Αρχική » Το Συναξάρι του Ιανουαρίου

Το Συναξάρι του Ιανουαρίου

από kivotos

1/1

Η κατά σάρκα περιτομή του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Βασιλείου αρχιεπισκόπου Καισαρείας Καππαδοκίας και Εμμελείας της μητρός αυτού. Μάρτυρος Θεοδότου. Μαρτύρων Κυράννης και Πέτρου, του εκ Τριπόλεως της Πελοποννήσου, και εν Τεμίσι της Μικράς Ασίας αθλήσαντος. Οσίου Θεοδοσίου, ηγουμένου εν Τριγλία.

 

2/1
Προεόρτια των Φώτων. Σιλβέστρου πάπα Ρώμης και Κοσμά Α` Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του θαυματουργού. Ιερομάρτυρος Θεαγένους, επισκόπου Παρίου. Μαρτύρων Βασιλείου του εξ Αγκύρας, Θεοπέμπτου, Θεοπίστου, Σεργίου. Νεομάρτυρος Γεωργίου του Ίβηρος, του εν Μυτιλήνη, Σεραφείμ οσίου εν Σαρώφ. Οσίων Θεοδότης (μητρός Αγ. Αναργύρων), Μάρκου του κωφού και Νείλου.

 

3/1
Προεόρτια των Φώτων. Προφήτου Μαλαχίου. Μαρτύρων Γόρδιου του κόμητος, του Οσίου Ακακίου, του εν τω Λάτρω. Οσίων Θωμαΐδος της Λεσβίας και Πέτρου του «σημειοφόρου».

 

4/1
Σύναξις των αγίων και ενδόξων Εβδομήκοντα Αποστόλων. Οσιομαρτύρων Θεοκτίστου ηγουμένου μονής Κουκουμίου, Ευθυμίου ηγουμένου «Βατοπεδίου» και Ονουφρίου, του εκ Βουλγάρων και εν Χίω αθλήσαντος. Μαρτύρων Χρυσάνθου και Ευφημίας. Οσίων Απολλιναρίας της συγκλητικής, Αθανασίου του κομενταρησίου, Ζωσίμου του ομολογητού, Μιχαήλ του Συγκέλλου, Ευθυμίου του νέου. Θεοπρόβου και Φίλωνος επισκόπου Καρπασίας.

 

5/1
Τελευταία Προεόρτιος των Φώτων. Θεοπέμπτου επισκόπου και Θεωνά, Θεόειδος και Σάις. Οσίων Γρηγορίου «του εν τω Ακρίτα», Δομνίνης, Συγκλητικής, Τατιανής και Φωστηρίου. Οσιομάρτυρος Ρωμανού, του από Καρπενησίου του εν Βυζαντίω.

 

6/1
Τα άγια Θεοφάνεια του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

 

7/1
Του αγίου, προφήτου, προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου. Ιερομάρτυρος Ρωμανού του εκ Δημινίτσης Λακεδαίμονος. Νεομάρτυρος Αθανασίου του εκ Σπάρτης Ατταλείας. Μάρτυρος Ιουλιανού του εξ Αιγίνης και της δι’ αυτού πιστευσάσης μάρτυρος γυναικός.

Ο νεομάρτυρας Αθανάσιος γεννήθηκε στην Αττάλεια και ζούσε στη Σμύρνη. Στο περιβάλλον του βρίσκονταν και πολλοί Οθωμανοί, οι οποίοι και αμφισβητούσαν την πίστη του προς τον Χριστό. Όταν ο άγιος είπε στα τουρκικά τη φράση «Δόξα τω Θεώ», τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στον κριτή και παρά τις πιέσεις, τη φυλάκιση και τα φρικτά βασανιστήρια αρνήθηκε να εξισλαμιστεί. Αποκεφαλίσθηκε στις 7 Ιανουαρίου του 1700 στη Σμύρνη.

 

8/1
Αττικού και Κύρου, πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως. Ιερομάρτυρος Καρτερίου. Μαρτύρων Αντωνίου, Ιουλιανού, Βασιλίσσης και των συν αυτοίς. Ελλαδίου και Θεοφίλου διακόνου, Νεολλίνας, Κελεσίου, Παρθένας. Οσίων Αγάθωνος, Γεωργίου και Ιωάννου των «Χοζεβιτών». Δομνίκης, Μακαρίου του Μάκρη, ηγουμένου της εν Κων/πόλει ιεράς Μονής Παντοκράτορος. Προφήτου Σαμέα, του Ελαμίτου. Παρθενομαρτύρων Νεολλίνας, Δομνίνης και Παρθένας της Εδεσσαίας.

Σε νεαρή ηλικία η Δομνίκη, η οποία καταγόταν από την Αφρική, βρέθηκε (το 384, επί Μ. Θεοδόσιου)  μαζί με άλλες σαράντα συνομήλικές της στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί βαπτίστηκε από τον πατριάρχη Νεκτάριο και στη συνέχεια εκάρη μοναχή. Διακρίθηκε για τη φιλανθρωπία που επέδειξε, αλλά και για την πνευματικότητά της. Εκοιμήθη 95 ετών.

 

9/1
Ιερομάρτυρος Θεοκτίστου, του ομολογητού. Μαρτύρων Πολυεύκτου και Λαυρεντίου. Νεομάρτυρος Κυράννης (Κυρήνης) εκ Βυσώκας Θεσσαλονίκης. Οσίων Αντωνίνης της εν Νικομηδεία και Ευστρατίου του θαυματουργού.

 

10/1
Οσίων Γρηγορίου επισκόπου Νύσσης, Δομετιανού επισκόπου Μελιτινής, Μαρκιανού πρεσβυτέρου και οικονόμου της Μεγάλης Εκκλησίας και Αμμωνίου.

 

11/1

Η Σύναξις των Μυρίων αγίων Αγγέλων. Μάρτυρος Μάιρος. Οσίου Θεοδοσίου του κοινοβιάρχου. Αγαπίου του αρχιμανδρίτου, Θεοδώρου και Στεφάνου, του εν Πλακιδιναίς. Βιταλίου. Θεοδοσίου επισκόπου Τραπεζούντας και Θεοδοσίου ηγουμένου της εν Αθω Ιεράς Μονής του Φιλόθεου, του Θεσσαλονικέως.

 

12/1
Μαρτύρων Τατιανής, Ευθασίας, Μερτίου, Πέτρου, Αθανασίου, του ομολογητού. Οσίων Ηλιού του θαυματουργού, του εν τω «Παραδείσω» και Αλεξάνδρου.
Η Τατιανή γεννήθηκε επί αυτοκρατορίας Αλεξάνδρου Σεβήρου. Υπήρξε διακόνισσα με πλούσια φιλανθρωπική δράση. Με εντολή του αυτοκράτορα, συνελήφθη και, σύμφωνα με τον ορθόδοξο βίο της, οδηγήθηκε σε έναν ειδωλολατρικό ναό. Η Τατιανή, παρά τα βασανιστήρια που υπέστη, δεν θέλησε να απαρνηθεί την πίστη της, με αποτέλεσμα να την αποκεφαλίσουν.

 

13/1
Μαρτύρων Ερμύλου και Στρατονίκου. Αθανασίου. Παχωμίου και Παπυρίνου. Οσίων Ιακώβου του από της Νισίβεως και Μαξίμου του Καυσοκαλυβίτου.

 

14/1
Απόδοσις εορτής των Θεοφανείων. Των εν Σινά και Ραϊθώ οσιομαρτύρων Παύλου του εκ Παλαιών Πατρών, Αδάμ καί των συν αυτοίς. Μάρτυρος Αγνής. Νεομάρτυρος Ιωάννου, του Χρυσοχόου. Οσίων των εν ασκήσει λαμψάντων Νείλου Σιναΐτου και Θεοδούλου του υιού αυτού. Σάββα πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας και Συμεώνος, των κτητόρων της εν Άθω σεβασμιότατης Μονής του Χιλανδαρίου και Στεφάνου, του κτίσαντος την Μονήν του Χηνολάκκου.

 

15/1
Μαρτύρων Ελένης, Ελπιδίου, Δάνακτος και Πανσοφίου. Οσίων Παύλου του Θηβαίου και Ιωάννου του «Καλυβίτου». Γερασίμου Παλλαδά, πατριάρχου Αλεξανδρείας.
 
16/1
Η προσκύνησις της τίμιας αλύσεως του αγίου και ενδόξου αποστόλου Πέτρου. Μαρτύρων Ελασίππου, Μεσίππου και Πευσίππου των αυταδέλφων και Νεονίλλης. Δάνακτος του αναγνώστου, εξ Αυλώνας Βορείου Ηπείρου. Νεομαρτύρων Δαμασκηνού του μοναχού και πρεσβυτέρου, του εν Γαμπρόβω Τυρνόβου και Νικολάου του Μυτιληναίου.

 

17/1
Αντωνίου του Μεγάλου και Αντωνίου του νέου, του εν Βερροία ασκήσαντος. Αριστοτέλους και Αχιλλέως (Αχιλλά). Θεοδοσίου του ευσεβούς βασιλέως, του Μεγάλου. Ιουνίλλας και Τουρβώνος, του νοταρίου. Νεομάρτυρος Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων.

 

18/1
Αθανασίου και Κυρίλλου πατριαρχών Αλεξανδρείας. Μάρτυρος Θεοδούλης και των συν αυτή Ελλαδίου του κομενταρησίου, Βοηθού, Ευαγρίου, Μακαρίου. Ξένης. Οσίων Εφραιμίου επισκόπου Μηλασσών και Μαρκιανού του από Κύπρου.

 

19/1
Οσίων Μακαρίου του Αιγυπτίου και Μακαρίου του Αλεξανδρέως. Αρσενίου Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Μάρκου του Ευγενικού (2), επισκόπου Εφέσου. Μαρτύρων Ευφρασίας, Λουκιανού, Παύλης και των νηπίων Κλαυδίου, Υπατίου, Παύλου και Διονυσίου. Κοσμά του «Χρυσοστομάτου», Θεοδότου επισκόπου Κυρήνειας, των εν Κύπρω. Μελετίου ομολογητού του Γαλησιώτου. Μακαρίου (Καλογερά) οσίου ιεροδιακόνου του Πατμίου.

Ο όσιος Μακάριος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε ένα κελί στην έρημο της Αιγύπτου. Υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός από εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι τον επισκέπτονταν συχνά. Ο Μακάριος, λέγεται πως απομονωνόταν σε μια σπηλιά, στην οποία έφθανε με σήραγγα που είχε σκάψει ο ίδιος με τα χέρια του.
Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, έκανε πολλά θαύματα, ακόμη και αναστάσεις νεκρών.

 

20/1
Μαρτύρων Βασιλίδου, Βάσσου, Ευσεβίου και Ευτυχίου, των Συγκλητικών. Αγνής και Θύρσου. Άννης. Ιννά, Πιννά και Ριμμά «των κρυσταλλίνων». Νεομάρτυρος Ζαχαρίου του Αρταίου, του εν παλαιαίς Πάτραις • Οσίων Ευθυμίου του δικαίου, του μακαρίου Πέτρου του τελώνου, και Λέοντος του ευσεβέστατου βασιλέως, του καλουμένου Μακέλλη, του Θρακός.

 

21/1
Πάντων των αγίων Μαρτύρων, «οίτινες εμαρτύρησαν από του χρόνου του Στεφάνου μέχρι της παρούσης ημέρας». Μαξίμου του ομολογητού, αναμορφωτού της Εκκλησίας Ρωσίας. Μαξίμου του Γραικού. Ακύλα, Ευγενίου, Κανδίδου και Ουαλλεριανού. Αγνής και Νεοφύτου. Πατρόκλου. Ζωσίμου επισκόπου Συρακούσης και Νεοφύτου του προσμοναρίου, του εν Βατοπεδίω. 

Ο Μάξιμος ο Ομολογητής, ο οποίος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 580, είχε πλούσια θεολογική και φιλοσοφική μόρφωση, γι’ αυτό και ήταν αρχιγραμματέας του αυτοκράτορα Ηρακλείου.
Ο Μάξιμος παραιτήθηκε, εκάρη μοναχός και έδωσε προσωπικούς αγώνες κατά των αιρετικών. Καταδικάστηκε από την ψευδο-σύνοδο που συγκάλεσε ο αυτοκράτορας  Κώνστας, υπέρμαχος των Μονοθελητών.
Υπέστη φρικτά βασανιστήρια, του έκοψαν τη γλώσσα και το δεξί χέρι, και όμως ο Μάξιμος έζησε τρία σχεδόν χρόνια ακόμα. Απεβίωσε το 662.

 

22/1
Τιμοθέου Αποστόλου επισκόπου και μάρτυρος. Οσιομάρτυρος Αναστασίου του Πέρσου. Γεωργίου επισκόπου Δεβελτού, Μανουήλ μητροπολίτου Αδριανουπόλεως και Πέτρου αρχιερέως. Λέοντος επισκόπου Νικαίας. Παρόδου πρεσβυτέρου. Λέοντος και Ιωάννου των στρατηγών. Γαβριήλ και Σιωνίου. Οσίου Ιωσήφ (Σαμάκου) ηγιασμένου, του εξ Αζοκεράμου της Κρήτης και νυν εν Ζακύνθω.

 

23/1
Κλήμεντος ιερομάρτυρος, επισκόπου Αγκύρας. Μάρτυρος Αγαθαγγέλου. Αθανασίου αναγνώστου. Οσίων Διονυσίου του εν Ολύμπω. Ευσεβίου ηγουμένου εν τη μονή του αββά Αμμωνίου, Μαυσιμά του Σύρου και Σαλαμάνη του ησυχαστού.

24/1
Ιερομάρτυρος Βαβύλα του εν Σικελία. Τιμοθέου και Αγαπίου. Νεοφύτου του Εγκλείστου και Φίλωνος επισκόπου Καρπασίας, των θαυματουργών. Μαρτύρων Θεοδοτίωνος, Παύλου και Παυσιρίου, Βαρσίμου, Ελλαδίου του κομενταρησίου. Ερμογένους και Μάμαντος. Οσίων Ζωσιμά και Μακεδονίου του «κριθοφάγου». Ξένης, Ερμογένους και Φιλήμονος επισκόπου Καρπάθου. Φιλιππικού του πρεσβυτέρου και Χρυσοπλόκης. Των επτά Οσίων της Μονής Φιλοθέου, Φιλόθεου πρωτίστου δομήτορος αυτής, Θεοδοσίου ηγουμένου και μητροπολίτου Τραπεζούντας, Διονυσίου και Συμεώνος, Δομετίου του ησυχαστού, Δαμιανού και ιερομάρτυρος Κοσμά του ισαποστόλου.

 

25/1
Γρηγορίου αρχιεπισκόπου Κων/πόλεως, του Θεολόγου. Μάρτυρος Μεδούλης. Νεομάρτυρος Αυξεντίου του εκ Βελλάς. Οσίων Απολλώ, Δημητρίου του σκευοφύλακος, Καστίνου πρώτου επισκόπου Βυζαντίου και Μάρη του ψάλτου. Πουπλίου του εν τω Ευφράτη και Θεοδότου ηγουμένου της μονής «Πουπλίου».

 

26/1
Οσίου Ξενοφώντος και της συνοδείας αυτού  Ιερομάρτυρος Ανανίου, Πέτρου δεσμοφύλακος. Οσίων Αμμωνά  και Γαβριήλ. Ξενοφώντος κτήτορος της εν Αθω ομωνύμου μονής και Συμεώνος του «παλαιού».

 

27/1
Η επάνοδος του ιερού Χρυσοστόμου ήτοι Ανακομιδή του σεβασμίου λειψάνου αυτού. Κλήμεντος οσίου του Αθηναίου. Νεομάρτυρος Δημητρίου οινοπώλου, του εν Κων/πόλει. Μαρκιανής της βασιλίσσης. Κλαυδίνου, Κλήμεντος του Στυλίτου και Πέτρου του Αιγυπτίου.

 

28/1
Εφραίμ του Σύρου. Μάρτυρος Χάριτος. Οσίων Ιακώβου του ασκητού, Ιακώβου του Ιβηροσκητιώτου και Παλλαδίου του Μεγάλου. Μνήμη πάντων των ερημιτών.

29/1
Ανακομιδή λειψάνων Ιερομάρτυρος Ιγνατίου του θεοφόρου. Ιερομαρτύρων Σιλουανού επισκόπου Εμέσης και Βαρσιμαίου επισκόπου Εδέσσης. Λουκά διακόνου, Μωκίου αναγνώστου. Μαρτύρων Αβίβου, Ιακώβου, Ιουλιανού, Παρηγορίου, Ρωμανού, Υπερεχίου και Φιλόθεου, των εν Σαμοσάτοις τελειωθέντων. Βεβαίας και Σαρβήλου, των αυταδέλφων. Νεομάρτυρος Δημητρίου, του εκ Χίου. Οσίων Ακεψιμά και Αφραάτου.

 

30/1
Των Τριών Ιεραρχών Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ιππολύτου αντίπαπα Ρώμης και των συν αυτώ Κυριακού επισκόπου, Μαξίμου και Μαξίμου πρεσβυτέρων, Αρχελάου διακόνου, Αμανδίνου, Χρυσής (Αύρας), Βενερίου, Ερκουλίου, Ερμού, Ευσεβίου, Θεοδώρου του «τριβουνίου», Κενσουρίνου, Κομόδου, Κύπρου, Μαύρου, Μήνα, Μοναγρίου, Ολυμπίνου, Ρουστικίου, Σαβαΐνου, Στυρακίου και Φήλικος. Θεοφίλου του Νέου. Νεομάρτυρος Θεοδώρου Χατζή, του Μυτιληναίου. Ανάμνησις ευρέσεως εν Τήνω της ιεράς εικόνος της Ευαγγελιστρίας.

 

31/1

Κύρου και Ιωάννου των Αναργύρων. Μαρτύρων, Αθανασίας και των τριών αυτής θυγατέρων και παρθένων Θεοδότης, Θεοκτίστης και Ευδοξίας. Βικτωρίνου, Βίκτωρος, Διόδωρου, Κλαυδίου, Νικηφόρου, Παππία και Σαραπίνου, των εν Κορίνθω. Μάρτυρος Τρυφαίνης. Οσιομάρτυρος Ηλία (Αρδούνη), του εν Καλαμάτα. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ