Παρότι η μνήμη της Αγίας Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, τιμάται από την Εκκλησία μας την 28 Φεβρουαρίου, εδώ και περίπου δύο αιώνες υπάρχει η παράδοση από τους κατοίκους της κωμοπόλεως της Όσσας, να την τιμούν και να την εορτάζουν την ακροτελεύτια ημέρα των Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου και της εορτής του Συνάξεως του Τιμίου και ενδόξου Ιωάννου του Προδρόμου, την 8η Ιανουαρίου με επίκεντρο όλων των λατρευτικών εκδηλώσεων τον φερώνυμο Ιερό Ναό της,όπου και φυλάσσονται Λείψανά της.

Η παράδοση αυτή προέρχεται από την θέληση τους να μη στερηθούν την χαρά και την ευλογία της εορτής της συντοπίτισσας Αγίας τους, καθώς τη επομένη των Εορτών του Δωδεκαημέρου επέστρεφαν στις εργασίες τους στις μεγάλες πόλεις και ξαναγύριζαν στον τόπο τους κατά την διάρκεια του Πάσχα.

Έτσι και φέτος, το απόγευμα της 7ης Ιανουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε περιμετρικά της κωμοπόλεως, η Λιτάνευση της Θαυματουργού Εικόνος της Αγίας Κυράννης και εν συνεχεία τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαβίδ και συνχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου και του Επισκόπου Θερμών κ. Δημητρίου.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου τον οποίον και πλαισίωναν συλλειτουργούντες οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεόκλητος, Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος, οι Επίσκοποι Θερμών κ.κ. Δημήτριος και Αμορίου κ.κ. Νικηφόρος, καθώς επίσης και ο επιχώριος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης.

Τον Θείο Λόγο προς το παριστάμενο εκκλησίασμα, μεταξύ των οποίων παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ο πρ. Υπουργός και Βουλευτής κ. Στυλιανός Παπαθεμελής καθώς επίσης και εκπρόσωποι του Δήμου και της Τοπικής Κοινότητος Όσσης, εκήρυξε ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημος. Ο ίδιος μίλησε περί του Αληθινού Φωτός του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι και η σήμερα τιμωμένη Αγία Κυράννα ζούσε μέσα στο Φως του Χριστού και στην καρδιά της είχε κλείσει μαζί Χριστό και Ελλάδα, αγωνιζόμενη με όλη την δύναμη της υπάρξεως της, για αυτά τα δύο ιδανικά προσφέροντας στο τέλος και την ίδια της την ζωή για την Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος μας την Ελευθερία.

Όλοι μας σήμερα καλούμεθα να ακολουθήσουμε το ολοζώντανο αυτό παράδειγμα της Αγία μας και να ζήσουμε μέσα στο Φως του Χριστού το οποίο είναι και καθήκον κάθε Ορθοδόξου Χριστιανού και Πιστού μέλους της Αγίας μας Εκκλησίας, έτσι ώστε να είμαστε ευνοημένοι και όχι δούλοι του σκότους και της αμαρτίας, σημείωσε καταλήγοντας την ομιλία του ο κ. Νικόδημος, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Ιωάννη, για την πρόσκληση να προεξάρχει της πανηγύρρεως.

Εν συνεχεία οι Αρχιερείς μετέβησαν για προσκύνημα εις τον παλαιό και ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Όσσης, όπου και ερεύθησαν κατά θαυμαστό τρόπο προ ολίγων ετών, τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Νεομαρτύρων Κυράννης της Οσσαίας και Ακυλίνης-Αγγελίνης της εξ Ζαγκλιβερίω καταγομένης.