Αρχική » Γεννηθήκαν μαζί, έγιναν μαζί… διάκονοι

Γεννηθήκαν μαζί, έγιναν μαζί… διάκονοι

από kivotos

Της Μαίρης Ορφανίδη

 

Ήταν οκτώ ετών όταν περνούσαν για πρώτη φορά την πόρτα του κατηχητικού στην ενορία του Αγίου Νικολάου στον Βόλο τα δύο αδέλφια Γιάννης και Σταύρος Σωτηρόπουλος. Από τότε πέρασαν δεκαεπτά χρόνια και πλέον όλοι στην ενορία τούς αποκαλούν τους «δίδυμους διακόνους». Είκοσι πέντε ετών σήμερα, ο διάκονος Ιωάννης Σωτηρόπουλος, που χειροτονήθηκε στον α’ βαθμό ιεροσύνης από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιο, αναφέρεται στην πρώτη του επαφή με την ενορία του, όταν Μητροπολίτης ήταν ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. «Τον θυμάμαι -λίγο τον προλάβαμε- στην τελετή των Θεοφανίων. Φοράγαμε κόκκινες στολές… Μας ενέπνευσε και εμάς, που ήμασταν μικροί. Μου έλεγε “Να γίνεις καλός κληρικός”».

Ο Γιάννης μαζί με τον δίδυμο αδελφό του, Σταύρο, παρέμειναν κοντά στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στον Βόλο και με τον ερχομό του Μητροπολίτη Ιγνάτιου έγιναν αναγνώστες. «Μας άρεσε η ατμόσφαιρα της λατρείας. Μαθαίναμε το τελετουργικό. Ήμασταν μαζί. Μας αποκαλούσαν “τα δίδυμα παπαδάκια”. Βοηθούσαμε τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο».

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ήταν το «εισιτήριο» και για τους δύο για ανώτερες σπουδές στη Θεολογία. Πέρασαν στο Τμήμα Θεολογικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Εκεί ένιωσαν ξεκάθαρα την κλίση τους για την ιεροσύνη, ενώ δεν άφησαν και την ενορία τους. Με κάθε ευκαιρία βρίσκονταν στον Βόλο, συμμετέχοντας στις Θείες Λειτουργίες, και κοντά στον Μητροπολίτη Ιγνάτιο. «Δεν είχα αποφασίσει μέχρις ότου άρχισα τις σπουδές μου. Συνδέθηκα και με άλλους φοιτητές που ήθελαν να γίνουν κληρικοί και το κατάλαβα εκεί ότι αυτό θα ακολουθούσα», μας λέει ο διάκονος Σταύρος Σωτηρόπουλος.

Τελειώνοντας τις σπουδές τους και τη στρατιωτική τους θητεία, δίχως σε αυτό το διάστημα να χάσουν την επαφή τους με την ενορία τους, τα δύο αδέλφια ήταν πλέον σίγουρα για τον δρόμο που θα επέλεγαν. Ετσι, τον περασμένο Μάρτιο έλαβαν και οι δύο μαζί τον α’ βαθμό ιεροσύνης, αυτόν του διακόνου, από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο. «Ο κόσμος μάς γνωρίζει από παιδάκια. Χάρηκαν για εμάς. Μας αγαπάνε και μας στηρίζουν. Το ίδιο και εμείς».

Παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού μόλις 3,5 μηνών, ο πατήρ Ιωάννης Σωτηρόπουλος στα 25 του χρόνια αναφέρεται και στην αγάπη και τη φροντίδα που λαμβάνει από τους πιστούς της ενορίας του, καθώς οι νέοι κληρικοί δεν πληρώνονται από το κράτος. Ωστόσο, στη Μητρόπολή του φροντίζει το ίδρυμα ιερέων που έχει συσταθεί για αυτόν τον λόγο. «Ο κόσμος μάς συμπαραστέκεται και μας στηρίζει και οικονομικά, αφού δεν πληρωνόμαστε. Αλλά και εμείς βρισκόμαστε κοντά τους μέσα από τις δράσεις της Μητρόπολής μας, ειδικά αυτόν τον καιρό, της οικονομικής κρίσης».

Αλλά και ο αδελφός του στην ενορία της Μεταμορφώσεως στον Βόλο αναφέρεται στις δράσεις της Μητρόπολης, όπως τα συσσίτια, τα δέματα αγάπης και το κοινωνικό φαρμακείο: «Η Εκκλησία στηρίζει τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την κρίση. Ο κόσμος έχει ανάγκη από ελπίδα, βοήθεια, αγάπη. Όλοι στον ίδιο δρόμο βαδίζουμε. Η διακονία και η αγάπη προς τον πλησίον είναι ό,τι πιο σημαντικό».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ