Αρχική » Φίλης – Αρχιεπίσκοπος: “Υπάρχει συναντίληψη, συνεχίζουμε με διάλογο”

Φίλης – Αρχιεπίσκοπος: “Υπάρχει συναντίληψη, συνεχίζουμε με διάλογο”

από kivotos

Ολοκληρώθηκε περίπου στις 1 το μεσημέρι η συνάντηση του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο σε καλό κλίμα.

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι οι ρόλοι και των δύο πλευρών είναι διακριτοί. «Ζητάμε συνεργασία εφ’ όλων των θεμάτων και όχι ευκαιριακή. Λειτουργεί ήδη μια κοινή επιτροπή μεταξύ αρμοδίων υπουργών και Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε την συνεργασία προς όφελος του Ελληνικού λαού. Συζητήσαμε το θέμα των Θρησκευτικών που είναι στην επικαιρότητα. Υπάρχει συναντίληψη και δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες» είπε χαρακτηριστικά, κάτι που ερμηνεύεται ως πάγωμα της αλλαγής διατύπωσης της σημερινής δήλωσης, που υποβάλλεται ώστε να μην διδάσκεται το μάθημα των Θρησκευτικών κάποιος μαθητής.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «Η θρησκεία διαδραματίζει ρόλο αγαθό και ηθικό στη δική μας περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και ρόλο μισαλλοδοξίας, για να αναφερθούμε στην περίμετρό μας» και ότι «πιστεύουμε ότι η αναμόρφωση της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών που έχει τεθεί και από εκπαιδευτικούς και από τα αρμόδια όργανα της χάραξης εκπαιδευτικής πολιτικής μπορεί να επιτευχθεί».

Στο κλείσιμο της δήλωσης του έκανε εντύπωση ότι ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο «για τα όσα σοφά μου είπε».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος διαβεβαίωσε ότι θα είναι συνεχής η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για «όσα προβλήματα παρουσιάζονται. Χωρίς πείσματα και εμμονές» με την τελευταία φράση να στοχεύει την αναπληρώτρια υπουργό Σία Αναγνωστοπούλου. Και «ότι ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας αναφέρει πως θέματα που έχουν σχέση με την Εκκλησία και την Πολιτεία αντιμετωπίζονται με συνεργασία και σε αυτό μένουμε» συμπλήρωσε ο Μακαριώτατος.

Συνολικά και οι δύο συνομιλητές έδωσαν την αίσθηση ότι υπάρχει κοινή αντίληψη για τα εκκλησιαστικά ζητήματα και πως θα επενδύσουν στον διάλογο, αποφεύγοντας τις εντάσεις, έστω κι αν αυτές -όπως είδαμε τις προηγούμενες μέρες- εμφανίζονται από…. φράστικες εξάρσεις και ιδεοληψίες.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ