Έκθεση βυζαντινής τέχνης και εσπερίδα με θέμα: «Η θάλασσα και ο πολιτισμός της καθώς και το υδάτινο στοιχείο στην ορθόδοξη πίστη», οργανώθηκε τη Δευτέρα 28/9, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας στο Βόλο. Η οργάνωση έγινε από την Μητρόπολη Δημητριάδος, με δύο από τους φορείς πολιτισμού που διαθέτει, τη «Μαγνήτων Κιβωτό, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και τη Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός», ενώ εφορμή ήταν η έναρξη των μαθημάτων για τη νέα ιεραποστολική χρονιά στη σχολή αγιογραφίας και έγινε μέσα στο πλαίσιο του θεματικού έτους 2015: «Μάγνητες και ο Πολιτισμός της Θάλασσας».
Ομιλητές της εκδηλώσεως ήταν οι Πρωτ. Θωμάς Συνοδινός και Σταμάτιος Σκλήρης, από την Αθήνα.
Ο π. Θωμάς Συνοδινός μίλησε με θέμα: «Η θάλασσα στην ορθόδοξη εικονογραφία».
Με τη χρήση πλουσίου και πρωτοεμφανιζόμενου φωτογραφικού υλικού, έδειξε το πώς εικονογραφείται η θάλασσα στην ορθόδοξη εικαστική παράδοση. Η θάλασσα στην αγιογραφία δεν παρουσιάζεται μόνον όπως είναι στην πραγματικότητα, άλλοτε γαλήνια και άλλοτε τρικυμισμένη. Ο ορθόδοξος εικονογράφος, παραλαμβάνοντας μία εικαστική παράδοση από την αρχαία Ελλάδα και από την ελληνιστική περίοδο παρουσιάζει τη θάλασσα προσωποποιημένη. Η θάλασσα, στα ψηφιδωτά, στις εικόνες, στα χειρόγραφα και οπουδήποτε αλλού, ζωγραφίζεται με τη μορφή μιας γυναίκας η οποία κάθεται συνήθως πάνω σ’ ένα θαλάσσιο πλάσμα (δράκο η ψάρι) και κρατάει στην αγκαλιά της ένα καράβι με λευκά πανιά. Το καράβι συμβολίζει την ελπίδα του ανθρώπου για σωτηρία και το ταξίδι του προς αυτήν. Η θάλασσα σαν στοιχείο είναι παρούσα σε πάρα πολλές παραστάσεις και έχει πολλούς συμβολισμούς και πλούσια μηνύματα, τα οποία με τρόπο επιστημονικό και με ιδιαίτερη ενάργεια παρουσίασε ο ομιλητής στο πολυπληθές ακροατήριο.
Ο ορθόδοξος εικονογράφος, παραλαμβάνοντας μία εικαστική παράδοση από την αρχαία Ελλάδα και από την ελληνιστική περίοδο παρουσιάζει τη θάλασσα προσωποποιημένη
Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο π. Σταμάτιος Σκλήρης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Το χρώμα μπλε στην ορθόδοξη τέχνη». Ο π. Σταμάτιος ξεκίνησε την εισήγησή του δανειζόμενος την έκφραση του μεγάλου έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη «Θεέ μου πόσο μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε». Μίλησε για την οντολογία του χρώματος γενικά. Στη συνέχεια, εξήγησε ότι το μπλε εκφράζει το χωροχρόνο και με την πραγματική του διάσταση και με τη θεολογική του σημασία. Ο χωροχρόνος υπάρχει για να χωρίζει και να ενώνει ταυτόχρονα. Στην κατάσταση της πτώσεως χωρίζει. Στην κατάσταση της σωτηρίας ενώνει. Το μπλε στην ορθόδοξη εικόνα εκφράζει την πραγματικότητα του Θεού που είναι η σωτηρία των πάντων και υπάρχει για να ενώνει και να αναδεικνύει το φως, το οποίο είναι το κυρίαρχο στοιχείο της εικόνας. Η εικόνα ζωγραφίζει το φως της Θεϊκής Παρουσίας στον κόσμο, που ενώνει τα πάντα, με συνδετικό υλικό το μπλε, σε μία κοινή λύτρωση και σωτηρία.
Το μπλε στην ορθόδοξη εικόνα εκφράζει την πραγματικότητα του Θεού που είναι η σωτηρία των πάντων και υπάρχει για να ενώνει και να αναδεικνύει το φως, το οποίο είναι το κυρίαρχο στοιχείο της εικόνας
Την εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε τους δύο ομιλητές, συνεχάρη τη «Μαγνήτων Κιβωτό» και τη Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός» για την αποδοτική συνεργασία τους και έδωσε τις ευχές του, για να έχει μία καρποφόρο και αποδοτική χρονιά η Σχολή Αγιογραφίας στην εκπαιδευτική της εργασία.