Συνεχίζεται στις ΗΠΑ η προεκλογική εκστρατεία στα δύο κυρίαρχα κόμματα της χώρας, ώστε το καθένα να επιλέξει τον υποψήφιο του για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν του χρόνου.
Από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, προς το παρόν την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις έχει ο πολυεκατομμυριούχος Donald Trump, που όμως έχει γίνει γνωστός από την πολύχρονη παρουσία του στην τηλεόραση και γενικότερα την μανία του για δημοσιότητα, την κοινωνική ζωή και τις προκλητικές δηλώσεις. Αν και ως πολιτικός είναι μια αμφισβητούμενη περσόνα, η δημοφιλία του ξεπερνά την έλλειψη προγράμματος και πρότασης. Το πρόβλημα είναι ότι για να συνεχίσει το ίδιο δυναμικά μέχρι το τέλος, πρέπει να προσεγγίσει και τον μεγάλο όγκο των ψηφοφόρων του κόμματος του, άρα και το θρησκευτικό τους αίσθημα, που ιστορικά παίζει σημαντικό ρόλο στην ψήφο τους.
Την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν ο Trump εμφανίστηκε στο ετήσιο συνέδριο συντηρητικών ακτιβιστών και εκλεγμένων σε τοπικές αρχές, Values Voter Summit, στην Ουάσιγκτον και στην ομιλία του κρατούσε την Βίβλο (δηλώνοντας πως είναι το προσωπικό του αντίτυπο από τα σχολικά του χρόνια), ενώ προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις με αναφορές στα…. Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα μίλησε ενάντια στο πνεύμα πολιτικής ορθότητας στις ΗΠΑ, όπου σε πολλά σημεία της χώρας τα Χριστούγεννα αποκαλούνται πλέον ως «γιορτινή περίοδος» ή «άγιες μέρες». Έτσι ο Trump δήλωσε πως «θέλω να βλέπω τα μαγαζιά να γράφουν “Καλά Χριστούγεννα”» ενώ διαβεβαίωσε το κοινό πως «αν εκλεγώ θα δείτε αυτές τις αφίσες».
Η απλοϊκή αυτή προσπάθεια του Τrump να κερδίσει το χριστιανικό κοινό μάλλον έπεσε στο κενό, καθώς στο ίδιο συνέδριο εμφανίστηκαν όλοι οι υποψήφιοι για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ενώ σε άτυπη ψηφοφορία που έγινε μεταξύ των συμμετεχόντων (η οποία όμως θεωρείται ως σοβαρό δείγμα για το συγκεκριμένο κοινό όλης της χώρας) πρώτος ήρθε ο γερουσιαστής Ted Cruz, ένας ένθερμος Βαπτιστής από το Τέξας. O Trump αντίθετα, βρέθηκε στην 5η θέση με μόλις 5% των ψήφων.
Φυσικά όσα περνάνε οι μέρες και σκληραίνει η εκλογική μάχη οι υποψήφιοι θα πρέπει να πάρουν θέση στα ζητήματα που απασχολούν έντονα τους θρησκευόμενους στις ΗΠΑ. Ο γάμος των ομοφυλοφίλων είναι το πρώτο θέμα (καθώς φέτος νομιμοποιήθηκε με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου), οι αμβλώσεις, το μεταναστευτικό, ο «ηθικός εκπεσμός» της κοινωνίας, η εξωτερική πολιτική ως προς το Ισλάμ, η ίδια η συμπεριφορά των εκπροσώπων των χριστιανικών δογμάτων (χωρίς τα σκάνδαλα του παρελθόντος), η διαφθορά στην πολιτική αλλά και στην καθημερινότητα της χώρας, όλα αυτά είναι κρίσιμα για τον μέσο θρησκευόμενο αμερικανό ψηφοφόρο (που συνήθως βρίσκεται κοντύτερα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα από ότι στο Δημοκρατικό).
Και εκεί οι υποψήφιοι θα πρέπει να ρισκάρουν να δημοσιοποιήσουν και να υπερασπιστούν θέσεις, που όμως μπορεί να τους απομακρύνουν από άλλες ομάδες ψηφοφόρων, σε μια παράδοξη ισορροπία προεκλογικού «τρόμου». Η οποία πολλές φορές καταλήγει σε προεκλογικές εκστρατείες γεμάτες κοινοτοπίες και «μισά λόγια» που υπονοούν τα πάντα αλλά δεν δεσμεύονται για τίποτα…