“Αυτόν τον λαό που στηρίζει τις προσπάθειές μας, δε μπορώ να τον αφήσω εγκαταλελειμμένο και πιστεύω ότι θα με βοηθήσει να προχωρήσουμε” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την συνάντηση που είχε με Γερμανούς επιχειρηματίες την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, τους οποίους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Αντιπροσωπεία δημάρχων, επιχειρηματιών και προέδρων τραπεζών από τη Νοτιοδυτική Γερμανία επισκέφθηκε σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο και του ζήτησαν να τους ενημερώσει για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. “Θέλουμε να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα” δήλωσε εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας και προσέθεσε πως “δεν αρκούν αυτά που ακούμε από τα μέσα ενημέρωσης στην Γερμανία. Θέλουμε να μάθουμε με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Ξέρουμε, ότι η Εκκλησία στην Ελλάδα επιτελεί ένα πολύ σημαντικό και σπουδαίο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο”.
Στην συνάντηση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Αρχιεπισκοπής κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
“Οι Έλληνες είναι πιστοί και η Εκκλησία κάνει πολλά στον χώρο των κοινωνικών παροχών” σχολίασε μέλος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και σχολίασε πως “Η ελληνική ψυχή δε μπορεί να γίνει αντιληπτή αν δεν αντιληφθούμε τη σχέση της με την Εκκλησία. Είναι πολύ σημαντικό για μας να ξέρουμε πως η βοήθεια που θα προσφέρουμε θα κινηθεί με την βοήθεια της Εκκλησίας στους σωστούς δρόμους. Δεν υπάρχει κανείς αρμόδιος πέρα από εσάς που να μπορεί να μας εξηγήσει ποια είναι η πραγματική ψυχολογική και πνευματική ανάγκη. Θέλουμε να καταλάβουμε την ανάγκη σας για να σας βοηθήσουμε”.
Από άλλο μέλος τονίσθηκε πως “υπάρχουν Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης που δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών. Στην Ελλάδα γίνεται αναφορά για Γερμανούς που θέλουν το κακό της χώρας μας και στην Γερμανία για τεμπέληδες Έλληνες. Η πραγματική σχέση όμως δεν είναι έτσι. Υπάρχει μία πολύ καλή συνεργασία. Υπάρχουν πολλοί φιλέλληνες στην Γερμανία”.
Στην Ελλάδα γίνεται αναφορά για Γερμανούς που θέλουν το κακό της χώρας μας και στην Γερμανία για τεμπέληδες Έλληνες. Η πραγματική σχέση όμως δεν είναι έτσι.
Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία από τη Γερμανία δήλωσε διατεθειμένος να λύσει κάθε απορία τους και να προσφέρει κάθε δυνατή επεξήγηση και ζήτησε από τους επικεφαλής των αρμόδιων οργανισμών να παρουσιάσουν τις δραστηριότητες και το έργο της Αρχιεπισκοπής. Επεσήμανε, ωστόσο, πως “όταν ήρθε η κρίση, αρχικά πνευματική και στη συνέχεια οικονομική, δε μπορούσε η Εκκλησία να μην αγκαλιάσει αυτόν τον κόσμο” και αναφέρθηκε στην προσπάθεια να μην υπάρξει κανένας συνάνθρωπος μας χωρίς ένα πιάτο φαγητό. Μίλησε για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που στηρίζει η Αρχιεπισκοπή υπογραμμίζοντας πως “δεν επιτρέπεται σε μία σύγχρονη χριστιανική κοινωνία να δίδεται φαγητό μόνο στους χριστιανούς και τους υπόλοιπους να τους αποκλείουμε”.
Ο γενικός διευθυντής της Αποστολής κ. Κωστής Δήμτσας αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποιούνται και μίλησε με στοιχεία για τις ελλείψεις φαρμάκων, εμβολίων, βασικών ειδών πρώτης ανάγκης και την προσφορά από τις ενορίες και την Αρχιεπισκοπή, αλλά και στις δομές για την προστασία και την φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων, αλλά και παιδιών ειδικής αγωγής.
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος τόνισε πως δε πρέπει να δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι η Εκκλησία της Ελλάδος είχε τόσα χρήματα να κάνει όλα αυτά που ακούστηκαν. “Όλα γίνονται από τα λίγα εισοδήματα που έχει η Εκκλησία και από τη στήριξη των πολιτών και κάποιων επιχειρηματιών ή από προσφορές που έρχονται από το εξωτερικό” είπε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων. Μίλησε για την βοήθεια από την Γερμανία και παρουσίασε τα προβλήματα που υπάρχουν αυτήν την στιγμή στα προγράμματα και στις δομές. Ευχήθηκε να βρεθεί τρόπος συνεργασίας και να δημιουργηθεί μια οργανωμένη παραγωγική διαδικασία που θα βοηθήσει τη ζωή και το μέλλον των παιδιών.
Ο κ. Ανδρεάδης μίλησε για τα κοινωνικό φροντιστήριο και τη στήριξη των μαθητών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Αναφέρθηκε στην επιτυχία των μαθητών στις εισαγωγικές εξετάσεις και στη βοήθεια που τους προσφέρεται, αλλά και στην σημαντική συμβολή των εθελοντών καθηγητών.
Ο Αρχιεπίσκοπος, ανέφερε ότι η επίτευξη αυτών των προγραμμάτων στηρίζεται στον εθελοντισμό και εξήρε την προσπάθεια όλων αυτών των ανθρώπων που προσφέρουν καθημερινά από τον χρόνο τους για να προσφέρουν στον συνάνθρωπο. Μίλησε, επίσης, για την αγωνία της Αρχιεπισκοπής όσον αφορά στο μέλλον των παιδιών. “Η αγωνία μας δεν είναι αν θα βρούμε ένα κομμάτι ψωμί να φάνε αυτοί οι άνθρωποι, αλλά οι υποδομές που χρειάζονται. Τι θα γίνουν τα παιδιά στο μέλλον” είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Στη συνέχεια επεσήμανε, πως θα μπορούσε να υπάρξει ένα πρόγραμμα συνεργασίας και ανταλλαγής μαθητών και νέων της Ελλάδας και της Γερμανίας. για να γνωρίσουν τον πολιτισμό, αλλά και τα προβλήματα της κάθε χώρας.
Ενημέρωση για το φιλανθρωπικό έργο
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε σε ερωτήσεις των εκπροσώπων ξεκινώντας από τους εκκλησιαστικούς φόρους και την εξεύρεση πόρων. Ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε την αντιπροσωπεία πως κάποτε η Εκκλησία προσέφερε την περιουσία της για να βγει το κράτος από μία δύσκολη κατάσταση. Τότε το κράτος αποφάσισε να καλύπτει την μισθοδοσία των ιερέων μέχρι να επιστραφεί η περιουσία. “Δεν υπάρχουν, όμως, άλλα έσοδα, παρά μόνα από τους πιστούς στις ενορίες” είπε ο Αρχιεπίσκοπος και επεσήμανε πως η περιουσία της Εκκλησίας σήμερα δεν είναι μεγάλη, αλλά γίνεται συζήτηση με την Πολιτεία, ώστε να αξιοποιηθεί και με τα έσοδα να καλυφθούν οι ανάγκες κυρίως των φτωχών ανθρώπων. Μίλησε για τις δυσκολίες που υπάρχουν στην αξιοποίηση της περιουσίας και ανέφερε πως ελπίζει να λυθούν γρήγορα. “Σήμερα οι ανάγκες καλύπτονται από την προσφορά του ελληνικού λαού κι αυτό είναι πραγματικά συγκινητικό και με κάνει αισιόδοξο” είπε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε πως “αν έχω τέτοιους ανθρώπους, αν έχω τέτοιο λαό δε μπορώ να τον αφήσω εγκαταλελειμμένο και πιστεύω ότι θα με βοηθήσει να προχωρήσουμε”. Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα λέγοντας πως η Εκκλησία θα βοηθήσει, όπου μπορεί.
Αν έχω τέτοιο λαό δε μπορώ να τον αφήσω εγκαταλελειμμένο και πιστεύω ότι θα με βοηθήσει να προχωρήσουμε
Σε επόμενη ερώτηση για το αν απομακρύνονται ο νέοι από την Εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως “η Εκκλησία της Ελλάδος είναι περισσότερο δεμένη με τον λαό από ότι άλλες Εκκλησίες. Η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί τον κάθε άνθρωπο παιδί της. Ο ιερέας δένεται με τους ανθρώπους”. Επεσήμανε, ωστόσο, πως ο πραγματικός ιερέας καλείται να βρίσκεται δίπλα στον άνθρωπο και να ακούει τον πόνο του. Δεν πρέπει να γίνεται υπάλληλος. “Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι αν οι νέοι είναι κοντά στην Εκκλησία, αλλά αν οι ιερείς είναι κοντά στους νέους και όταν υπάρχει διάθεση οι ιερείς είναι κοντά τους” είπε ο Αρχιεπίσκοπος.