Αρχική » Την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας ευλόγησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας ευλόγησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

από kivotos

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη, η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας με μια εντυπωσιακή τελετή με πολλά μουσικοχορευτικά δρώμενα από εκατοντάδες νέους, έλληνες και ομογενείς. ΣτηνΣυνδιάσκεψη συμμετέχουν 500 νέοι Πόντιοι από 23 χώρες, που εκπροσωπούν 13 Ομοσπονδίες.

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης, ευλόγησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος τόνισε το σημαντικό ρόλο που ασκεί η παρουσία του ποντιακού Ελληνισμού. Όπως είπε ο κ. Βαρθολομαίος, ο ποντιακός Ελληνισμός αποτελεί μοναδικό και εκλεκτό τμήμα του Γένους, το οποίο δραστηριοποιήθηκε στον Πόντο περισσότερο από 30 αιώνες επιδεικνύοντας “πολύτιμους περγαμηνάς εις το παγκόσμιο γίγνεσθαι σε ολα τα επίπεδα του πολιτισμού, της ζωής, της δημιουργίας».

Τόνισε ακόμη ότι η βίαιη εκρίζωση του ορθόδοξου χριστιανικού πληθυσμού από τον Πόντο και η διασπορά των προσφύγων ανά την Ελλάδα και την οικουμένη, «δεν εμπόδισαν την γεναιόφρονα και ηρωική, αλλά και καθημαγμένη ορθόδοξη ποντιακή ψυχή να συνεχίσει εκ του μηδενός την ηρωική προσφορά της στην ορθόδοξη εκκλησία μας, στο Γένος μας, στον κόσμο ολόκληρο».

Κατά την τελετή διαβάστηκε και το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί η Συνδιάσκεψη της Ποντιακής Νεολαίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε στο μήνυμα του ότι ο ποντιακός Ελληνισμός έχει συμβάλλει τα μέγιστα με τη δράση του και την προσϕορά του σε αυτό τον τόπο, ενώ επεσήμανε ότι οι Έλληνες της διασποράς “μας κάνουν περήϕανους με τις διακρίσεις τους” και αποτελούν “σταθερή γέϕυρα ϕιλίας και συνεργασίας” των πατρίδων τους με το μητροπολιτικό κέντρο.

«Η μνήμη παραμένει και ο πόνος μεταϕέρεται από τη μια γενιά στην άλλη», ανέϕερε ο υϕυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, διαβάζοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Σε ιδιαίτερη αναϕορά στους 500 νέους από 23 χώρες που δίνουν το παρόν στη Συνδιάσκεψη τόνισε ότι «οι νέοι του Πόντου, οι νέοι Τραντέλληνες θα είναι συνεχιστές της μακράς παράδοσης της ϕυλής μας δικαιώνοντας τον στίχο του πατρογονικού άσματος “Η Ρωμανία αν πέρασεν ανθεί και ϕέρει κι άλλο”».

Η Συνδιάσκεψη θα ολοκληρώσει τις εργασίες της την Κυριακή 4 Οκτωβρίου με Φεστιβάλ Ποντιακού Πολιτισμού στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ