Αρχική » Θυρανοίξια του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Θυρανοίξια του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

από kivotos

Tα θυρανοίξια του πρώτου στην Ελλάδα Ιερού Ναού του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη τελέστηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αμέσως μετά την λήξη της Πατριαρχικής Χοροστασίας που έγινε το πρωί της Κυριακής 4 Οκτωβρίου στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά.

Κατά την διάρκεια των θυρανοιξίων παρέστη ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος ως εκπρόσωπος του Μακαρωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και της Ιεράς Συνόδου, πολλοί αρχιερείς,  ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη κ. Orhan Yalman Okan,  οι δήμαρχοι Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου, καθώς και πλήθος κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ξεχωριστή θέση είχαν οι σεπτές εικόνες οι οποίες έφεραν οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες και περιοχές της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

Στη συνεχεία ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε τα εγκαίνια του πνευματικού κέντρου του ενοριακού Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στη Λήτη, το οποίο και αφιερώθηκε στους πρόσφατα ανακηρυχθέντες αγίους Ακάκιο και Δαμασκηνό τον Στουδίτη, Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης καθώς επίσης και τα εγκαίνια του ανακαινισμένου ιερού ναού της Ζωοδόχου Πηγής και του Ιερού Άλσους το οποίο αφιερώθηκε στην Υπεραγία Θεοτόκο.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ