Αρχική » Έφυγε μια σεβάσμια μορφή

Έφυγε μια σεβάσμια μορφή

από kivotos

Της Μαίρης Ορφανίδη

 

Με πολλή προσοχή αντιμετωπίζει η Ιεραρχία την πλήρωση της χηρεύουσας θέσης στη Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων μετά την κοίμηση του Μητροπολίτη Σεραφείμ. Η εκλογή του νέου ιεράρχη θα γίνει τον Μάιο και ήδη τουλάχιστον πέντε αρχιμανδρίτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ωστόσο, τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όσο και η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου  δεν θέλουν τις ημέρες που έρχονται να διχαστούν οι πιστοί σε μια περιοχή όπου ήδη έχουν καταγραφεί αρκετά προβλήματα, καθώς υπάρχουν δύο μητροπόλεις (Σταγών και Μετεώρων και Τρίκκης και Σταγών) με σχεδόν κοινά όρια.

Εκτός αυτού, στην περιοχή υπάρχουν και τα Μετέωρα, που αποτελούν προορισμό εκατοντάδων χιλιάδων πιστών ετησίως.  Ο μακαριστός Σεραφείμ ήταν μια από τις πλέον σεβάσμιες προσωπικότητες της Ιεραρχίας και ιδιαίτερα αγαπητός στους πιστούς της περιοχής.

Ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ εκοιμήθη σε ηλικία 85 ετών μετά από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας, στη σκιά των Μετεώρων, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, με τη συμμετοχή πολλών μητροπολιτών και κληρικών. Ο Επίσκοπος Μεθώνης κατά τη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας αναφέρθηκε στο έργο και την προσωπικότητα του μακαριστού Μητροπολίτη Σεραφείμ. «Το υψηλό παράδειγμά του ας φωτίσει και ας εμπνεύσει τους πάντας και ιδιαίτερα τους νεότερους εις διακονία αφοσιωμένη και εις αυταπάρνηση υπέρ της δόξης της Αγίας Εκκλησίας και του ονόματος του Νυμφίου. Ο αοίδιμος ήταν μεγάλος ιεράρχης. Εχάραξε σοφώς τα θεμέλια της γνήσιας εκκλησιαστικής ζωής και δι’ αυτό θα τον τιμούμε, θα τον μνημονεύουμε και θα ευχόμαστε  μετ’ ευγνωμοσύνης υπέρ αναπαύσεως».

Ο Σεραφείμ (κατά κόσμο Βύρων) γεννήθηκε στο Φανάρι του Νομού Καρδίτσας το 1932. Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1955. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1965 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Κύριλλο Α΄ και πρεσβύτερος και αρχιμανδρίτης από τον ίδιο στις 4 Δεκεμβρίου του 1966. Τον Δεκέμβριο του 1968 η Ιερά Σύνοδος με πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου του Α΄ τον όρισε ως τοποτηρητή της Μητροπόλεως Δημητριάδος (Βόλος) μετά την παραίτηση του Μητροπολίτη Δαμασκηνού (Χαντζόπουλου). Υπηρέτησε ως ιεροκήρυξ της Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και ως υποδιευθυντής και καθηγητής του Ανωτέρου Ιερατικού Φροντιστηρίου Τήνου. Μετά την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών Διονυσίου, καίτοι νεαρός αρχιμανδρίτης, ορίστηκε τοποτηρητής του θρόνου της ιστορικής μητροπόλεως. Η εργασία του αναγνωρίστηκε από την Ιεραρχία και στις 31 Μαΐου του 1970 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών. Απομακρύνθηκε αδίκως, δίχως κατηγορητήριο, δίχως απολογία και δίχως Επισκοπικό Δικαστήριο από τον θρόνο του το 1974. Δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τη 10η Σεπτεμβρίου του έτους 1991 με απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ετοποθετήθη Μητροπολίτης της νεοϊδρυθείσης Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων. Τον Οκτώβριο του 2015 μετά την παραίτηση του πρώην Τρίκκης κ. Αλεξίου από τη θέση του και πριν από την εκλογή του κ. Χρυσοστόμου, σημαντικός αριθμός αρχιερέων πρότεινε στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος την «ένωση» της Μητρόπολης με επιστροφή του Σεραφείμ στον θρόνο του «Τρίκκης και Σταγών». Ο ίδιος, συγκινημένος, πήρε τον λόγο και είπε ότι «μου αρκεί να γίνει μόνιμη η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων». Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ υπήρξε ιεράρχης τα 45 από τα 50 χρόνια της ιερατικής του ζωής. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μοναστική πολιτεία των Μετεώρων, ενώ καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στην εκκλησιαστική εκπαίδευση. Το σκήνωμά του μετά από λαϊκό προσκύνημα ετάφη στην Ιερά Μονή των Αγίων Θεοδώρων, που επί των ημερών του αναστηλώθηκε εκ βάθρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ