Αρχική » Νέα πρόκληση για το Άγιο Φως

Νέα πρόκληση για το Άγιο Φως

από kivotos

Της Ελένης Παππά

 

Έντονη ενόχληση στους κόλπους της Εκκλησίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμου Μπαλαούρα για το Άγιο Φως.

Μόλις λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, ο βουλευτής Ηλείας χαρακτήρισε (σε τηλεοπτικές δηλώσεις του) τη μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα «κατάλοιπο της παγανιστικής περιόδου» και «δαπανηρό έθιμο».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι απαράδεκτο το ότι ενισχύουμε ένα κατάλοιπο της παγανιστικής περιόδου και το ενισχύουμε με το κράτος, όπου το κράτος πρέπει να είναι ανεξίθρησκο. Και το δεύτερο είναι ότι υπάρχει ένα σημαντικό κόστος».

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, Χάρη Κονιδάρη: «Δυστυχώς, κάποιοι, λίγο πριν από τις άγιες ημέρες του Πάσχα, επιχειρούν να αποκτήσουν υπόσταση και να κάνουν καριέρα, υβρίζοντας χυδαία την πίστη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων».

Μάλιστα, ο κ. Κονιδάρης αναρωτήθηκε «γιατί ο κ. Μπαλαούρας δεν απευθύνει την ερώτησή του προς τον πρόεδρο του κόμματός του και πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε τον Πανάγιο Τάφο;».

Ο κ. Κονιδάρης σχολίασε και όλα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση της Ένωσης Άθεων σχετικά με το Άγιο Φως (κάνει λόγο για «σκανδαλώδη» και «προσβλητική» δαπάνη). Ανάμεσα στα άλλα, τόνισε ότι «πρόκειται για ένα θλιβερό παραλήρημα ανθελληνικής και αντιχριστιανικής ρητορείας. Για λόγο σκοταδιστικό και βαθύτατα λαϊκίστικο, που εκφέρεται με το προσωπείο του δήθεν προοδευτισμού».

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος με δηλώσεις του καταλόγισε στον Γεράσιμο Μπαλαούρα «λαϊκισμό». Σκληρή ήταν και η επίθεση που εξαπέλυσε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., Δημήτρης Καμμένος. Σε ανακοίνωσή του, τον αποκαλεί «αγωνιστή-βολεμένο» και «αθεόφοβο».

Μιλώντας στον Alpha 989, ο κ. Χρυσόστομος είπε χαρακτηριστικά: «Έχουν μια έντονη οσμή λαϊκισμού όλα αυτά και δεν εξυπηρετούν σε τίποτα παρά μια αντίδραση θεολογική απέναντι σε αυτό που γίνεται αιώνες τώρα. Δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα. Κάποια πράγματα δεν αξιολογούνται με το κόστος, αλλά με το κατά πόσο τα αποδέχεται η συνείδηση του κόσμου», τονίζοντας πως «ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβήτησε την ουσία του γεγονότος, αλλά το φαίνεσθαι. Οι κύριοι αυτοί έχουν ξεχάσει ότι ο παγανισμός έχει περάσει. Αν είχαν δει την κοσμοσυρροή στον Πανάγιο Τάφο και είχαν επικοινωνήσει με τον κόσμο που περιμένει το Άγιο Φως, θα αξιολογούσαν διαφορετικά τα πράγματα. Ακόμα και με τα δικά τους δεδομένα, θα είχαν αναθεωρήσει πολλά από όσα έχουν εκφράσει».

«Είναι πολύ θετικό ότι η κυβέρνηση στήριξε την προσπάθεια της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου και (παρέστη) ο πρωθυπουργός μαζί με ένα μεγάλο κυβερνητικό κλιμάκιο. Πολλές φορές βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί σε ένα δίλημμα. Στο πραγματικό του φαινομένου και τι αυτό εξυπηρετεί και στη ρομαντική αντίληψη μιας ιδεολογίας. Το εκκλησιαστικό γίγνεσθαι έχει μεγάλη αποδοχή αυτή τη στιγμή, όσο και αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν και αν συνεχίσουν αυτή τη διγλωσσία θα υπάρξουν άλλες συνέπειες, όχι με την έννοια της απειλής, αλλά αποδεικνύεται μέσα από την Ιστορία. Ό,τι αφορά την Εκκλησία δεν πρέπει να το αποδυναμώνουν έτσι, γιατί δεν μπορούν να το κάνουν», τόνισε ο κ. Χρυσόστομος.

Σημειωτέον ότι πριν από δύο χρόνια, την έντονη αντίδραση της Εκκλησίας είχε προκαλέσει ο κ. Νίκος Φίλης με δηλώσεις του για το Άγιο Φως και τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας: «Πριν από μερικό καιρό, τη Μεγάλη Παρασκευή, ήρθε το Άγιο Φως με τιμές πάλι αρχηγού κράτους, δηλαδή δύο αρχηγοί κρατών επισκέφτηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ την Ελλάδα και είναι το Άγιο Φως και τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας».

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ