Αρχική » “Διάλογοι Γονέων” στη Μητρόπολη Λευκάδος

“Διάλογοι Γονέων” στη Μητρόπολη Λευκάδος

από kivotos

Την περασμένη Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015 άρχισαν για πέμπτη συνεχή χρονιά οι «Διάλογοι Γονέων», στην Μητρόπολη Λευκάδας, ως μια ευκαιρία επικοινωνίας και συμπροβληματισμού που η τοπική Εκκλησία δημιούργησε για να συμπαρασταθεί στο όμορφο, αλλά απαιτητικό έργο των νέων γονιών.

Στο νησί βρέθηκε, προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Θεόφιλου, ο πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Δρ. Θεολογίας – φιλόλογος, γενικός αρχιερατικός επίτροπος και υπεύθυνος Νεότητας της Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων. Διαθέτοντας πλούσια εμπειρία ο π. Θεμιστοκλής, με την τριπλή του ιδιότητα του γονέα, του ποιμένα και του μάχιμου εκπαιδευτικού, κατέθεσε λόγο υπεύθυνο και αληθινό στους γονείς που παρακολούθησαν τις ομιλίες του το πρωί στο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικής και το απόγευμα της ίδιας μέρα στην πόλη της Λευκάδας, στο χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων της Μητροπόλεως «Καταφυγή».

Το θέμα που εισηγήθηκε ήταν: «Οικογένεια και διαφυλικές σχέσεις: Από το σώμα στη συντροφικότητα». Υπογράμμισε ότι η οικογένεια είναι το βασικό πλαίσιο για τη διαφυλική αγωγή των παιδιών, τα οποία παρατηρούν προσεκτικά τις σχέσεις των γονέων – συζύγων με διάθεση είτε να τις μιμηθούν είτε να τις απορρίψουν στην προσωπική τους πορεία. Σημείωσε ότι πρώτος σκοπός του γάμου δεν είναι η τεκνογονία, αλλά η αμοιβαία βοήθεια και ο αλληλοστηριγμός του άντρα και της γυναίκας στο ταξίδι της ζωής.

Τόνισε την αγάπη και τον αλληλοσεβασμό στην ξεχωριστή αξία των προσώπων ως υπόβαθρο της συζυγίας, χωρίς υποτιμήσεις, και ότι μόνο με την προϋπόθεση αυτή η σχέση των δύο συζύγων έχει προοπτική ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή την παρουσία των παιδιών στην οικογενειακή εστία. Επεσήμανε, τέλος, την ιερότητα του ερωτικού στοιχείου και την ανάγκη να κατανοηθεί ως Θεία ευλογία η συνάφεια όχι μόνο των ψυχών, αλλά και των σωμάτων για το ζευγάρι, ώστε να λειτουργεί ομαλά και να έχει προοπτική η έγγαμη σχέση, τα δε παιδιά να δέχονται από την οικογένεια, φυσιολογικά και αβίαστα, διαφυλική αγωγή καθ’ όλα υγιή.

Και στις δύο συναντήσεις ο διάλογος που ακολούθησε ανέδειξε πολλές επιμέρους πτυχές του θέματος.

Η επόμενη συνάντηση των «Διαλόγων Γονέων» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου, με ομιλήτρια την κ. Βασιλική Κατωπόδη, ψυχολόγο, υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Λευκάδας «Δίαυλος» και θέμα: «Μιλώντας για το συναίσθημα της Αγάπης». 

 



Πηγή: www.imli.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ