1/9
Μνήμη συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου των Μιασηνών. Του αγίου Ιησού του Ναυή. Μαρτύρων Αειθαλά και Αγαθοκλείας. Των αδελφών Ευόδου, Καλλίστης και Ερμογένους. Αμμούν του διακόνου και των συν αυτώ 40 γυναικών παρθένων και ασκητριών. Μάρτυρος Αγγελή του χρυσοχόου, Συμεών του Στυλίτου και Μάρθας της μητρός αυτού. Μελετίου του νέου και Ευανθίας. Νικολάου του «Κουρταλιώτου» και Αντωνίου του εν Αγυιά.
Ο Συμεών ο Στυλίτης καταγόταν από ένα χωριό της Κιλικίας, το Σισάν, και έζησε επί βασιλείας Λέοντος του Α΄ και πατριαρχίας Μαρτυρίου στην Αντιόχεια.
Σύμφωνα με τον ορθόδοξο βίο του από παιδί αφοσιώθηκε στην ορθόδοξη πίστη και μάλιστα ασκήτευσε για δέκα χρόνια κοντά στον όσιο Ηλιόδωρο. Η ανάγκη του για εντονότερες ασκητικές δοκιμασίες ήταν τόσο έντονη για αυτό και αποφάσισε να ζήσει πάνω σ’ έναν στύλο για σαράντα ολόκληρα χρόνια.
2/9
Οσίου Ιωάννου, οικουμενικού Πατριάρχου, του «Νηστευτού». Των αγίων ενδόξων Μαρτύρων: Αειθαλά, Αμμούν, Διομήδους, Ευτυχιανού, Ευτυχίου, Ησυχίου, Ιουλιανού, Λεωνίδη, Μάμαντος, Μελανίππου, Παρθαγάπης, Φιλαδέλφου, Φιλίππου και της χήρας γυναικός. Αγίων Ελεάζαρ και Φινεές.
3/9
Ιερομαρτύρων Ανθίμου επισκόπου Νικομήδειας και Αριστίωνος επισκόπου Αλεξανδρείας. Μαρτύρων Αρχοντίωνος, Βασιλίσσης, Ζήνωνος, Φοίβης διακόνου και Χαρίτωνος. Νεομάρτυρος Πολυδώρου Νέας Εφέσου. Οσίων Θεοκτίστου και Στεφάνου ομολογητού, ηγουμένου Τριγλίας. Αγίου βασιλέως Κωνσταντίνου, του νέου.
4/9
Μωϋσέως και Ααρών του πρώτου αρχιερέως. Ιερομάρτυρος Βαβύλα επισκόπου Αντιοχείας και των συν αυτώ παίδων, Δονάτου και των δύο αδελφών αυτού. Μαρτύρων Αμιανού, Βαβύλα του εν Αντιοχεία διδασκάλου. Ιερουσαλήμ και των τέκνων αυτής Κεγούρου, Σεκενδίνου και Σεκένδου των εν Βερροία Μακεδονίας. Ιουλιανού, Κεντυρίωνος, Πετρωνίου, Σαρβήλου, Φαύστου, Χαριτίνης και Ερμιόνης. Οσίων Θεοδούλου και Θεοτίμου. Οσίου Ανθίμου, του εκ Κεφαλληνίας, προστάτου Αστυπαλαίας.
5/9
Προφήτου Ζαχαρίου και Ελισάβετ. Ιερομαρτύρων Αβδαίου επισκόπου Περσίδας και Θεοδώρου. Μαρτύρων Θεοδώρου, Μεδίμνου και Ουρβανού.
6/9
Μαρτύρων Ανδρέου, Ανδρόνικου του στρατιώτου, Πελαγίας και Θέκλης. Βίβου, Διονυσίου, Ευδοξίου, Ζήνωνος, Θεοκτίστου, Καλλοδότης, Κυριακού, Μακαρίου, Ρωμύλου. Φαύστου πρεσβυτέρου και Σαραπάμβωνος.
7/9
Οσίων Λουκά και Πέτρου του ευλαβούς και Ιωάννου επισκόπου, του Ρώσου. Οσίας Κασσιανής της μοναχής και ποιητρίας, πολιούχου και προστάτιδος της νήσου Κάσου. Αποστόλω Ευόδου και Ονησιφόρου. Ιερομάρτυρος Στεφάνου, πάπα Ρώμης. Μαρτύρων Ευψυχίου και Σώζοντος.
Οι άγιοι Εύοδος και Ονησίφορος υπήρξαν, δύο εκ των Ο΄ Αποστόλων. Ο Εύοδος έγινε επίσκοπος στην Αντιόχεια, όπου και κήρυξε το Ευαγγέλιο και απεβίωσε ειρηνικά. Ο Ονησίφορος έγινε επίσκοπος στη Μ. Ασία και διακρίθηκε στη διδασκαλία του Ευαγγελίου.
8/9
Γενέσιον της Θεοτόκου. Μαρτύρων Αρτεμιδώρου, Ρουφιανού, Ρούφου και Σεβήρου. Νεομάρτυρος Αθανασίου του εν Θεσσαλονίκη. Οσίου Σωφρονίου, επισκόπου εν Ιβηρία.
Ο άγιος Αθανάσιος ο Νεομάρτυρας που μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη, γεννήθηκε στην Κουλιακιά της Θεσσαλονίκης. Αφού φοίτησε σε ελληνικό σχολείο της Θεσσαλονίκης μετέβη στο Άγιον Όρος όπου σπούδασε στη σχολή Βατοπαιδίου. Επέστρεψε στο χωριό του όπου δεχόταν πιέσεις να αρνηθεί τον χριστιανισμό. Ο Αθανάσιος όμως έμεινε ακλόνητος στη χριστιανική πίστη και φυλακίστηκε. Τον απαγχόνισαν στις 8 Σεπτεμβρίου 1774.
9/9
Σύναξις των αγίων και δικαίων θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης. Μαρτύρων Σεβηριανού και Χαρίτωνος. Οσίων Θεοφάνους ομολογητού και Ιωσήφ, του Ρώσου. Μνήμη Γ΄Οικουμενικής Συνόδου εν Εφέσω.
10/9
Αποστόλων Απελλού, Λουκά και Κλήμεντος. Μαρτύρων Ιάς, Μηνοδώρας, Μητροδώρας, Νυμφοδώρας, Ευδοκίας και Βαρυψαβά. Οσίου Πέτρου επισκόπου Νικαίας. Αγίας Πουλχερίας της παρθένου.
11/9
Μαρτύρων Δημητρίου του φιλοσόφου και Ευανθίας, και Δημητριανού του υιού αυτών. Γεμινιανού, Διδύμου, Διόδωρου, Διομήδους κα Ιάς της γραίας. Οσίων Θεοδώρας της εν Αλεξανδρεία, Ευφρόσυνου του μαγείρου και Θεοδούλου.
12/9
Απόδοσις της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου. Ιερομαρτύρων Αυτονόμου και Κουρνούτου επισκόπου Ικονίου. Μαρτύρων Θεοδούλου, Θεοδώρου επισκόπου Αλεξανδρείας, Ιουλιανού, Μακεδονίου, Τατιανού και Ωκεανού. Οσίων Ανδρόνικου του εν Ατρώα και Δανιήλ του εν Θάσω.
13/9
Προεόρτια της Υψώσεως τον Τιμίου Σταυρού. Ιερομάρτυρος Κορνηλίου. Μαρτύρων Αριστείδου, Γορδιανού, Ζωτικού, Ηλεί, Κρονίδου, Λεοντίου, Λουκιανού, Μακροβίου, Ουαλεριανού, Σελεύκου, Σεραπίωνος και Στράτωνος. Οσίων Πέτρου του εν Αγρεία και Ιεροθέου του νέου Ιβηρίτου, του εκ Καλαμάτας.
14/9
Ύψωσις του τιμίου και ζωοποιού Σταυρού. Μαρτύρων Βαλεριανού του νηπίου, Θεοκλέους και Πάπα. Οσιομάρτυρος Μακαρίου του εν Θεσσαλονίκη, Αγίας Πλακίλλης. Μνήμη της ΣΤ΄ Οικουμενικής Συνόδου εν Τρούλλω.
15/9
Μαρτύρων Βυζαντινού, Μαξίμου, Νικήτα του Γότθου και των συν αυτώ, Πορφυρίου. Νεομάρτυρος Ιωάννου του Κρητός. Βησσαρίωνος Α΄ και Βησσαρίωνος Β΄, των εν Λαρίση και Νικήτα του εν Χύτροις. Οσίων Γερασίμου Μακρυνίτσης. Μελετίου και Φιλοθέου πρεσβυτέρου, του θαυματουργού. Συμεών, αρχιεπισκόπου Θεσ/κης.
16/9
Αγίας Ευφημίας. Μάρτυρος Μελιτινής. Μαρτίνου επισκόπου παλαιάς Ρώμης.
Η Αγία Μελιτίνη έζησε επί βασιλείας Αντωνίνου. Λέγεται ότι ο τότε ηγεμόνας της Θράκης, Αντίοχος, από τους πιο σκληρούς πολέμιους των χριστιανών, διέταξε να τη συλλάβουν με την κατηγορία ότι διέδιδε το Ευαγγέλιο.
Κατά τη σύλληψή της, ο Αντίοχος προσπάθησε να την κάνει να αλλάξει πίστη, αλλά μάταια. Το ίδιο προσπάθησε και η σύζυγός του, όμως στο τέλος η ίδια ασπάστηκε τον χριστιανισμό. Οι δύο γυναίκες μάλιστα έκαναν -κρυφά από τον ηγεμόνα- πολλούς ειδωλολάτρες χριστιανούς. Όταν το έμαθε ο Αντίοχος, τις αποκεφάλισε.
17/9
Ιερομαρτύρων Ηρακλείδου και Μύρωνος, επισκόπων. Μάρτυρος Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης. Μαρτύρων Αγαθοκλείας, Ασκληπιοδότης, Ηλιού, Λουκίας και Γεμινιανού. Θεοδότης, Θεοδότου, Μαξίμου, Παντολέοντος, Πατερμουθίου, Χαραλάμπους. Οσίων Αναστασίου και Ευξιφίου επισκόπου Αλαμανίας (Κύπρου) και των εκ Παλαιστίνης εις Κύπρον ελθόντων: Αγαπίου, Αλεξάνδρου (Αξύλου), Ανδρόνικου, Αρτεμίου, Αρτέμονος, Αυξουθενίου, Βαλαντίου, Βαρλαάμ, Βασιλείου επισκόπου, Γεωργίου (Βαβατσινιώτη), Γεωργίου (Επιτηδεώτου), Γεωργίου (Αλαμανού), Γεωργίου (Περαχωρίτου), Δημητριανού επισκόπου, Ειρηνικού [ή Αρνιακού], Ελπιδίου, Επαφροδίτου, Επιφανίου (εν Κυθραία), Επιφανίου [Αξύλου], Εφρασίου, Ευτυχίου, Ευφημιανού, Ηρακλείδου [Ηρακλείου] επισκόπου, Θελθά, Θεοδοσίου, Θεράποντος (εν Κολιάνι), Θεράποντος (εν Σίντα), Ιλαρίωνος του νέου, Ιωάννου και Ιωσήφ (εν Λιθροδόντα), Καλανδίου, Κασσιανού, Κωνσταντίνου, Λαυρεντίου, Ολβιανού, Ορέστη, Παμμεγίστου, Παμφοδίτου, Παφνουτίου, Πήγωνος, Πολεμίου, Σωζομένου, Σωτηρίχου, Χαρίτωνος [Χαρέτη] και Χριστόφορου.
18/9
Ευμενίου αρχιεπισκόπου Γορτύνης και Συμεών επισκόπου Ιεροσολύμων. Μαρτύρων Αριάδνης, Ειρήνης, Σοφίας, Κάστορος και Θεοδώρας. Οσίου Ρωμύλου.
Ο όσιος Ρωμύλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέγραψε ο μαθητής του οσίου, Γρηγόριος, γεννήθηκε το 1300 στην πόλη Βιδίνιο από γονείς ευσεβείς. Ο πατέρας του ήταν Έλληνας και η μητέρα του Βουλγάρα. Επειδή είχε κλίση στη μοναχική ζωή, πήγε στη Μονή της Θεοτόκου της Οδηγήτριας, στο Τίρνοβο (Βουλγαρίας). Εκάρη μοναχός με το όνομα Ρωμανός και ασκήτευσε τρία χρόνια. Αφού έγινε μεγαλόσχημος με το όνομα Ρωμύλος, πήγε στο Άγιον Όρος μαζί με τον μαθητή του Γρηγόριο όπου ασκήτευσαν. Όταν ξέσπασε πόλεμος μεταξύ Τούρκων, Σέρβων και Βουλγάρων, πολλοί μετακινήθηκαν. Έτσι και ο Ρωμύλος πήγε στην Αυλώνα μετά στην Κωνσταντινούπολη και τέλος στη Ραβενίτσα της Σερβίας στο μοναστήρι της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπου και απεβίωσε ειρηνικά.
19/9
Μαρτύρων Τροφίμου, Σαβατίου και Δορυμέδοντος.
20/9
Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου και της συνοδείας αυτού: Θεοπίστης, Αγαπίου και Θεοπίστου. Μαρτύρων Αρτεμιδώρου και Θαλλού. Οσιομαρτύρων Ιωάννου του Αιγυπτίου και Ιλαρίωνος του Κρητός. Μαρτίνου πάπα Ρώμης, Υπατίου επισκόπου, Ανδρέου πρεσβυτέρου, Αναστασίου, Θεοδώρου, Ευπρεπίου καί Μαξίμου του σοφωτάτου. Οσίων Μελετίου επισκόπου Σίτης και Ιωάννου του εν Κρήτη. Ιλαρίωνος Κρητός.
21/9
Απόδοσις της εορτής της υψώσεως του τιμίου Σταυρού. Προφήτου Ιωνά. Αποστόλου Κοδράτου του απολογητού. Μαρτύρων Βάσσης της Τυρίας, Ευσεβίου του ομολογητού, Ζήνωνος και Νεστάβου. Νέστορος, Βούσιρι και Πρίσκου. Οσίων Ακακίου [Ισαακίου] και Μελετίου, επισκόπων Σίτης, Ιωνά του Σαβαΐτου και Δημητρίου του Ρώσου.
Ο Άγιος Ευσέβιος υπέστη φρικτά βασανιστήρια από τον άρχοντα της Φοινίκης στον οποίο και εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τους διωγμούς των χριστιανών από τους ειδωλολάτρες. Με εντολή του άρχοντα της Φοινίκης, ο Ευσέβιος στο τέλος αποκεφαλίστηκε.
22/9
Οσίου Κοσμά. Ιερομαρτύρων Φωκά επισκόπου Σινώπης και Ισαάκ επισκόπου Κύπρου. Μαρτύρων Ιωάννου, Μαρτίνου, Νικολάου.
23/9
Η σύλληψις του τιμίου και ενδόξου προφήτου προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου. Μαρτύρων Ανδρέου, Ιωάννου, Αντωνίου, Πέτρου. Ραΐδος της παρθένου, Ξανθίππης και Πολυξένης. Νεομαρτύρων Νικολάου του παντοπώλου και Ιωάννου του εκ Κονίτσης και εν Βραχωρίω αθλήσαντος.
24/9
Ανάμνησις του εν Κυθήροις θαύματος της Θεοτόκου, της «Μυρτιδιωτίσσης». Πρωτομάρτυρος Θέκλης. Νεομάρτυρος Αχμέτ του κάλφα. Οσίου Κόπριος.
25/9
Μαρτύρων Παύλου, Τάττης και των τέκνων αυτών: Ευγενίου, Μαξίμου, Ρούφου καί Σαβινιανού. Οσίων Ευφροσύνης και Παφνουτίου. Θεοφίλου επισκόπου Εφέσου του ομολογητού, Βυζατήνου και Σεργίου θαυματουργού, του Ρώσου.
Ο Οσιομάρτυς Παφνούτιος ο αναχωρητής και οι συν αυτώ 546 μαρτυρήσαντες έζησαν στα χρόνια των διωγμών κατά των χριστιανών επί Διοκλητιανού.
Ο Παφνούτιος ασκήτεψε στην έρημο της Αιγύπτου. Πήγαινε συχνά στις πόλεις για να κηρύξει και έφερνε στο ασκητήριό του εκατοντάδες ανθρώπους που ήθελαν πνευματική καθοδήγηση και ενίσχυση. Όταν πληροφορήθηκε ότι τον καταζητούσαν, παρουσιάστηκε ο ίδιος στον έπαρχο Αρριανό. Αφού αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει, τον φυλάκισαν. Αλλά και εκεί έκανε τους δεσμώτες του χριστιανούς.
Όταν, μάλιστα, τον έστειλαν για ανάκριση κοντά στον ποταμό Νείλο, ανέπτυξε με τόση ευγλωττία τη χριστιανική πίστη ώστε όχι μόνο οι ψαράδες, αλλά και 546 συνολικά στρατιώτες, μαζί με τον προϊστάμενό τους Ευσέβιο, ομολόγησαν τον Χριστό και αποκεφαλίστηκαν. Τον Παφνούτιο τον βασάνισαν και στη συνέχεια τον σταύρωσαν πάνω σ’ έναν φοίνικα.
26/9
Η μετάστασις του αγίου και ενδόξου αποστόλου και ευαγγελιστού Ιωάννου του θεολόγου. Αγίου και δικαίου Γεδεών.
27/9
Αριστάρχου του Θεσσαλονικέως, Ζήνωνος επισκόπου Λαοδικείας και Μάρκου επισκόπου Βύβλου. Μεγαλομάρτυρος Καλλιστράτου. Μαρτύρων Επιχάριτος, Γαϊανής, Φιλήμονος επισκόπου και Φουρτουνιανού. Νεομάρτυρος Ακυλίνης της εν Ζαγκλιβερίω Χαλκιδικής. Οσίων Ιγνατίου και Σαβατίου του Ρώσου.
28/9
Προφήτου Βαρούχ. Μάρτυρος Αλεξάνδρου. Μαρτύρων Αλφειού και Ζωσίμου. Ευσταθίου του Ρωμαίου και Καλλινίκου. Ηλιοδώρου, Μάρκου του ποιμένος, Νέωνος, Νίκωνος, Αλεξάνδρου. Οσίων Χαρίτωνος ομολογητού. Αυξεντίου και Νεοφύτου του Εγκλείστου των εν Κύπρω.
29/9
Μαρτύρων Γουδελίας, Γοβδελάου, Δάδα, Δορυμέδοντος, Κασδόας, Κασδόου, Πετρωνίας, Τροφίμου, Τρύφωνος. Οσιομάρτυρος Μαλαχίου του εκ Ρόδου. Οσίων Κυριακού του Αναχωρητού και Διονυσίου Α΄ πατριάρχου Κων/πόλεως.
30/9
Ιερομάρτυρος Γρηγορίου του θαυματουργού. Μαρτύρων Μαρδονίου, Γαϊανής, Ριψιμίας, Στρατονίκου. Οσίων Γρηγορίου και Μιχαήλ, των Ρώσων.