Να υποβάλλει την παραίτησή του στον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ζητά με ανοιχτή επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, ο επιχειρηματίας και πρώην ομοσπονδιακός βουλευτής των ΗΠΑ, Μάικλ Χάφινγκτον. 

H επιστολή 

«Καθώς κάθομαι στο σαλόνι μου ακούω Pavarotti και κοιτάζω προς τα δυτικά το ηλιοβασίλεμα, διερωτώμαι τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος γεννήθηκε το 1928, είχε μία διακεκριμένη σταδιοδρομία ως καθηγητής και ο οποίος έχει ηγηθεί της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής για σχεδόν 19 χρόνια.

Θα σκεπτόταν κάποιος πως στην ηλικία των 90 ετών θα συνταξιοδοτείτο ευχαρίστως και θα παρέδιδε τα ηνία σε κάποιον νεότερο προκαθήμενο …ιδιαίτερα έχοντας προστεί σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές ατασθαλίες οι οποίες χτύπησαν την Αρχιεπισκοπή πρόσφατα.

Για εκείνους οι οποίοι δεν με γνωρίζετε, είμαι πρώην Επισκοπελιανός, επιχειρηματίας και βουλευτής ο οποίος δέχθηκε το Μυστήριο του Χρίσματος μαζί με τις δύο θυγατέρες μου το 1996 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Από τότε έχω διαθέσει τις οικονομικές μου συνεισφορές σε παλαιά και νεότερα μοναστήρια στην Ελλάδα και την Αμερική, καθώς επίσης και σε ενορίες στην Μπεθέσδα, στην Σάντα Μπάρμπαρα, Λος Αντζελες, Λας Βέγκας και τώρα στο Μαϊάμι.

Αγαπώ τον Χριστό και επιθυμώ να βοηθήσω την Εκκλησία του να ευδοκιμήσει και αναπτυχθεί. Προς τούτο γράφω την παρούσα Ανοιχτή Επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο και στους αδελφούς μου Ορθόδοξους Χριστιανούς με κάπως βαριά καρδιά.

Ποτέ δεν είναι εύκολο να πεις σε κάποιους που αγαπάς πως έχει περάσει ο καιρός που πρέπει να παραιτηθούν. Αλλά για το καλό της Εκκλησίας μας είναι καιρός ο Σεβασμιότατος ευσεβάστως να προχωρήσει.

Ακόμα και η κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας, ο Πάπας Βενέδικτος (ο οποίος γεννήθηκε το 1927 ένα χρόνο πριν από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο) έκανε κάτι τέτοιο στην ηλικία των 85 ετών. Εάν ένας Πάπας ο οποίος είναι ένας ευφυής θεολόγος μπορεί να παραδώσει τον Θρόνο του Αποστόλου Πέτρου στο Βατικανό, σίγουρα ο Αρχιεπίσκοπός μας μπορεί επίσης να εγκαταλείψει τον θρόνο του.

Κάθε χρόνο στην εκκλησία ακούμε την παραβολή των ταλάντων (Ματθαίου 25:14-30). Ο Πατριάρχης ανέθεσε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο το 1999 να ηγηθεί της Αρχιεπισκοπής και για κάποιο χρονικό διάστημα στην αρχή σταθεροποίησε και στη συνέχεια βοήθησε την Εκκλησία να αναπτυχθεί.

Ωστόσο κατά τα περασμένα πολλά χρόνια δεν έχει απλώς θάψει τα ταλέντα τα οποία του είχαν δοθεί, αλλά το χειρότερο ακόμα είναι που έχει χάσει μερικά από αυτά.

Κι αυτό είναι φανερό από την κατάχρηση των χρημάτων τα οποία είχαν συγκεντρωθεί ξεχωριστά και είχαν ορισθεί για την ανοικοδόμηση του ναού και του εθνικού προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Η ανοικοδόμηση σταμάτησε διότι χρηματικά ποσά χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν άλλα έξοδα της Αρχιεπισκοπής. Αυτή η παρανομία έχει γίνει μία εθνική και πολύ δημόσια ντροπή για την Αρχιεπισκοπή και δυστυχώς η ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση βρίσκεται απευθείας στα πόδια του Αρχιεπισκόπου.

Στην παραβολή όταν ο δούλος δεν αύξησε τα τάλαντα που του είχαν δοθεί ο Κύριός του τον εξόρισε από τον τόπο του. Αυτό το μήνυμα σχετίζεται στην δική μας παρούσα κατάσταση και προσεύχομαι ο Σεβασμιότατος να το πάρει κατάκαρδα.

Κατά το περασμένο έτος, υπήρξαν συνομιλίες μέσα σε ενορίες καθώς επίσης και άρθρα στον Τύπο πως ήταν καιρός για νέα ηγεσία. Στο τέλος του περασμένου μήνα διάβασα ότι ο Πατριάρχης ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να υποβάλλει την παραίτησή του, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο.

Ημουν κατάπληκτος από την απάντησή του προς τον ηγέτη των 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών και έμεινα άναυδος. Πώς μπορεί ένας ιερωμένος δούλος Θεού να μην υπακούσει στο αίτημα του ανωτέρου του;

Τι παράδειγμα είναι αυτό προς τους Επισκόπους, τους ιερείς, τους ενορίτες, και στα παιδιά της αγαπημένης μας Εκκλησίας; Είναι τώρα εντάξει τα παιδιά να μην υπακούουν στους γονείς τους ή οι ιερείς να μην υπακούουν στους Επισκόπους;

Ελπίζω και προσεύχομαι, όπως ο Αρχιεπίσκοπος ξανασκεφθεί την απάντησή του στον Πατριάρχη και πως θα βάλει την Εκκλησία πρώτα και ευσεβάστως και συνταξιοδοτηθεί, αντί ανυπάκουα και εγωιστικά κρατηθεί στη δύναμη. Πιστεύει πραγματικά ότι είναι ο μόνος ιεράρχης ικανός για να είναι Αρχιεπίσκοπος Αμερικής;

Είναι κατανοητό πως οποιοδήποτε καλό που θα μπορούσε να προσφέρει το έχει ήδη προσφέρει αυτά τα 19 χρόνια; Και δεν είναι πιθανόν πως κάποιος άλλος ιεράρχης θα μπορούσε να κομίσει διαφορετικά ταλέντα σ’ αυτή τη θέση;

Σήμερα η Αρχιεπισκοπή μας έχει τελματωθεί και χρειαζόμαστε έναν καινούργιο ηγέτη με διαφορετικά ταλέντα να επεκτείνει την Κοινότητά μας. Ιδεατώς ο Θεός θα μας παράσχει κάποιον πνευματικό άνθρωπο ο οποίος θα είναι συνάμα και ικανός διοικητής.

Σεβασμιότατε, μερικές φορές η σκληρή αγάπη είναι μερικές φορές αναγκαία για να βοηθήσουμε αυτούς που αγαπούμε να δουν τις αδυναμίες τους. Σας παρακαλώ μην ενεργείτε ωσάν να ορίζετε αυτή τη θέση.

Σας δόθηκε από το Πατριαρχείο για μία χρονική περίοδο όχι για την υπόλοιπη ζωή σας. Υπηρετείτε με την εμπιστοσύνη της Πατριαρχικής Συνόδου. Η εγκάρδια υπόδειξή μου προς εσάς είναι να ανακοινώσετε τη συνταξιοδότησή σας στο τέλος της επικείμενης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης στη Βοστώνη.

Ολοι μας οφείλουμε να θυμόμαστε πως η ταπείνωση πηγάζει από την κοινωνία μας με τον Θεό.

Στην απόπειρά του ο Σατανάς να μας χωρίσει από τον Θεό απευθύνεται στο εγώ μας το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει στην υπεροψία και στην περηφάνια. Προσεύχομαι να φωτισθείτε και να επιλέξετε τον δρόμο της ταπείνωσης, αντί της υπεροψίας. Ο Θεός να ευλογεί τις μέρες σας που σας απομένουν πάνω στη Γη».