Αρχική » Βαρθολομαίος: Να επιστραφούν τα κλεμμένα κειμήλια από τη Βουλγαρία

Βαρθολομαίος: Να επιστραφούν τα κλεμμένα κειμήλια από τη Βουλγαρία

από kivotos

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ υποδέχθηκε με τις υψηλότατες τιμές  αρχηγού κράτους, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα), με τον τελευταίο να θίγει το θέμα της επιστροφής των ιερών κειμηλίων που εκλάπησαν από Βουλγάρους από μονές της βόρειας Ελλάδας, γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο «Φόκους».

Κατά τη διάρκεια τελετής, ο Βαρθολομαίος είπε ότι ζητεί «κυρίως την επιστροφή των κατασχεθέντων κατά τη διάρκεια  των πολέμων και των συγκρούσεων στη βαλκανική χερσόνησο τα ιερά λειτουργικά στον φυσικό τους χώρο στις μητροπόλεις και τις ιερές μονές της βόρειας Ελλάδας. «Εμείς ιδιαίτερα προσευχόμαστε για την επιστροφή  των ιερών κειμηλίων της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας στο  όρος Παγγαίο και της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες καθώς και άλλων ιερών χώρων,  που έπεσαν θύματα ληστείας και είναι ασφαλώς αμαρτία ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων», είπε ο Βαρθολομαίος.

Τόνισε ότι είναι θαύμα το γεγονός ότι παρά τους διωγμούς, τις σφαγές και τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες, ο ευλογημένος λαός της Βουλγαρίας παρέμεινε πιστός στην πίστη των πατέρων του. Πρόσθεσε ότι για πολλούς αιώνες ο βουλγαρικός λαός μετά την καταστροφή του Βουλγαρικού βασιλείου στα τέλη του 14ου αιώνα, υπέστη πολλές δοκιμασίες για να διατηρήσει την ορθόδοξη πίστη του.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, είπε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση της κατανόησης και της ανεκτικότητα μεταξύ των διαφόρων θρησκειών στη χώρα.

Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει στα αιτήματα του Βαρθολομαίου για την επιστροφή των ανεκτίμητων θρησκευτικών θησαυρών των ελληνικών μοναστηριών. Υπενθυμίζεται πως οι κλοπές είχαν γίνει κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων αλλά και κατά την κατοχή μέρους της Μακεδονίας στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο από βουλγαρικά στρατεύματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ιστορικό της κλοπής των κειμηλίων από την Μόνη του Τιμιού Προδρόμου στις Σέρρες όπως περιγράφεται αναλυτικά σε ιστοσελίδα της Μητρόπολης Σερρών.


Πηγή: www.echedoros-a.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ