Του Νίκου Ι. Νικολόπουλου (*)

Εξοργιστική και συνάμα θλιβερή ήταν η ανάρτηση του Δήμου Βερύκιου και ιδιαίτερα η χρήση μίας εικόνας άκρως προσβλητικής για τα Πανίερα Πρόσωπα της Θεοτόκου και του Μονογενούς Υιού Της. Και απολύτως κατανοητή η εξέγερση των πολιτών κατά του δημοσιογράφου και αντιπροέδρου του ΔΣ του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA. Δηλαδή ενός προσώπου με δύναμη και παρέμβαση στον δημόσιο λόγο, το οποίο προσέβαλε το θρησκευτικό φρόνημα των Ελλήνων.

Η εν λόγω δημοσιογραφική συμπεριφορά προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και ο Δήμος Βερύκιος αναγκάσθηκε να αναδιπλωθεί μέχρι ταπείνωσης. Η δήλωση μετανοίας και συγνώμης στην οποία προέβη δεν ήταν μία απλή, τυπική δήλωση, προκειμένου να καταλαγιάσει την οργή του Χριστεπώνυμου πλήθους.

Αν μη τι άλλο αντιλαμβάνομαι, από το περιεχόμενό της, ότι ο Δήμος Βερύκιος περιήλθε σε λίαν δυσχερή θέση, μετά το κραυγαλέο ατόπημά του να παραποιήσει στο διαδίκτυο φωτογραφία της Θεοτόκου σε «Παναγία Αρουραία».

Επίσης από το περιεχόμενό της καταλαβαίνω, ότι είναι ολοφάνερο, πως ο γνωστός δημοσιογράφος προβληματίστηκε και «βασανίστηκε» πολύ από το κύμα των αντιδράσεων, για αυτό και ήταν ανάλογος ο τρόπος έκφρασης της συγνώμης του.

Ουδείς αναμάρτητος και δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα πάρουμε με τα… λιθάρια τον Δ. Βερύκιο. Αντιθέτως, κάθε καλοπροαίρετος πιστός δέχεται τέτοιες συγνώμες, που εμπεριέχουν την ομολογία της ψυχικής συντριβής. Εξάλλου, το γεγονός ότι ο γνωστός δημοσιογράφος κατέφυγε στον πνευματικό του και ταυτόχρονα ανέτρεξε σε συγκεκριμένους στίχους των ψαλμών του Δαυίδ, είναι και παρήγορο και δηλωτικό ότι απέκτησε επίγνωση της προσβλητικής βλασφημίας προς το πρόσωπο της Παναγίας.

Κάθε δε, παρόμοια προσφυγή με συχνότητα στον πνευματικό του και τους ψαλμούς του Δαυίδ, είναι βέβαιο ότι θα τον καταστήσει καλύτερο άνθρωπο  και θα τον θωρακίσει για να μπορεί να εξουδετερώνει τον οποιονδήποτε σκανδαλώδη δημοσιογραφικό πειρασμό.

Ωστόσο, η Ορθοδοξία, αντίθετα από τους διώκτες της, δεν είναι ούτε φανατική, ούτε εκδικητική. Είναι πάντα μετριοπαθής και συγχωρητική, έτοιμη να ανοίξει την αγκαλιά της σε όλους και ιδιαίτερα σε εκείνους που μετανοούν.

Γι’ αυτό και ενώ ουδείς -ιδιαίτερα από τους έχοντες δημόσιο λόγο και άποψη- έχει το δικαίωμα να προσβάλλει το θρησκευτικό φρόνημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, εντούτοις και ουδείς είναι αναμάρτητος, αλλά και ουδείς μένει ασυγχώρητος, ιδιαίτερα εφόσον έχει ζητήσει συγγνώμη.

Κοντολογίς, σε ό,τι τουλάχιστον μου αναλογεί, επαναλαμβάνω ότι η συγγνώμη του με καλύπτει. Δεν μπορώ όμως να πω το ίδιο για το σημείο της απάντησης του, όπου υποστηρίζει ότι ο ALPHA και ο ιδιοκτήτης του Δ. Κοντομηνάς «κρατάνε ψηλά το λάβαρο της Ορθοδοξίας και επιδεικνύουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία στα Εκκλησιαστικά ζητήματα». Το «σκάνδαλο» – φιάσκο του Βατοπαιδίου είναι αψευδής, διαχρονικός μάρτυρας ενός ασυγχώρητου αμαρτήματος του ALPHA, για το οποίο ουδέποτε ο Δ. Κοντομηνάς ζήτησε συγνώμη. Αλλά, επειδή είναι νωπή η ευκαιρία, καλό θα ήταν να οδηγήσει ο Δ. Βερύκιος τον ιδιοκτήτη του ALPHA και φίλο του στον πνευματικό του και είναι βέβαιο ότι θα λάβει τις κατάλληλες νουθεσίες, που θα οδηγήσουν σίγουρα τον Δ. Κοντομηνά σε ανάνηψη και αναθεώρηση, πολλών αντιλήψεών του για την «σκανδαλώδη» ζωή και τα κεκτημένα του.

Με άλλα λόγια, η πραγματική μετάνοια ειλικρινών αποδείξεων ε, είναι υπόθεση κείνα δε, τα 77 εκατομμύρια της φοροδιαφυγής, που δεν του ανήκουν και έχουν καταλογισθεί σε βάρος του από την εφορία, μόνο τότε θα έχουμε μία έμπρακτη και όχι υποκριτική μετάνοια. Οταν αυτοβούλως προσέλθει και καταβάλει τους φόρους και τα πρόστιμα και περιέλθουν στον νόμιμο δικαιούχο τους, που είναι το Κράτος.

Αρκεί, εντέλει, μια τέτοια «θεάρεστη» πράξη από τον Δήμο, για να είναι πιο έμπρακτη και πειστική και η δική του συγνώμη.

Ανεξαρτήτως των παραπάνω, περιμένω και εγώ όπως και εκατομμύρια Ελλήνων νομοταγών πολιτών, με ενδιαφέρον να πληροφορηθώ την αντίδραση της Πολιτείας, αλλά και της Δικαιοσύνης, καθώς το άρθρο 188 του Ποινικού Κώδικα είναι σαφές… Ελπίζω η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να έχει ανοικτά αυτιά και μάτια… και να έδρασε αμελλητί και αυτεπαγγέλτως όπως το καθήκον της επιτάσσει.

 

(*) Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι ανεξάρτητος Βουλευτής Νομού Αχαΐας και Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος.