«Όχι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στο αίτημα της Ένωσης Αθέων να αφαιρεθούν τα θρησκευτικά σύμβολα από τη δικαστική αίθουσα, κατά τη διάρκεια συζήτησης προσφυγών για το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία (30-6) το αίτημα, οπότε και ξεκίνησε η συζήτηση των πέντε προσφυγών της Ένωσης Αθέων, της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και 24 γονέων μαθητών.

Η σύμβουλος Επικρατείας, Παρασκευή Μπραίμη, ανέπτυξε την εισήγησή της και εξέθεσε τους ισχυρισμούς των αντίθετων αιτήσεων ακυρώσεως για το μάθημα των Θρησκευτικών, στο Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο,  τον  υποχρεωτικό εκκλησιασμό, την καθημερινή πρωινή προσευχή στα σχολεία, αλλά και τον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Παρεμβάσεις υπέρ του μαθήματος των θρησκευτικών έχουν καταθέσει η Εκκλησία της Ελλάδας, η Εκκλησία της Κρήτης και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Θεολόγων «Καιρός», για την Αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης.

Οι δικηγόροι όλων των πλευρών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διασταύρωσαν τα ξίφη τους, θέτοντας -μεταξύ άλλων- ζητήματα κατοχύρωσης της θρησκευτικής ελευθερίας, σύμφωνα με την ΕΣΔΑ και το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.