Αρχική » Γράφει στην «ΚτΟ» ο Μητροπολίτης Καισαριανής: Τί χαρίζει ο Χριστός στους νέους;

Γράφει στην «ΚτΟ» ο Μητροπολίτης Καισαριανής: Τί χαρίζει ο Χριστός στους νέους;

από christina

Tου Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ

Σ’ όλους τους νέους απευθύνεται ο Χριστός και τους καλεί να ανταλλάξουν μαζί Του τα υπαρξιακά ράκη τους και να ενδυθούν την «πρώτη στολή» του θεοειδούς κάλλους, να λάβουν δηλαδή απ’ Αυτόν την ωραιότητα της ύπαρξής τους αντί της στάχτης της ζωής τους.

Νέοι.

Ο Ιησούς σας χαρίζει την ωραιότητα της συγχώρησης, αντί της στάχτης μιάς ένοχης συνείδησης. Θυμηθείτε τον άσωτο γυιό (Λουκά ιε’ 11-32). Εφυγε αγέρωχος, εγωπαθής, περιφρονητικός. Ωστόσο συντριμμένος από τη ζωή της αμαρτίας έρχεται στην ανάγκη… έρχεται στον εαυτό του… έρχεται στον πατέρα. Παρακαλώντας τον «ποίησόν με». Κι ο φιλόστοργος πατέρας γιορτάζοντας την επιστροφή του τον αποκαθιστά. Η μετάνοια του προσφέρει αντί της στάχτης των κουρελιών την ωραιότητα της «πρώτης στολής».

Νέοι.

Ο Ιησούς σας χαρίζει την ωραιότητα μιάς ολοκληρωμένης αφιέρωσης, αντί της στάχτης μιάς διχασμένης ζωής. Δέστε τον νεανίσκο του Ματθαίου (ιθ’ 16-24), που ενώ επιθυμούσε να ζήσει τη ζωή του Χριστού, εγκατέλειψε την προσπάθειά του, επειδή ο Χριστός του ζήτησε να αρνηθεί την ασφάλεια του πλούτου του.

Φυλαχθήτε από τη στάχτη του να προσπαθείτε να ζείτε «χωλαίνοντας μεταξύ δύο φρονημάτων» (Γ’ Βασιλειών ιη’ 21). Ο Χριστός ζητεί να του ανήκεις ολόψυχα.

Νέοι.

Ο Ιησούς σας χαρίζει την ωραιότητα της ηθικής αγνότητας και ομορφιάς, αντί της στάχτης, της ακράτειας και της ακολασίας. Στη στάχτη ενός πανσεξουαλισμού με τις αποτροπιαστικές μορφές του, ο Ιησούς σου προσφέρει μια ζωή «εν πάση αγνότητι» (Β’ Κορινθίους στ’ 6). Η αμοιβαία έλξη μεταξύ των φύλων είναι η δύναμη της ψυχής που ωθεί τον άνθρωπο στη θυσία των πάντων, ώστε οι δύο να ενωθούν «εις σάρκα μίαν» (Ματθαίου ιθ’ 5). Ομως, τι έχει να προσφέρει σ’ εκείνους που την εξήντλησαν λαίμαργα στο όνειρο της σεξουαλικής «ελευθερίας»;

Νέοι.

Ο Ιησούς σας χαρίζει την ωραιότητα μιάς όμορφης αγωνιστικής ζωής, αντί της στάχτης των μάταιων κι ακαρποφόρητων αγώνων. Πιόνια στα χέρια των δυνατών, των εξουσιαστών μοιάζει η αγωνιστική σας ορμή. Ο ενθουσιασμός σας, αν και μάχεται, εν τούτοις προδίδεται. Μόνο ο Χριστός στεφανώνει τους αγωνιστές, όπως υπόσχεται στην Αποκάλυψη (β’ 7, β’ 11, β’ 17, β’ 26, γ’ 5, γ’ 12, γ’ 21).

Υπάρχει, πιο επιθυμητή ωραιότητα από αυτή των υψηλών και ευγενών αγώνων;

Νέοι.

Ο Ιησούς σας χαρίζει την ωραιότητα της νίκης, στη θέση της στάχτης της ήττας. Θριαμβικός ο λόγος του Ευαγγελιστού Ιωάννου: «γράφω υμίν νεανίσκοι, ότι νενικήκατε τον πονηρόν» (Α’ Ιωάννου β’ 13). Με τη δύναμη της νιότης σας συντρίψετε τα πάθη της αμαρτίας.

Ο Χριστός νέος κονταροχτυπήθηκε με το Πονηρό και νίκησε, μαζί Του θα νικήσετε κι εσείς, νικάτε κι εσείς, γιατί «παν το γεγεννημένον εκ του Θεού νικά τον κόσμον» (Α’ Ιωάννου ε’ 4).

Νέοι.

Μια μέρα, όταν πιά δεν θα είμαστε νέοι, ο Ιησούς θα μας χαρίσει την ωραιότητα ενός ενδόξου σώματος αντί της στάχτης του χοϊκού. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο όταν παύουμε να είμαστε νέοι. Και νέοι αποθέτουν το σκήνωμά τους. Ομως ο πιστός, νέος ή γέρος, ξέρει, πως όπως φόρεσε… «την εικόνα του χοϊκού έτσι θα ενδυθεί και την εικόνα του επουρανίου» (Α’ Κορινθίους ιε’ 49). Τη φθορά θα διαδεχθεί η αφθαρσία, την ατιμία η δόξα, τον θάνατο η ζωή, τη στάχτη η ωραιότητα.

Νέε.

Από σένα εξαρτάται,

να φέρεις τις στάχτες

της ζωής σου στον Χριστό

και να Του ζητήσεις την ωραιότητά Του.

Είναι… η ειδικότητά Του,

το έργο Του.

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ

δίνει ομορφιά στα νιάτα.

Σε σένα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ