Αρχική » Ορθόδοξοι Ιεράρχες εύχονται για το Αναστάσιμο Φως – Μηνύματα στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

Ορθόδοξοι Ιεράρχες εύχονται για το Αναστάσιμο Φως – Μηνύματα στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας»

από ikivotos

Ορθόδοξοι Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας αλλά και από το χώρο της Εξωτερικής Ιεραποστολής, γράφουν αποκλειστικά στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» και στέλνουν το δικό τους Μήνυμα για την Ανάσταση του Χριστού, ευχόμενοι να επικρατήσει η ειρήνη, ο φωτισμός και η αληθινή χαρά μεταξύ των ανθρώπων.

 

Η Εκκλησία μας ανοίγει την ωραία πύλη της Μεγάλης Εβδομάδας, για να μας εισαγάγει στη μυσταγωγία των Παθών του Κυρίου.

Γενεές γενεών γεύτηκαν από την  αστείρευτη αυτή πηγή της κατάνυξης.

Μα δεν χόρτασαν. Ούτε εξοικειώθηκαν.

Αλλά αιώνες τώρα πλημμυρίζουν τους Ναούς, σα να είναι η πρώτη φορά, για να ξαναλουσθούν στης Μεγάλης Εβδομάδας την κατάνυξη.

Αισθάνονται πάντοτε δέος και ψυχική έξαρση, αφού προσκαλούνται να συναναβούν μετά του Ιησού «εις Ιεροσόλυμα» και να συσταυρωθούν μετ’ Αυτού «ταις του βίου ηδοναίς».

Πολλοί θα παραμείνουν κι εφέτος θεατές. Άλλοι πάλι θα περιορισθούν σε μια ευλαβική υποδοχή «μετά βαΐων καί κλάδων».

Και άλλοι θα επευφημήσουν με τα «Ωσαννά», σήμερα, για να κραυγάσουν το «άρον ἀρον» αύριο.

Αξιότιμε κ. Διευθυντά, εκλεκτοί συνεργάτες και αγαπητοί αναγνώστες της έγκριτης Εφημερίδας «ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ», καλούμεθα όλοι να πλησιάσουμε το Σταυρό του Κυρίου.

Διότι ο Αναστάς Κύριος δεν αποχωρίζεται ποτέ το Σταυρό.

Παραμένει ο αιώνια ανιστάμενος, αλλά και αιώνια σταυρούμενος. Ούτε μια στιγμή δεν κατεβαίνει από το Σταυρό, γιατί είναι η σταυρωμένη αγάπη!

Αλλά ούτε και για μια στιγμή δεν κυριεύεται από το σκότος του Άδη, γιατί είναι ο ίδιος το Φώς, και η Ζωή και η Ανάσταση!

Η δική μας Ανάσταση!

Χριστός Ανέστη, Αληθώς Ανέστη.

 

†Ο ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄

 

Αγαπητοί μου,

Στην σκοτεινή εποχή του ψευδοδικαιωματισμού των μειοψηφιών που επιβάλλονται πλειοψηφικώς και των ολοκληρωτισμών κάθε είδους που καταδυναστεύουν και απανθρωποιούν το ανθρώπινον γένος, το αναστάσιμον Φως αποτελεί το αντίδοτον στην περιπατούσα στο σκότος της αμαρτίας κοινωνία.

Στις συνθήκες αυτές παραμένουν διαχρονικά και επίκαιρα τα λόγια του Αγίου Ιουστίνου του Πόποβιτς, ο οποίος αναφέρει: «Ο θαυμαστός και γλυκύτατος Κύριος, ο Αναστάς Θεάνθρωπος, είναι η μόνη Ύπαρξις υπό τον ουρανόν με την οποίαν δύναται ο άνθρωπος να νικήση και τον θάνατον και την αμαρτίαν και το διάβολον και να καταστή μακάριος και αθάνατος, συμμέτοχος εις την αιώνιαν βασιλείαν της αγάπης του Χριστού. Διά την ανθρώπινην ύπαρξιν ο αναστάς Κύριος είναι τα πάντα εν πάσι εις όλους τους κόσμους … Αυτός είναι όλη η Αγάπη μας, όλη η Αλήθειά μας, όλη η Χαρά μας, όλον το Αγαθόν μας, όλη η Ζωή μας, η Αιώνια Ζωή εις όλας τας θείας αιωνιότητας και απεραντοσύνας. Διά τούτο και πάλιν και πολλάκις και αναρίθμητες φορές  ……  ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!».

Ευγνωμόνως στρεφόμενος προς την Πηγή της Ζωής και το Απρόσιτον Φως σας απευθύνω τον εόρτιο χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη!» και εύχομαι να σας καταυγάζει το αναστάσιμον Φως,  τα έτη σας να είναι πλείστα, ευφρόσυνα, με ασάλευτη υγεία και εν Χριστώ πεπληρωμένα!

«… η αγάπη μου μετά πάντων υμών εν Χριστώ Ιησού Αναστάντι» (Α΄Κορ. 16,24).

Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

 

Απευθυνόμενος στους αγαπητούς αναγνώστες της έγκριτης εφημερίδας σας “Κιβωτός της Ορθοδοξίας” εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Αγίου Πάσχα, εύχομαι εγκαρδίως σε όλους, να εορτάσουμε και να βιώσουμε με κατάνυξη και ειρήνη τα κοσμοσωτήρια Πάθη του Χριστού μας και την Λαμπροφόρο Αυτού Ανάσταση «εν υγεία και καινότητι ζωής», τα δε έτη της ζωής μας πολλά και ευλογημένα, καταυγαζόμενα εκ του ανεσπέρου Αναστασίμου Φωτός.

«ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ»

Μετ’ Αναστασίμων Ευχών

† Ο Σύμης Χρυσόστομος

 

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Η αποψινή νύχτα τονίζει τη μοναδικότητα του εορταζομένου γεγονότος. «Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι!» Οι Ορθόδοξοι όπου γης, λαμπαδηφορούντες, συνομολογούμε καταφατικά στη διαλεκτική του «Χριστός Ανέστη – Αληθώς Ανέστη» κι έτσι αποκτούμε κάπως μυστικά την εμπειρία της Αναστάσεως. Τι αντιλαμβανόμαστε;

Αντιλαμβανόμαστε την Ανάσταση του Κυρίου μας ως ωδή στη χαρά, απείρως πιο ευφρόσυνη από εκείνη που μελούργησε ο Μπετόβεν. Γιατί το «Χαίρετε» που πρωτοακούστηκε από τον Αναστημένο Διδάσκαλο στις Μυροφόρες, είναι μεταδοτικό μιάς αμετάπτωτης οντολογικής χαράς, η οποία προκύπτει μέσα από την κοινωνία μας με τον Χριστό και τους συνανθρώπους μας, τους ελαχίστους αδελφούς Του.

Αντιλαμβανόμαστε την Ανάσταση του Κυρίου μας ως ωδή  στην ειρήνη, απείρως πιο σταθερή από εκείνην που προσπαθούν οι άνθρωποι στο διάβα των αιώνων, και στις μέρες μας. Διασφαλίζουν τάχα την ειρήνη, ενώ προετοιμάζονται και εισέρχονται σε αδελφοκτόνους πολέμους. Αλλά η ειρήνη του Χριστού προϋποθέτει έναν άλλο πόλεμο: εκείνον με τον κακό εαυτό μας, προκειμένου να ειρηνεύουμε «εις εαυτούς και αλλήλους».

Τέλος, αντιλαμβανόμαστε την Ανάσταση του Κυρίου μας ως ωδή στη ζωή, απείρως ομορφότερη από αυτή που θα ζήσει οποιοσδήποτε την εμπιστεύεται αποκλειστικά στις πεπερασμένες δυνάμεις του. Ο αναστάς Κύριος, η όντως ζωή, χορηγεί ζωή αιωνιότητας σε κάθε μέλος του εκκλησιαστικού Σώματός Του, ζωοποιεί τους νεκρούς και πεπεδημένους. Διδάσκει με την σταυρική Του θυσία ότι «ζωή που δεν μοιράζεται είναι ζωή κλεμμένη».

Το λοιπόν αδελφοί! Την προοπτική που μας προσφέρει απόψε η Ανάσταση του Χριστού ας μη την αποστερηθούμε. Να αιτηθούμε προς Εκείνον να μας μεταμορφώσει σε ανθρώπους χαρούμενους και ειρηναίους, με δίψα για την αιώνια ζωή για την οποία πλασθήκαμε.

Εάν κάνουμε το πρώτο βήμα λέγοντας «Ναί, Κύριε, γενηθήτω το θέλημά σου ως εν ουρανώ και επί της γης», ο κόσμος μέσα μας και γύρω μας θα φωτίζεται με το αναστάσιμο φως από το καινό μνήμα του Ζωοδότου.

Χριστός Ανέστη!  Αληθώς Ανέστη!

Διάπυρος ευχέτης προς τόν Αναστάντα Κύριον Ιησούν Χριστόν

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

 

Είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα του Σταυρού και της Αναστάσεως του Χριστού για τον σύγχρονο κόσμο, ο οποίος διάγει μάλλον σε σύγχυση και απελπισία από τις ιαχές των φρικτών πολέμων και από τις ακοές των κοινωνικών δεινών, που αγγίζουν και τους νέους. Δεινά, τα οποία η μεν σύγχρονη τεχνική πρόοδος και ο χρηστικός πολιτισμός αδυνατούν να θεραπεύσουν, η δε Παιδεία μας αδυνατεί να προλαμβάνει γιατί έχει απογυμνωθεί από τον πλούτο της σοφίας της και της έχει αφαιρεθεί η αρμοδιότητα που της αναλογεί.

Είθε το Σταυροαναστάσιμο μήνυμα της Εκκλησίας μας να εύρει εύφορες καρδιές για να μεταδώσει γνώση, ελπίδα και αγάπη.

+ Ο Καστορίας Καλλίνικος

 

Εύχομαι, και εκ μέρους των κληρικών, των πιστών, των νεοφωτίστων, των κατηχουμένων και των συνεργών μας στον Αμπελώνα του Κυρίου, το ανέσπερο Φως και η πεπληρωμένη Χαρά της Αναστάσεως του Χριστού να πλημμυρίζουν την ζωή σας.

Εύχεσθε και προσεύχεσθε ώστε η εικοστή επέτειος από της ιδρύσεως υπό του σεπτού Οικουμενικού μας Πατριαρχείου της Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας και Εξαρχίας Ιαπωνίας, την οποία γιορτάζουμε κατά το τρέχον έτος 2024, να γίνει αφορμή για την περαιτέρω εξάπλωση του μηνύματος της Αναστάσεως του Χριστού στην Κορέα και στην Ιαπωνία, έτσι ώστε η ζωή όλο και περισσοτέρων συνανθρώπων μας να είναι αναστάσιμη και όχι πένθιμη.

Μετά πολλής αγάπης

και ιδιαζούσης τιμής εν Κυρίω Αναστάντι,

† ο Κορέας και Έξαρχος Ιαπωνίας Αμβρόσιος

 

Η Ανάσταση του Χριστού είναι νίκη κατά του θανάτου. Η ελπίδα της προσωπικής μας Αναστάσεως ξεκινά με τη μετάνοια μας και τη μετοχή μας στη ζωή του Χριστού για δικαιοσύνη και ειρήνη και προστασία των πονεμένων και αδικημένων κι όλης της Δημιουργίας του Θεού ως Δώρο Θεού για όλες τις γενεές. Στο χώρο της Ιεραποστολής βοηθούμε ορφανά παιδιά να ζήσουν. Τα προβλήματα της Κλιματικής αλλαγής και των εμπόλεμων συρράξεων, των προσφύγων και της φτώχειας είναι αποτέλεσμα της απομάκρυνσης μας από τον Αναστημένο Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

Χριστός Ανέστη.

+ο Ζιμπάμπουε και Αγκόλας Σεραφείμ

 

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Είθε το ιλαρόν φως και η χαρά της Αναστάσεως να καταυγάσουν τα αχαρτογράφητα ερέβη της ανθρωπότητος, η οποία τώρα παρά ποτέ τόσο το έχει ανάγκη.

Μέσα σε συνθήκες ζοφερές, ας ηχήσει ο θριαμβικός ύμνος της Εκκλησίας μας

«Χριστός Ανέστη!»

Μετά της εν Χριστώ Αναστάντι αγάπης,

† Ο Επίσκοπος Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας

Αγαθόνικος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ