Αρχική » Αυστραλίας Μακάριος: «Η ιστορία μας έχει δείξει ότι προοδεύουμε με την ενότητα και την αγάπη»

Αυστραλίας Μακάριος: «Η ιστορία μας έχει δείξει ότι προοδεύουμε με την ενότητα και την αγάπη»

από ikivotos

Έχοντας ανακτήσει την αίγλη και τη δόξα του παρελθόντος, ύστερα από την εκτέλεση εκτεταμένων εργασιών αποκαταστάσεως και ανακαινίσεώς της, η ιστορική εκκλησία της Αγίας Τριάδος του Σύδνεϋ, η αρχαιότερη ελληνορθόδοξη εκκλησία στους Αντίποδες και συνολικά στο νότιο ημισφαίριο της γης, άνοιξε ξανά τις πύλες της την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 2 Ιουνίου, για να υποδεχθεί πλήθος ευσεβών Χριστιανών, με επικεφαλής τον Ποιμενάρχη τους, Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο.

Μέσα σε κλίμα άφατης χαράς και έντονης συγκινήσεως, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τηνΑκολουθία των Θυρανοιξίων, και εν συνεχεία προεξήρχε της Τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συνιερουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Μιλητουπόλεως κ. Ιακώβου και Κυανέων κ. Ελπιδίου. Ανάμεσα στο πολυπληθές εκκλησίασμα βρίσκονταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, ο Γραμματέας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και Γραμματέας του Consolidated Trust της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, κ. Νικόλαος Παπαναστασίου, και ασφαλώς η ηγεσία της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητος Νέας Νοτίου Ουαλίας, στην οποία ανήκει ο Ι. Ναός της Αγίας Τριάδος, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Χάρη Δανάλη.

Διακατεχόμενος από μεγάλη συγκίνηση, όπως όταν πρωτοδιάβηκε το κατώφλι της Αγίας Τριάδος, τον Ιούνιο του 2020, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή στις σχέσεις της τοπικής Εκκλησίας με την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα ΝΝΟ, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος εκφώνησε θερμό χαιρετισμό στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και κάλεσε άπαντες σε επαγρύπνηση για τη διατήρηση της ενότητας στο Σώμα της Εκκλησίας και στους κόλπους της Ελληνικής Ομογένειας.

«Δοξάζουμε τον Θεό που μας αξίωσε, μετά τον ανακαινισμό αυτής της πολύ ιστορικής εκκλησίας, να τελούμε τα Θυρανοίξια και να την παραδίδουμε εκ νέου στη λατρείακαι στην προσευχήτων ανθρώπων», σημείωσε εισαγωγικά και προσέθεσε:«Δοξάζουμε τον Θεό με πολλή συγκίνηση και φέροντας στη σκέψη μας τις πολλέςκαι ιστορικές στιγμές που σχετίζονται με αυτόν τον ιερό χώρο, στιγμέςδόξης και αδοξίας. Στιγμές οι οποίες μας κάνουν όλους να αναλογιζόμαστε και να εκτιμούμε αυτό το οποίο ζούμε σήμερα, που είναι η ενότητα του Ελληνισμού και η ενότητα της Εκκλησίας. Το λέω αυτό, διότι η ιστορία των Ελλήνων έχει δείξει ότι προοδεύουμε με τηνενότητα και με την αγάπη».

Ο Σεβασμιώτατος επισήμανε με έμφαση ότι η ιστορία έχει επίσης καταδείξει πως η ενότητα δεν είναι δεδομένη. «Είναι μια κατάκτηση, για την οποία πρέπει να αγωνιζόμαστε διαρκώς», υπογράμμισε. «Διότι υπάρχει ο διάβολος», συνέχισε, «και ανά πάσα στιγμή ο εγωισμός, ο φθόνος, η φιλοδοξίαμπορούν να εμφιλοχωρήσουν στις ψυχές των ανθρώπων και να διασπάσουν τη μεταξύ τους ενότητα.Δοξάζω λοιπόν τον Θεό που σήμερα τελούμε τη Θεία Λειτουργία ενωμένοι και δυνατοί. Και έτσι, ενωμένοι και δυνατοί, να προχωρήσουμε μπροστά για τη δόξα του Χριστού, της πίστεως και του γένους».

Προβαίνοντας,εξάλλου, σε μία σύντομη ιστορική αναδρομή, ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι το ελληνικό γένος δεν αγαπά τις έριδες και τις συγκρούσεις, ενώ πρωτεύουσα ανάγκη του  διαχρονικά ήταν η αναζήτηση της αλήθειας. Η ανάγκη αυτή συνέδεσε την πορεία του Ελληνισμού με εκείνη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία σκοπό έχει «να δώσει στους ανθρώπους το Ευαγγέλιο και να τους πάρειόλους από το χέρι, για να τους οδηγήσει στον Χριστό».

Κατακλείοντας, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος συνεχάρη και ευχαρίστησε τον κ. Χάρη Δανάλη, καθώς και τους συνεργάτες του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητος ΝΝΟ, αφενός μεν για τη μέριμνα που επέδειξαν για την ανακαίνιση της ιστορικής εκκλησίας της Αγίας Τριάδος, αφετέρου δε για το πνεύμα συνεργασίας και ενότητας το οποίο τους διακατέχει. «Με αυτό το πνεύμα να προχωρείτε και να προχωρούμε», παρότρυνε, «διότιούτε εσείς προχωρείτε μονοίσας,ούτεεμείςμονοί μας. Όλοι μαζί προχωρούμε στον ίδιο δρόμο, που είναι ο δρόμος της αγάπης και της ενότητας».

Αντιφωνώντας, ο κ. Δανάλης έκανε λόγο για μια ιστορική ημέρα για την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νέας Νοτίου Ουαλίας, υπενθυμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η έναρξη ανοικοδομήσεως του Ι.Ναού της Αγίας Τριάδος, το έτος 1898, ταυτίζεται με την ίδρυση της Κοινότητος και με την αφετηρία της ιστορικής διαδρομής της. Αναφέρθηκε, επίσης, στις δυσκολίες του έργου της ανακαινίσεως, ενώ ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο για την άριστη, όπως τόνισε, μεταξύ τους συνεργασία. «Είναι γεγονόςότι από τότε που ήρθατε,Σεβασμιώτατε, υπάρχει μια άλλη σχέση, πιο ουσιαστική και πραγματική. Η συνεργασία μας είναι άριστη και γι᾽ αυτό ευχόμαστε να σάς μακροημερεύει ο Θεός στο θρόνο της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας για να ηγείστε της Εκκλησίας με πνεύμα αγάπης και ενότητας όπως το κάνετε», ανέφερε.

Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γενικός Πρόξενος κ. Μαλλικούρτης, ο οποίος δήλωσε χαρούμενος και συγκινημένος για την παρουσία του στην ιστορική εκκλησία της Αγίας Τριάδος, ενώ επαίνεσε το ενωτικό πνεύμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας. «Τα λόγια του Σεβασμιωτάτουαποτελούν μια έμπρακτη, χειροπιαστή απόδειξη της σημασίας της ενότητας και της ομόνοιας», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ τυχερός που η θητεία μου συμβαδίζει με αυτό το κλίμα ενότητας και ομόνοιας στην Ομογένεια. Ευχαριστώ και τον Πρόεδρο της Κοινότητας για όλα όσα πράττει για την ενότητα και την ομόνοια, διότι, όπως είπε και ο Σεβασμιώτατος, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα χωρίς να είμαστε ενωμένοι και μονιασμένοι». Ο κ. Μαλλικούρτης ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του με την απόδοση συγχαρητηρίων στην Κοινότητα και στην Επιτροπή Αποκαταστάσεως της εκκλησίας, για τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλαν για την ευόδωση του έργου.

Ακολούθησε επίσημο κέρασμα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ι. Ναού,π. ΘωμάΓιάντζη, για την ευάρεστη και εκκλησιαστική του διακονία και προσφορά.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ