Αρχική » Αξία εχει η πραγματική μετάνοια τονίζει ο Καστοριάς Σεραφείμ

Αξία εχει η πραγματική μετάνοια τονίζει ο Καστοριάς Σεραφείμ

από kivotos

Τα Ιωάννινα επισκέφτηκε ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, κατόπιν προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου κ. Μαξίμου, στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος «Εισαγωγή στην Εξομολογητική», που διοργανώνει η Μητρόπολη Ιωαννίνων και απευθύνεται σε κληρικούς που είναι πνευματικοί ή υποψήφιοι πνευματικοί Συγκεκριμένα ο κ. Σεραφείμ μίλησε στο Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα με θέμα: «Η θέση του μυστηρίου της εξομολογήσεως στη σύγχρονη πραγματικότητα».

Στην εισαγωγή του ο κ. Σεραφείμ ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, κάνοντας λόγο για έναν επίσκοπο «που αφοπλίζει τον καθένα με τη συμπεριφορά του και με την αγάπη του και κυρίως με αυτή την προσηγορία την οποία έχει. Γι’ αυτό κι εγώ αμέσως ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση να έρθω, γιατί δε θέλω ποτέ να χαλάσω το χατίρι του επισκόπου σας».

Παρουσιάζοντας το θέμα του, ο Μητροπολίτης Καστοριάς ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Όταν έφυγα από την Αθήνα να πάω στην Καστοριά ως επίσκοπος, μου είπε ένας πνευματικός: “Τώρα που θα πας να μη σταματήσεις αυτή τη νοσηλεία την οποία προσέφερες. Να μη σταματήσεις τη διακονία του μυστηρίου της εξομολογήσεως και της μετανοίας…”

Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας έχουν παρουσιάσει και μας έχουν συστήσει ότι η θεραπεία του ανθρώπου δεν προέρχεται από κανένα άλλο λόγο, αλλά προέρχεται κυρίως από το μυστήριο της μετανοίας, ιδιαίτερα από την παρουσία της χάριτος του Θεού. Εκεί αναγεννάται ο άνθρωπος και εκεί πραγματικά κάνει μία στροφή 180 μοιρών προκειμένου να αποκτήσει τη χάρη του Θεού. Θα σας πω κάποιες σκέψεις, οι οποίες είναι δανεισμένες από τους αγίους Πατέρες της Εκκλησίας.

Ρώτησαν κάποιοι τον αββά Σισώη: “Αν πέσει ένας αδερφός σε αμαρτία, δε χρειάζεται να μετανοήσει ένα χρόνο;”. “Είναι σκληρός αυτός ο λόγος”, απάντησε. Και του είπαν: “Μόνο έξι μήνες;”. “Είναι πολλοί”, ξαναείπε. Εκείνοι ξαναρώτησαν: “Μέχρι σαράντα μέρες;”.

Αυτός επανέλαβε: “Είναι πολύ”. “Τι λοιπόν;”, τον ρώτησαν. Ο γέροντας τους αποκρίθηκε: “Χρειάζεται να μετανοήσει λίγες μέρες. Γιατί εγώ πιστεύω στο Θεό, ότι αν ο άνθρωπος αυτός μετανοήσει με όλη του την ψυχή και σε τρεις ημέρες τον δέχεται ο Θεός…”.Πηγή: www.imkastorias.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ