Αρχική » ’’Ιδιωτική’’ Θεία Λειτουργία

’’Ιδιωτική’’ Θεία Λειτουργία

από christina
Του π. Σπυρίδων Σκουτή*

Καταρχήν ιδιωτική Θεία Λειτουργία δεν υπάρχει. Η Θεία Λειτουργία γίνεται για όλη τη δημιουργία και φυσικά για όλους τους ανθρώπους. Στην ουσία μιλάμε για μια ιδιωτική πρωτοβουλία για να γίνει κάποια Θεία Λειτουργία σε κάποιο εκκλησάκι ή στην Εκκλησία. Αυτό φυσικά δεν ειναι κακό να κάνουμε μια Λειτουργία σε κάποιον Άγιο που ευλαβούμαστε ή για κάποιον πνευματικό λόγο… Υπάρχουν όμως προϋποθέσεις διότι πολλές φορές όλο αυτό καταντάει ένα φορκλορ…

Δεν μπορούμε από τη θυσία του Χριστού και την προσφορά του σώματος και αίματός του να κάνουμε εξαιρέσεις. Είμαστε όλοι μέλη του σώματος του Κυρίου, μιλάμε για τους βαπτισμένους φυσικά. Ας φανταστούμε το πόδι να πει στο χέρι ότι δεν το χρειάζεται είναι αδύνατον. Μπορούμε να κάνουμε Θεία Λειτουργία στο ιδιωτικό μας Εκκλησάκι αλλά ο Κύριος θα κατέβει για όλη την δημιουργία.Μαγικά πράγματα στην Εκκλησία δεν γίνονται.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ: Πολλοί θέλουν να κάνουν Λειτουργία σε κάποιο εκκλησάκι αλλά να μην χτυπήσουμε καμπάνες, και να μην το ανακοινώσουμε διότι η οικογένεια δεν θέλει κάποιοι άνθρωποι να έρθουν διότι έχουν διαφορές ή κακίες μεταξύ τους. Δηλαδή ποιόν Χριστό θα “κατεβάσουμε” τελικά; του μίσους ή της αγάπης;…

Κάποιοι το καλοκαίρι κάνουν “Ιδιωτική” Θεία Λειτουργία για να κάνουν το κομμάτι τους με το σόϊ και τους φίλους τους και την ώρα που ο Παπάς λέει τα “σα εκ των σων” έξω απο το Ξωκκλήσι πίνουνε τσίπουρα και ψήνουνε λουκάνικα και τελικά η Θεία Λειτουργία είναι απλά ένα φορκλορ στο όμορφο τοπίο. Για να μην πουμε οτι πολλοί δεν παίρνουν αντίδωρο διοτι έχουν φάει κοψίδια. 

Είναι ευλογία η Θεία Λειτουργία και η μνημόνευση των ονομάτων αλλά γιατί τελικά θέλουμε να κάνουμε Λειτουργία; Την κάνουμε διότι θέλουμε το Χριστό ή απλά για να κάνουμε ένα κοινωνιολογικό φορκλορ;

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά κάποια σημεία για το θέμα αυτό.

Να κάνω ιδιωτική Θεία Λειτουργία για ευλογία για την οικογένειά μου:

Οι ευλογίες στην εκκλησία δεν είναι αυτοματοποιημένες διαδικασίες ή μαγικές πράξεις. Απαιτείται συγκατάθεση του ανθρώπου ώστε να έρθει σε κοινωνία γάμου και αγάπης με τον Χριστό. Αυτόματες μαγικές πράξεις στην εκκλησία δεν υπάρχουν. 

Π.χ. Τι ευλογία είναι αυτή όταν τα μέλη της οικογένειας που θα κάνουν τη Θεία Λειτουργία δεν εξομολογούνται και δεν έχουν πνευματική ζωή και σχέση με τον Χριστό; Τι ευλογία είναι αυτή όταν κάνουμε ιδιωτική Λειτουργία μια φορά τον χρόνο και πάμε στην Εκκλησία μόνο την Ανάσταση έτσι για το καλό ή κοινωνάμε ανεξομολόγητοι παίρνοντας βαρύ κατάκριμα;

Αφού θα κάνω «ιδιωτική» Θεία Λειτουργία θα κοινωνήσω:

Η Θεία Κοινωνία είναι κοινωνία μεταξύ Θεού και ανθρώπου. Αυτή η ένωση του ανθρώπου με τον Χριστό δηλαδή με το σώμα και το αίμα του χρειάζεται πνευματικές προϋποθέσεις. Δεν μεταλαμβάνουμε χωρίς να έχουμε πάρει την ευλογία του πνευματικού-εξομολόγου. Η Θεία Κοινωνία δεν είναι ούτε για το καλό, ούτε έθιμο. Είναι το Μυστήριο των Μυστηρίων και φυσικά οφείλει ο άνθρωπος να μεταλαμβάνει συχνά και όχι μόνο κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, πάντα όμως με πνευματική προετοιμασία. Καλύτερα κάποιος να μην κοινωνήσει καθόλου παρά να κοινωνεί απροετοίμαστος, διότι έτσι προδίδει τον Κύριο. 

Να κάνω «ιδιωτική» Θεία Λειτουργία για το καλό:

Τι είναι αυτό το καλό; Να κερδίσω λεφτά; Να έχω απλά μια σωματική υγεία, υλικές απολαβές; Δηλαδή ο Χριστός είναι το λυχνάρι και θα τον χρησιμοποιήσω για εγωϊστικό υλικό όφελος; Ο δρόμος του Χριστιανού που ξεκινάει από την ημέρα του βαπτίσματος είναι σταυρώσιμος. Κανένας Άγιος δεν έφτασε στον Αγιασμό με ροδοπέταλα στον δρόμο. Ο Αγώνας για την σωτηρία είναι η πορεία του Γολγοθά και δυστυχώς δεν ξέρουμε πόσο χρόνο έχουμε.

 Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, είναι να προσευχόμαστε στον Κύριο  να γίνει το θέλημα Του, να μας δίνει φώτιση για καλύτερη μετάνοια, εξομολόγηση και συντριβή καρδιάς για να μπορέσουμε να τον αγαπήσουμε. 

 Τί χρειάζεται να κάνω για τη Θεία Λειτουργία; Τί προετοιμασία χρειάζεται;

Αρχικά ενημερώνουμε τον Ιερέα για την ημέρα που θα γίνει η Θεία Λειτουργία και φυσικά σε ποιον Ιερό Ναό. Αν το Εκκλησάκι είναι ιδιωτικό οφείλουμε να το καθαρίσουμε και να ρωτήσουμε τον Ιερέα τι θα χρειαστεί μέσα στο Ιερό για διευκόλυνση της τελέσεως της Θείας Λειτουργίας. 

Οφείλουμε να εξομολογηθούμε ώστε να μεταλάβουμε (αν μας αφήσει ο πνευματικός , αυτό θα το κρίνει ο ίδιος). Δεν μεταλαμβάνουμε ανεξομολόγητοι , και φυσικά ούτε μέλη της οικογένειας με την παρότρυνση «για το καλό» ή  «για ευλογία» επειδή λειτουργήσαμε το Εκκλησάκι.
 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

 ΖΥΜΩΤΟ ΠΡΟΣΦΟΡΟ (Στον Εσπερινό)

ΟΝΟΜΑΤΑ ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗ

(Στον Εσπερινό)

ΑΡΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ (ΑΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ)

ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ

ΚΑΡΒΟΥΝΑΚΙΑ – ΛΙΒΑΝΙ

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ (ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΓΙΑΣΜΟΣ)

ΚΟΛΥΒΑ (ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΘΑΝΟΝΤΕΣ ΚΤΗΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΕΚΟΙΜΗΜΈΝΟΥΣ ΑΔΕΡΦΟΥΣ ΜΑΣ)

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΔΕΣΜΑΤA:

Αν είναι η μέρα ή η περίοδος νηστείας τα εδέσματα πρέπει να είναι νηστήσιμα και φυσικά διανέμονται μετά το δι’ ευχών της Θείας Λειτουργίας και το μοίρασμα του αντιδώρου.

Καλό παράδεισο, καλό αγώνα, καλή μετάνοια στην πορεία του Αγιασμού.

 

 

*Απόφοιτος ΕΙΕΚ Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής. Εφημέριος Ενοριών Αγίου Γεωργίου Ρεπανιδίου Λήμνου και Γεννήσεως Χριστού Ρωμανού Λήμνου. Υπέυθυνος Νεότητας και Αιρέσεων στην Ιερά Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ