Αρχική » Δεκαπενταύγουστος και προβλήματα της εποχής μας

Δεκαπενταύγουστος και προβλήματα της εποχής μας

από ikivotos

Του  Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ Κυκκώτη

Στον ύμνο της εορτής του Δεκαπενταύγουστου, δηλαδή της Κοιμήσεως της Παναγίας μας, τονίζεται ότι «εν τη κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλειπες Θεοτόκε, αλλά μετέστης προς τη Ζωή μήτηρ υπάρχουσα της Ζωής…..». Ο άγιος Επιφάνιος, Αρχιεπίσκοπος Σαλαμίνας της Κύπρου, μας λέει ότι η Παναγία μας με την Κοίμηση της και τη Μετάσταση της στους Ουρανούς,  μοιάζει με την Βασίλισσα εκείνη που κάθεται στον Θρόνο της σε ασφαλή Κάστρο, που ποτέ της όμως δεν ησυχάζει όσο γνωρίζει ότι τα παιδιά της, δηλαδή όλοι εμείς,  στο κόσμο αυτό μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με τραγωδίες που ποτέ μας δεν διανοηθήκαμε. Γι’ αυτό οι γονείς μας κι οι γιαγιάδες μας όταν αγωνιούν για τα παιδιά τους και τις εγγονές και τα εγγόνια τους και μάλιστα όταν βρίσκονται μακριά τους και πληροφορούνται κάποια αντιξοότητα στη ζωή τους, όπως τώρα με τις καταστροφικές φωτιές στην Αττική και εκεί που έχουμε εμπόλεμες συρράξεις,  θα αναφωνήσουν μέσα από στην αγωνία τους «Παναγία μου σώσε το παιδί μου». Όπως μας λέει ο άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος «πολύ ισχύει δέησις δικαίου ενεργουμένη». Ακούει δηλαδή ο Θεός τις προσευχές των  ανθρώπων που είναι δίκαιοι, που δεν κάνουν αδικίες και δεν ανέχονται αδικίες και προσπαθούν με τη βοήθεια του Θεού να κάνουν το σωστό για το κοινό καλό. Μεταξύ του καλού και του κακού να επιλέγουμε το καλό. Αυτό ισχύει πρώτιστα για το άγιο Πρόσωπο της Παναγίας μας, που η Εκκλησία μας την τιμά ως την πρώτη ανάμεσα σε όλους τους αγίους μας. Δεν είναι τυχαίο που δεν υπάρχει οικογένεια που να μη φέρει κάποιος από τα μέλη της και το όνομα της Παναγίας μας. Η ζωή μας αποκτά νόημα και γίνεται όμορφη με την άδολη αγάπη μας στο κάθε παιδάκι που φέρνουμε στο κόσμο, μεγαλώνοντας μαζί του, με υπομονή και καθημερινές θυσίες. Όταν δεν συμβαίνει αυτό, ζούμε τραγωδίες.

Για να αγαπούμε σωστά τα μέλη της οικογένειας μας και τους φίλους μας και φίλες μας, πρέπει να αγαπάμε όλο το κόσμο, και τους ανθρώπους και τη Δημιουργία του Θεού, το Περιβάλλον.

Ενότητα για κοινή δράση για τα προβλήματα της εποχής μας

Για να υπερβούμε τις κρίσεις που ζει σήμερα η Ανθρωπότητα χρειάζεται η ενότητα όλων μας και η κοινή δράση. Το Πρόσωπο της Παναγίας μας μπορεί να μας ενισχύσει  για να έχουμε  ομοψυχία  για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Όταν υπάρχει εθνική ενότητα στους Λαούς όλων των Χωρών, τότε κτίζουμε και την παγκόσμια ενότητα για τη κοινή δράση σε περιφερειακό και  Διεθνές επίπεδο. Χωρίς την  ενότητα της Διεθνούς κοινότητας είναι αδύνατο να μπορέσουμε να εργασθούμε μαζί για την αντιμετώπιση των απειλών για την ειρηνική συνύπαρξη των Λαών, να σταματήσουμε τους πολέμους στη Γάζα και στην Ουκρανία και όπου έχουμε εμπόλεμες συρράξεις, εμφύλιες και μεταξύ κρατών. Χωρίς Διεθνή ενότητα και κοινή δράση είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα σύγχρονα προβλήματα  της Κλιματικής Αλλαγής και του τερματισμού της Φτώχειας. Δεν είναι καλό σημάδι οι συνεχείς αντιπαραθέσεις και η απουσία συνεργασίας και ενότητας κοινής δράσης των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την υπόθεση της Παγκόσμιας Ασφάλειας και Ειρήνης. Πως όμως θα φθάσουν οι κοσμικοί Ηγέτες  σε ενότητα για κοινή δράση, όταν σήμερα  Θρησκευτικοί αρχηγοί βρίσκονται σε συνεχή αντιπαράθεση μεταξύ τους;  Μερικοί εξ αυτών σταμάτησαν μάλιστα και την μεταξύ τους επικοινωνία και τη κοινή προσευχή το Άγιο Πνεύμα να μας οδηγήσει εις την ορατή ενότητα και τη κοινή δράση της διακονίας μας να προστατεύουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν και μάλιστα τα αθώα μικρά ανυπεράσπιστα παιδιά που είναι και τα μεγάλα αθώα θύματα της απουσίας ενότητας και αγάπης ανάμεσα μας να ζούμε ειρηνικά και με κοινωνική δικαιοσύνη.

Προσευχόμαστε λοιπόν για το τερματισμό του  πολέμου στη Γάζα και στην Ουκρανία, πριν την επέκταση τους σε  περιφερειακό και παγκόσμιο, και φυσικά κι όπου σήμερα έχουμε εμπόλεμες συρράξεις είτε εμφύλιες είτε μεταξύ Κρατών και στην επιλογή του ειρηνικού διαλόγου για το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, όπου παραβιάζεται. Η αδυναμία της Διεθνούς Κοινότητας, για πενήντα χρόνια από το 1974,  να βρει τρόπους για το τερματισμό της βάρβαρης τουρκικής εισβολής στη Κύπρο αποδείχθηκε ως μέσον ανήθικης ενθάρρυνσης και για άλλες χώρες να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, όπως συμβαίνει με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και του Ισραήλ στη Γάζα και στο Λίβανο. Αδικημένοι Λαοί, όπως οι Παλαιστίνιοι και οι Κούρδοι, ακόμη περιμένουν τη Διεθνή Κοινότητα να τους δώσει το αυτονόητο, το Ανθρώπινο Δικαίωμα της Κρατικής τους οντότητας. Επίσης η κάθε μορφή ανοχής σε δικτατορικά και στρατιωτικά καθεστώτα που στηρίζονται στη βία και στα όπλα και στην κατάργηση δημοκρατικών θεσμών είναι η μεγαλύτερη ρίζα του κακού για την καρποφορία δέντρων που οι καρποί τους παράγουν πρόσφυγες και μετανάστες και εμπόλεμες συρράξεις και ανεξέλεγκτο έγκλημα σε βάρος αθώων ανυπεράσπιστων ανθρώπων, με πρώτα θύματα άπορα και ορφανά παιδιά να πεθαίνουν πριν να μεγαλώσουν από την έλλειψη τροφής, πόσιμου νερού και παροχής του αγαθού της υγείας, κι όσα επιβιώνουν να μη έχουν την δυνατότητα για δωρεά παιδείας.

Εφαρμογή της Παγκόσμιας Συμφωνίας του Παρισιού του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή

https://unfccc.int/process-and-meetings/the-paris-agreement

https://www.consilium.europa.eu/el/policies/climate-change/paris-agreement/

Να προσευχόμαστε στη Παναγία μας, η Διεθνής Κοινότητα να δώσει προτεραιότητα στην εφαρμογή της Παγκόσμιας Συμφωνίας του Παρισιού του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή για να προστατεύσουμε την Ανθρωπότητα και το Πλανήτη μας και να έχουμε ξανά την ελπίδα να σταματήσουμε τη πορεία μας προς την οικολογική καταστροφή που επιλέξαμε να ζούμε καθημερινά με τις εγωιστικές οικολογικές μας καταστροφές της απληστίας και των οικονομικών συμφερόντων. Χρειαζόμαστε άμεσα να προχωρήσουμε σε οικολογική μετάνοια από τις οικολογικές μας αμαρτίες. Οικολογική μετάνοια σημαίνει αναγνώριση εκ μέρους μας ότι τα προβλήματα της Κλιματικής Αλλαγής και των οικολογικών καταστροφών προέρχονται από τις αρνητικές οικολογικές ανθρώπινες δραστηριότητες μας. Πρέπει να υιοθετήσουμε ένα νέο πράσινο τρόπο σκέψεως και οικολογικής καθημερινής ζωής με την άμεση κατάργηση  ρυπογόνων πηγών ενέργειας με ειδική οικολογική νομοθεσία ως οικολογικού εγκλήματος που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την δημόσια υγεία και τη προστασία της Ανθρωπότητας και την επιβίωση του Πλανήτη μας να έχουμε οξυγόνο και πόσιμο νερό. Οι βουλευτές μας πρέπει ενωμένοι ως άριστοι ιατροί να προχωρήσουν με οικολογικές νομοθεσίες στην άμεση αφαίρεση εκείνων των μολυσματικών καρκινογόνων  όγκων που  απειλούν ολόκληρο το Σώμα της Ανθρωπότητας και του Πλανήτη μας να καταρρεύσει. Πρέπει να συγκρουσθούν με πανίσχυρα οικονομικά συμφέροντα που φέρουν μεγάλη ευθύνη με τη καθημερινή χρήση ρυπογόνων πηγών ενέργειας. Τα ορυκτά καύσιμα αποτελούν πλέον τη μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση μας. Με τη σύγχρονη τεχνολογία και την επιστήμη μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα στη χρήση μη ρυπογόνων πηγών ενέργειας, το θέμα είναι πως οι βουλευτές μας με αίσθημα δικαιοσύνης να μας προστατέψουν από φαινόμενα αισχροκέρδειας και απαράδεκτων μονοπωλίων του μεσαίωνα και της αποικιοκρατίας.

Συνδιάσκεψη Κορυφής Αρχηγών Κρατών του ΟΗΕ για το Μέλλον του Πλανήτη μας

Τέλη Σεπτεμβρίου, κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας κ. Αντόνιο Γκουτέρες έχει καλέσει τους Αρχηγούς Κρατών σε έκτακτη Συνδιάσκεψη για να προβληματισθούν μαζί για το Μέλλον του Πλανήτη μας, για να δοθούν προτεραιότητες στην ειρηνική συνύπαρξη των Λαών και στην κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων της Κλιματικής Αλλαγής και της επίτευξης των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης για κοινωνική δικαιοσύνη για όλους τους Λαούς της Γης να ζουν με αξιοπρέπεια, να έχουν ίσες ευκαιρίες στο πόσιμο νερό, φαγητό , παιδεία, εργασία, ιατρική περίθαλψη, το δικαίωμα να ζήσουν. Ταυτόχρονα θα εξετασθεί και η βελτίωση της  όλης αρχιτεκτονικής δομής λειτουργίας του ΟΗΕ και μηχανισμοί για το  σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Θα εξετασθεί επίσης και το θέμα της τεχνικής νοημοσύνης και ενθάρρυνση συμμετοχής στα κέντρα των αποφάσεων των νέων.

https://www.un.org/en/summit-of-the-future

https://www.eeas.europa.eu/eeas/un-summit-future_en

Να προσευχόμαστε λοιπόν όλες οι Χώρες να συνεργασθούν για κοινή αντιμετώπιση του τερματισμού της φτώχειας και των συρράξεων και της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Δημοκρατικών θεσμών για να μη έχουμε πρόσφυγες και μετανάστες και άδικους θανάτους άπορων παιδιών. Σήμερα οι ισχυρές χώρες του κόσμου κατασπαταλούν όσα μας έδωσε ο Θεός ως δώρο για την ευημερία μας σε στρατιωτικούς τρελούς εξοπλισμούς που φθάσαμε στο σημείο να ζούμε ως καθημερινή απειλή κι αυτή ακόμη την πυρηνική αυτοκαταστροφή. Για παράδειγμα η πιο πλούσια και ισχυρή Χώρα του κόσμου, οι ΗΠΑ, έχουν φθάσει στο σημείο να σπαταλούν ετησίως πάνω από εννιακόσια  δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες. Οι χώρες που υποφέρουν από φτώχεια  για να επιβιώσουν δανείζονται δολάρια που  πληρώνουν τόκο τρία δολάρια για κάθε δολάριο που δανείζονται. Ένα παράδειγμα της κοινωνικής αδικίας που ζούμε είναι η αναφορά μας στη Ζιμπάμπουε που με πληθυσμό 16 εκατομμύρια, με τον ελάχιστο μικρό ετήσιο προϋπολογισμό της, ούτε δωρεά παιδεία να έχουμε ούτε δωρεά υγεία για τα άπορα παιδιά, ανεργία και για  το 90% του πληθυσμό που υποφέρουν από φτώχεια, για την επιβίωση τους και την προστασία των οικογενειών τους, να  ζουν με το όνειρο να γίνουν πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτό το κοινωνικό πρόβλημα της φτώχειας υπάρχει σήμερα στις χώρες που υπόφεραν από την αποικιοκρατία και την εκμετάλλευση των σημερινών πλουσίων χωρών (Αφρική, Ασία, Λατινική Αμερική). Οι πληθυσμοί των χωρών αυτών είναι περισσότεροι από το μισό πληθυσμό της γης, που σημαίνει ότι αν δεν βρούμε τρόπους να τους προστατέψουμε κι ακολουθήσουν το παράδειγμα οικονομικής ανάπτυξης της Δυτικής κοινωνίας με προτεραιότητα στη χρήση ρυπογόνων πηγών ενέργειας και άπληστης καταστροφής του Περιβάλλοντος, τότε η οικολογική αυτοκαταστροφή του Πλανήτη μας θα έρθει πιο σύντομα για όλους μας. Θα κάνουμε το Πλανήτη μας ακατοίκητο όπως το Φεγγάρι. Σήμερα στην Δυτική Κοινωνία παράγουμε τη μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και άλλα μολυσματικά αέρια, στις χώρες που υποφέρουν από φτώχεια το ένα δέκατο. Προστατεύοντας επομένως τους πληθυσμούς αυτούς που υποφέρουν από φτώχεια προστατεύουμε και την δική μας φυσική επιβίωση κι όλη την Ανθρωπότητα. Κανένα  ανθρώπινο τοίχος δεν μπορεί να μας προστατέψει όταν μιλάμε για τα προβλήματα της Κλιματικής Αλλαγής, της φτώχειας και των συρράξεων. Πρέπει να βλέπουμε πλέον το Πλανήτη μας και την Ανθρωπότητα ως ένα Σώμα, που όταν πάσχει ένα μέλος του από ασταμάτητη αιμορραγία, όλα τα Μέλη του Σώματος αυτού, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο σταδιακά να καταρρεύσουν και να επέλθει ο θάνατος, το τέλος.

Ευχαριστούμε ευσεβείς οικογένειες που μας βοηθούν να προστατεύουμε άπορα και ορφανά παιδιά να ζήσουν

Ευχαριστούμε το Θεό που ευσεβείς οικογένειες που μας βοηθούν εδώ στην μακρινή Ζιμπάμπουε στηρίζοντας άπορα και ορφανά παιδιά, με το καθιερωμένο πλέον Συσσίτιο ΕΜΙΛΥ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ,  με τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες του Σωματείου Φίλοι Ιεραποστολής Ζιμπάμπουε με επικεφαλής τον Πρόεδρο μας κ. Σπυρίδωνα Ανδρέου Μαραγκό και  Μέλη του Συμβουλίου του και ευσεβείς οικογένειες που έζησαν την προσφυγιά και το θάνατο της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 74.  Ευχαριστούμε επίσης την γνωστή φιλανθρωπική οργάνωση BLUE HEART και το Πρόεδρο της κ. Χρίστο Σπυρίδωνα Μαραγκό για τη βοήθεια που προσφέρουν να βοηθάμε άπορα και ορφανά παιδιά να πηγαίνουν σχολείο.

Η άδολη προσφορά της αγάπης μας είναι το καλύτερο δώρο στην μεγάλη Μητέρα των άπορων και των ορφανών παιδιών, την Παναγία μας. Ο Θεός διά των πρεσβειών της Παναγίας μας να μας έχει καλά όλους μας. Χρόνια πολλά στις οικογένειες που εορτάζουν. Ο Θεός να ευλογεί τις οικογένειες σας και όλο το κόσμο. Και να μη ξεχνούμε αυτό που μας τονίζει ο άγιος Επιφάνιος Αρχιεπίσκοπος Σαλαμίνας Κύπρου, ότι καθημερινά έχουμε τη δυνατότητα να ακολουθούμε το παράδειγμα της Νέας Εύας, της Παναγίας μας,  να επιλέγουμε το καλό, το Θέλημα του Θεού, τη θυσία για το καλό των άλλων. Διαφορετικά ακολουθούμε την επιλογή των Πρωτοπλάστων, του Αδάμ και της Εύας, που μας οδήγησαν στην έξωση του Παραδείσου. Το προπατορικό αμάρτημα ενεργοποιείται στην εποχή μας όταν  επιλέγουμε το δικό μας θέλημα του εγώ μας ( άγνοια, εγωισμός, αγνωμοσύνη, αχαριστία κα απληστία και σπατάλη και οικολογικές καταστροφές). Ακολουθώντας το άγιο Θέλημα του Θεού όπως την Παναγία μας, δημιουργούμε στη Γη ένα Παράδεισο για όλους μας, ακολουθώντας το δικό μας θέλημα, δημιουργούμε ανάμεσα μας και στο Πλανήτη μας μια καθημερινή κόλαση, κοινωνικές αδικίες, πολέμους, φτώχεια, αχαριστία και καταστροφή του Περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ