Αρχική » Η Σύνοδος και η ενότητα της Εκκλησίας

Η Σύνοδος και η ενότητα της Εκκλησίας

από ikivotos

Του Δημητρίου Λυκούδη, Δ/ντου Σύνταξης της εφημ. “Κιβωτός της Ορθοδοξίας”

Συνήλθε την Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Αυγούστου 2024, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τη συνεδρίαση αυτή να είναι η τελευταία υπό την παρούσα σύνθεση, καθώς τον Σεπτέμβριο θα αναλάβει τα καθήκοντά της η ΔΙΣ της 168ης Συνοδικής Περιόδου.
Σύμφωνα με την Ανακοίνωση, «η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την έναρξη των εργασιών Της, εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη και οδύνη Της για τις καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το φετινό καλοκαίρι στην Αττική, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Σέρρες, το Παγγαίο όρος και άλλες περιοχές της Πατρίδος μας, εκφράζοντας ταυτοχρόνως την συμπαράστασή Της στους πληγέντες πυροπαθείς, όπως επίσης και την προσευχητική Της συμπαράσταση στα μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος».

Ταυτόχρονα, πέραν άλλων διαδικαστικών θεμάτων και ζητημάτων της ημερησίας διατάξεως, ¨εξ αφορμής της τελετής έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων των Παρισίων, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέφρασε τον αντίθεσή Της για τα όσα πρωτοφανή παρατηρήθηκαν. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει θεσπίσει ένα αυστηρό πρωτόκολλο αναφορικά με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, μέρος του οποίου αποτελεί και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με το οποίο η κάθε χώρα που τους φιλοξενεί, επιχειρεί να αναδείξει την ιστορία και τον πολιτισμό της στον υπόλοιπο κόσμο.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων των Παρισίων και στο όνομα του εντυπωσιασμού, της «συμπερίληψης» και του «δικαιωματισμού» υπήρξαν σκηνές χλευασμού κατά κύριο λόγο χριστιανικών θρησκευτικών συμβόλων και προσώπων, προκαλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το θρησκευτικό αίσθημα και την πίστη δισεκατομμυρίων ανθρώπων¨, αναφέρεται στην Ανακοίνωση της Συνόδου.
Βέβαια, λίγο έως πολύ, δεν περίμενε κανείς και μια πιο σκληρή αντίδραση, καθώς ως θυμόσοφα λέγει και ο λαός «κάθε πράγμα στον καιρό του», διότι, «κατόπιν εορτής» δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα ή όποια τοποθέτηση.
Παρά ταύτα, όμως, η Σύνοδος εν γένει της Εκκλησίας της Ελλάδος και το σύνολο των Ιεραρχών αναζητά την ενότητα, μια χαμένη ενότητα που φαίνεται ισχυρή, ταυτόχρονα δε, υπό την χρονική πίεση και της επερχόμενης μιας πιθανής νέας εκλογής Αρχιεπισκόπου, όταν ο κ. Ιερώνυμος και αν θελήσει να αποσυρθεί εκουσίως, όχι ισχυρή δεν είναι αλλά και άκρως εύθραυστη.
Τα «κουκιά» έχουν ξεκινήσει να τρέχουν, οι φιλικές λατρευτικές και εορταστικές επισκέψεις μητροπολιτών σε άλλους μητροπολίτες δίνουν και παίρνουν. Ονόματα έρχονται, άλλα μένουν, άλλα απέρχονται, αλλά τελούν στην αφάνεια έως της ώρας εκείνης…του αιφνιδιασμού!
Οι Ιεράρχες μας, η πλειονότητα των αρχιερέων μας γνωρίζουν και πράττουν φιλάρετα όσα θεοφιλή έχουν στο ενεργητικό της διαποιμάνσεώς τους και, χωρίς υπερβολή, αναλώνονται καθημερινά υπέρ του ποιμνίου του Χριστού.
Πλην, όμως, μήπως έχει έρθει η ώρα να κοιτάξουμε και λίγο παραπέρα των ποιμαντικών ορίων και προσδοκιών μας, κλήρος και λαός; Διότι, εάν πραγματικά το τολμήσουμε, είναι αλήθεια, το μόνο που δεν περιμένει ο λαός που καταστράφηκαν τα σπίτια του και οι περιουσίες του από την τελευταία πυρκαγιά που έπληξε τον Βαρνάβα και την Αττική, αναφέρομαι στους πυρόπληκτους, το μόνο που δεν αναμένει να ακούσει από την Εκκλησία της Ελλάδος είναι ότι κατανοεί και συμπάσχει με τον πόνο του και μάλιστα διά «Ανακοινώσεως»! Αλήθεια, μήπως θυμίζει λίγο πολιτικό, όχι ξύλινο, τσιμεντένιο λόγο και παντελώς άκαρπο και μη παραγωγικό;
Εισέτι, μαθαίνω πως για τη Μητρόπολη Μαντινείας, την οποία από καιρού έως σήμερα διαποιμαίνει ως Τοποτηρητής ένας άκρως σεβάσμιος Αρχιερέας, ο από Σπάρτης και Μονεμβασιάς κ. Ευστάθιος, μαθαίνω πως ο νέος μητροπολίτης έχει ευρεθεί και είναι, εκ των πραγμάτων, έως τον ερχόμενο Οκτώβριο, εγκατεστημένος στην αυλή του αρχιεπισκοπικού Μεγάρου.
Και, για να θυμηθώ και τους γηραιούς επισκόπους, θα υπάρξει νέα κρούση ώστε να «απελευθερωθούν» θέσεις και να τακτοποιηθούν τα κενά που ήδη, χωρίς υπερβολές, είναι εμφανή στην όλη διαποίμανση των εκεί μητροπόλεων;
Φθινόπωρο και η ενότητα της Εκκλησίας φαντάζει όχι ισχυρά, αλλά ασθενική και αιθέρια. Μένει να φανεί κατά πόσο θα επηρεαστεί από τις επικείμενες αποφάσεις που, τόσο η νέα ΔΙΣ όσο και το σύνολο της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου θα αναλάβει.

Οι 12 νέοι Συνοδικοί που αναλαμβάνουν το Σεπτέμβριο (σε πλαισιο)
Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα συνέλθει για πρώτη φορά η ΔΙΣ της 168ης Συνοδικής Περιόδου.

Οι 12 Συνοδικοί που θα την αποτελούν είναι οι Μητροπολίτες:

Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Σύρου κ. Δωρόθεος, Γρεβενών κ. Δαυίδ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος και Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος.

Πηγή: Κιβωτός της Ορθοδοξίας (29-8-2024)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ