Του Δημητρίου Λυκούδη, Δ/ντου Σύνταξης της εφημ. “Κιβωτός της Ορθοδοξίας”
Σύμφωνα με την Ανακοίνωση της ΔΙΣ της περασμένης εβδομάδος, «μετά το πέρας των εργασιών της Δ.Ι.Σ. πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Μεγάλου Συνοδικού, κατόπιν αποφάσεως κατά την Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. της 3ης Ιουνίου 2024, η τελετή παραδόσεως υποτροφιών σε 56 Έλληνες φοιτητές, για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού και σε 94 φοιτητές αδελφών Εκκλησιών από 19 χώρες, για προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελλάδα. Το συνολικό ποσό των υποτροφιών, το οποίο θα διαθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος κατά το Ακαδημαϊκό Έτος 2024-2025 ανέρχεται συνολικά σε 660.000 ευρώ».
Πρόκειται για μια έμπρακτη προσπάθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος να αφιερώσει μέρος των εσόδων της στν νεότητα, ως μια πτυχή της συνεχούς μέριμνας της Εκκλησίας προς τα παιδιά της, ώστε νέοι επιστήμονες να αναπτύξουν και να εντερυφήσουν ακόμη περισσότερο στην Επιστήμη τους.
«Η χορήγηση υποτροφιών σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές αποτελεί μακροχρόνιο καταξιωμένο θεσμό της Εκκλησίας της Ελλάδος», ανέφερε ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Υποτροφιών, Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.
Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε επιπροσθέτως ότι τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκαν τόσο η τελετή παράδοσης των υποτροφιών, όσο και η ετήσια διοργάνωση Ημερίδας των αλλοδαπών υποτρόφων, κατά την οποία παρουσιάζουν την πρόοδο των εργασιών τους και τους προβληματισμούς τους.
Ασφαλώς, η ποιμαντική της νεότητος της Εκκλησίας δεν αρχίζει και δεν σταματά σε αυτή την, ομολογουμένως, αξιόλογη προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Κάθε μητρόπολη, με κάθε μέσο και τρόπο, με χορηγίες, κάλυψη τρεχόντων αναγκών και εξόδων φοιτητών ή με την καταβολή ετησίου επιδόματος, με την πνευματική και ηθική υποστήριξη, με τις εβδομαδιαίες συνάξεις των νέων και τα κατηχητικά σχοεία όλων των βαθμίδων, από βρεφών έως και φοιτητών, αλλά ακόμη και αργότερα, όταν οι νέοι δημιουργήσουν δικές τους οικογένειες, με την προικοδότηση απόρων νέων και κυρίως κοριτσιών, με τη δημιουργία και λειτουργία Σχολών Βυζ. Μουσικής, Αγιογραφίας, εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών, ραπτικής, Αγιογραφίας και άλλων πολλών ασχολιών, προσπαθεί να σταθεί στο πλευρό των νέων, να στηρίξει, να νουθετήσει, να παιδαγωγήσει και να εμπνεύσει τη νεότητα.
Κυρίως, όμως, η ουσιαστικότερη μέριμνα και φροντίδα της Εκκλησίας προς τη νεότητα, κάτι που σήμερα ξεχνούμε, δεν προβάλουμε, αν όχι και αποσιωπούμε, είναι το Μυστήριο της Εξομολογήσεως, η ανύστακτη και απροσποίητη φροντίδα και αγάπη της Εκκλησίας προς τον άνθρωπο και δη το νέο.
Οι αρχιερείς και ιερείς μας γνωρίζουν καλά και επισταμμένα, πόσες νεανικές ψυχές στηρίχθηκαν και συνεχίζουν να οξυγονώνονται από το ωμοφόριο του Επισκόπου και το πετραχήλι του ιερέα πνευματικού, πόσες ψυχές συνεχίζουν να αγωνίζονται με ελπίδα και υπομονή απέναντι στις κοσμικές απογοητεύσεις και τις κούφιες ηδονές και κοσμικές απολαύσεις.
Οι αρχιερείς και ιερείς μας γνωρίζουν καλά και επισταμμένα, πόσες ψυχές απομακρύνθηκαν από τον όλεθρο, πόσα διαζύγια αποσοβήθηκαν, πόσα νεανικά ζευγάρια στηρίχθηκαν και πήραν δύναμη να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Οι αρχιερείς και ιερείς μας γνωρίζουν καλά και επισταμμένα, πόσο διαφορετικός θα ήταν σήμερα ο κόσμος μας και διασκορπισμένοι οι νέοι μας, χωρίς της διαρκή μέριμνα και φροντίδα της Μητέρας Εκκλησίας, που αενάως επισκοπεί και μεριμνά για τα παιδιά της.
Και αυτή τη μέριμνα και πατρική-μητρική φροντίδα της Εκκλησίας, πέρα από όποιες άριστες και απαιτούμενες χορηγίες επισύρονται και συγκεντρώνονται κατ΄ έτος, αυτή την αγαπητική μέριμνα, χωρίς υπερβολή, θεωρώ και σημαντικότερη, μιας και μπορεί να ομορφαίνει τον κόσμο των νέων μας και να τους δίδει ουσιαστικό περιεχόμενο και αληθινή νοηματοδότηση αυτής της ζωής τους.
Πηγή: Κιβωτός της Ορθοδοξίας