Αρχική » Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Αθηνών: Το Μάθημα των Θρησκευτικών είναι Γέφυρα, όχι Τείχος – Στην Κιβωτό της Ορθοδοξίας

Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Αθηνών: Το Μάθημα των Θρησκευτικών είναι Γέφυρα, όχι Τείχος – Στην Κιβωτό της Ορθοδοξίας

από ikivotos

Του Εμμανουήλ Καραγεωργούδη

Κοσμήτορα Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ,

για το Περιστατικό στο Λαύριο

Σε μια εποή όπου η ανάγκη για διάλογο και αλληλοκατανόηση είναι πιο επιτακτική από ποτέ, το πρόσφατο περιστατικό στο Λαύριο συνιστά μια κρίσιμη αφορμή επαναξιολόγησης των θεσμικών μας αδυναμιών στην εκπαιδευτική κοινότητα. Η διανομή φυλλαδίου με μισαλλόδοξο περιεχόμενο σε μαθητές δεν αντανακλά απλώς μια μεμονωμένη ατυχή επιλογή – αποκαλύπτει ένα συστημικό κενό που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Η αλήθεια είναι αποκαλυπτική: ο εκπαιδευτικός που ενεπλάκη στο περιστατικό δεν είναι θεολόγος. Είναι φιλόλογος που κλήθηκε να καλύψει διδακτικό κενό, διδάσκοντας Θρησκευτικά ως τρίτη ανάθεση. Το γεγονός αυτό δεν δικαιολογεί τις επιλογές του, αλλά αναδεικνύει μια ανησυχητική πραγματικότητα: τα σχολεία μας στερούνται εξειδικευμένων θεολόγων εκπαιδευτικών, την ώρα που το μάθημα των Θρησκευτικών καλείται να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση συνειδήσεων.

Το σύγχρονο μάθημα των Θρησκευτικών, όπως το οραματιζόμαστε και το υπηρετούμε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, είναι ένα μάθημα-πρόκληση για τον 21ο αιώνα. Δεν είναι χώρος κατήχησης ή στείρας αποστήθισης δογμάτων. Είναι ένα ζωντανό εργαστήρι σκέψης και διαλόγου, όπου:

  • Οι μαθητές ανακαλύπτουν τον πλούτο των θρησκευτικών παραδόσεων του κόσμου
  • Η διαφορετικότητα γίνεται αφορμή για γόνιμο προβληματισμό και όχι για διχασμό
  • Τα μεγάλα ηθικά ερωτήματα της εποχής μας συζητιούνται με σεβασμό και διάκριση
  • Η πνευματική κληρονομιά του τόπου μας συναντά δημιουργικά τις σύγχρονες προκλήσεις

 

Οι απόφοιτοι της Θεολογικής Σχολής εκπαιδεύονται να είναι γεφυροποιοί. Καταρτίζονται επιστημονικά για να μετατρέπουν την τάξη σε χώρο όπου η θρησκευτική γνώση γίνεται εργαλείο κατανόησης του εαυτού και του άλλου. Μαθαίνουν να διδάσκουν ένα μάθημα που εμπνέει, προβληματίζει και ενώνει – δεν διχάζει.

Το περιστατικό στο Λαύριο μας υπενθυμίζει ότι η διδασκαλία των Θρησκευτικών δεν είναι απλώς μια διεκπεραιωτική διαδικασία που μπορεί να καλυφθεί ευκαιριακά. Είναι μια λεπτή παιδαγωγική τέχνη που απαιτεί ειδική κατάρτιση, ευαισθησία και όραμα. Καλούμε την Πολιτεία να αντιμετωπίσει το ζήτημα της στελέχωσης των σχολείων με θεολόγους ως προτεραιότητα. Δεν πρόκειται απλώς για την κάλυψη διδακτικών κενών – πρόκειται για την προάσπιση του δικαιώματος των μαθητών μας να λαμβάνουν μια θρησκευτική εκπαίδευση που τους εξοπλίζει για τις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου.

Σε μια εποχή που η θρησκευτική άγνοια τροφοδοτεί τον φανατισμό και η προκατάληψη γεννά φόβο, το μάθημα των Θρησκευτικών οφείλει να είναι φάρος γνώσης, κατανόησης και αποδοχής. Αυτό το όραμα υπηρετούμε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Αυτή την αποστολή καλούμαστε να υπερασπιστούμε σήμερα, περισσότερο από ποτέ.

 

Δυο λόγια για τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής:

Ο Εμμανουήλ Καραγεωργούδης είναι  Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετά την αποφοίτησή του, παρακολούθησε τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών του Ιστορικού Κλάδου, ενώ, παραλλήλως, κατόπιν συμμετοχής του σε σχετικό γραπτό διαγωνισμό, κατέστη Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος του Τμήματος Ποιμαντικής του Α.Π.Θ., αναλαμβάνοντας την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής με θέμα: Χριστιανισμός και πολιτική κατά τον Απόστολο Μακράκη, που δημοσιεύτηκε από τις εκδόσεις «Βρυέννιος». Αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Θεολογίας, με βαθμό άριστα, το 1992. Παρακολούθησε επιτυχώς το Παιδαγωγικό Σεμινάριο του 1ου Π.Ε.Κ. Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Λέκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. (2006-2009) και Καθηγητής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών (1994-2006). Έλαβε μέρος ως Εισηγητής σε διάφορα Επιστημονικά Συνέδρια.

Έχει συγγράψει πολλές μονογραφίες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και στο διεθνή τύπο.

Σήμερα, είναι Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ