Καθώς συνεχίζεται η έκτακτη κατάσταση στον κόσμο, λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, και εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα, συνήλθαν σήμερα, 8 Απριλίου, σε Σύσκεψη οι εν τη Πόλει Ιεράρχες του Θρόνου, κατά την οποία αποφασίστηκαν:

1) Από το Σάββατο του Λαζάρου και εξής οι ιερές ακολουθίες θα τελούνται σε ένα Ναό κάθε αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και κάθε μιάς από τις παρακείμενες Μητροπόλεις, πάντοτε των θυρών κεκλεισμένων, με την μέριμνα και την επιστασία των οικείων ποιμεναρχών και του επόπτου κάθε Περιφέρειας.

2) Η σύγχρονη τεχνολογία διευκολύνει το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας και μάλιστα κάτω από τις παρούσες δύσκολες συνθήκες. Όμως δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Γι᾿ αυτό συνιστάται η διαδικτυακή αναμετάδοση των ιερών ακολουθιών να γίνεται μόνον από ένα Ναό σε κάθε Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και τούτο για να μην εμπεδοθεί ένα νέο ήθος μετατροπής των εκκλησιαστικών ιερουργιών σε ένα επιπλέον τηλεοπτικό θέαμα. Στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου η τηλεοπτική και διαδικτυακή αναμετάδοση θα γίνεται μόνον από τον Πατριαρχικό Ναό του Φαναρίου, όπου οι ακολουθίες θα τελούνται από τον σεπτό Προκαθήμενο και τα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής.

3) Στις Επαρχίες του εξωτερικού τα λοιπά σχετικά θα αποφασίζονται από τους οικείους ποιμενάρχες, πάντοτε μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων και οδηγιών των τοπικών Κυβερνήσεων και των Υγειονομικών Αρχών.

4) Στα Πατριαρχικά Μοναστήρια, όπως έχει αποφασισθή, όλες οι ιερές ακολουθίες θα τελούνται κανονικά από τις Αδελφότητές τους, χωρίς την προσέλευση έξωθεν προσκυνητών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η περί Αυτόν Ιεραρχία εύχονται σε όλους μία κατανυκτική Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και ένα ευλογημένο Άγιο Πάσχα.