Αρχική » Bαβυλωνία εντός και εκτός Εκκλησίας και οι πιστοί στα σπίτια

Bαβυλωνία εντός και εκτός Εκκλησίας και οι πιστοί στα σπίτια

από christina

 

Βαβυλωνία εντός και εκτός Εκκλησίας.Τελικά όχι μόνο θα παραμείνουν κλειστοί οι ναοί για τους πιστούς τη Μεγάλη Εβδομάδα  και το Πάσχα αλλά αστυνομικοί θα ελέγχουν κάθε κίνηση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα επιστρατευθούν και drones προκειμένου να  αποτραπεί η προσέλευση των πιστών. Ενώ αρχικά είχε ξεκαθαριστεί οτι οι ναοί θα  είναι δύο ώρες ανοικτοί για τους πιστούς με παρέμβαση της κυβέρνησης  το θέμα έκλεισε και η Εκκλησία απέδωσε σε παρερμηνεία της εγκυκλίου της 7ης Απριλίου την απόφαση περί προσευχής.

Η έντονη αντίδραση του υφυπουργού Πολιτικής προστασίας κ.Χαρδαλιά και η θέση που διατύπωσε οτι εφέτος θα ανάψυομε κεριά μετά την κρίση ανάγκασε την Εκκλησία να προβεί σε διευκρινήσεις για την παρουσία των πιστών.

Σύμφωνα λοιπόν με τον μητροπολίτη Ναυπάκτου κ.Ιερόθεο για τον  εορτασμό της Μεγάλης Εβδομάδας και  του Πάσχα ισχύουν τα παρακάτω:

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε στους μητροπολίτες την από 7-4-2020 Εγκύκλιό της με την οποία τους διαβίβαζε την νέα Διϋπουργική Απόφαση της 6-4-2020 και τους παρακαλεί για την εφαρμογή όσων προβλέπονταν σε αυτή και του μέτρου για το «κεκλεισμένων των θυρών». Η Εγκύκλιος απευθυνόταν προς τους μητροπολίτες και όχι προς τον λαό για να τον προσκαλεί σε συγκέντρωση.
Η Εγκύκλιος αυτή κοινοποιήθηκε στους τρεις υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη προς ενημέρωσή τους.
Άλλωστε, ήδη ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης των πολιτών, και επιτρέπεται μόνον κατόπιν σχετικής αδείας.

Η δυνατότητα ατομικής προσευχής καταργήθηκε με την ΚΥΑ των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών Δ1α/Γ.Π οικ 20036/ 22-3-2020 (ΦΕΚ B΄ 986), καθώς δεν προβλεπόταν ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης και γι᾿ αυτό δεν περιελήφθη στην ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Υγείας Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β΄ 1178).

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από την αρχή το αντιλήφθηκε αυτό και γι᾿ αυτό ζήτησε με έγγραφό της να προβλεφθεί και η ατομική προσευχή στους λόγους μετακινήσεων των πολιτών, τηρώντας ταυτόχρονα την απόφαση της πολιτείας, η οποία δεν έκανε δεκτό το αίτημα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην Εκκλησία. Οι Εκκλησίες δεν είναι ανοιχτές για τους πιστούς κι αυτό είναι το νόημα της «κεκλεισμένων των θυρών» τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.

Η υπ᾿ αριθ. 3018/7.4.2020 Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου απευθύνεται προς τους μητροπολίτες και όχι τους πιστούς και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία, αφού μάλιστα η Ιερά Σύνοδος δεν δύναται να “νομοθετήσει” αντίθετα προς όσα προβλέπουν οι αποφάσεις της Πολιτείας.

Η Εγκύκλιος αναφέρει ότι οι ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 τη Μεγάλη Παρασκευή, δύο (2) ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών. Αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της Διϋπουργικής αποφάσεως: «Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας» και αφορά μόνο τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των ναών.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί η πορσέλευση των  πιστών στους ναούς αποφάσισε:

Αυξημένη  την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας η αστυνομική παρουσία και τα αντίστοιχα μέτρα λόγω κορονοϊού στους δρόμους γύρω από εκκλησίες, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν συγκέντρωση και συνωστισμός πολιτών.

Οι αστυνομικοί θα κάνουν συστάσεις, σε περίπτωση που χρειαστεί, και θα καλούν τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Η παρουσία της Αστυνομίας γύρω από εκκλησίες θα εντείνεται όσο πλησιάζει η Κυριακή του Πάσχα. 

«Η ατομική προσευχή δεν προβλέπεται στους λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης και οι ναοί θα είναι κλειστοί για το κοινό», δήλωσε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας: «Οι ναοί θα είναι ανοιχτοί αποκλειστικά για τους ιερείς και το απαραίτητο προσωπικό. Η Ιερά Σύνοδος αποτρέπει τους πιστούς να πάνε στην εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι. Οι εκκλησίες είναι κλειστές για το κοινό, δεν πρέπει να διακυβευτεί η εθνική προσπάθεια, θα αρκεστούμε στην ατομική μας προσευχή από το σπίτι αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη μας για τους συνανθρώπους μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ