Αρχική » Το λιμάνι του Βόλου τίμησε τον Πολιούχο του, Άγιο Νικόλαο

Το λιμάνι του Βόλου τίμησε τον Πολιούχο του, Άγιο Νικόλαο

από kivotos

Και η τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος, ο κλήρος και ο ευσεβής λαός του Βόλου τίμησαν την μνήμη του πολιούχου Αγίου Νικολάου, με επίκεντρο τον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό της πόλης.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε και ομίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, τον οποίο πλαισίωσε ο Ποιμενάρχης κ. Ιγνάτιος, παρουσία μεγάλου πλήθους πολιτών μας, οι οποίοι με υπομονή και ευλάβεια κατέθεσαν την αγάπη και ευγνωμοσύνη τους στον Άγιο. Στην ομιλία του ο κ. Μάξιμος αναφέρθηκε στην Θεοφιλή προσωπικότητα του τιμωμένου Αγίου, επισημαίνοντας ειδικώς το ανεξάντλητο πνευματικό και φιλανθρωπικό του έργο.

Στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος και τον πλαισίωσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο. Ο κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στην μεγάλη συμβολή του Αγίου Νικολάου στην αντιμετώπιση των αιρέσεων και κυρίως του αρειανισμού, που στην εποχή του προκάλεσε μεγάλη εσωτερική αναταραχή και διχασμό στην  Εκκλησία.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ξεκίνησε η Λιτάνευση της ιεράς εικόνος και του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της πόλης, υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, με κατεύθυνση την παραλία. Στην ιερά Λιτανεία συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, εκπρόσωποι των κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Λιμενικών και Αστυνομικών Αρχών, και πλήθος κόσμου.

Μετά την αρτοκλασία, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος απηύθυνε τον καθιερωμένο εόρτιο Χαιρετισμό, καλώντας όλους, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου των Θαλασσών, να στρέψουμε την σκέψη και την προσευχή μας στους συνανθρώπους μας, που κυνηγημένοι από τις πατρίδες τους, θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, αναζητώντας διεξόδους ασφάλειας και ελευθερίας. «Βιώνουμε γεγονότα που στον 21ο αι. στιγματίζουν τον πολιτισμό μας και μας φέρνουν μπροστά σε μεγάλα ερωτήματα για τις ευθύνες μας, αλλά και την πορεία μας στο εξής… Οφείλουμε να μνημονεύσουμε, με έπαινο, τα παιδιά μας του Λιμενικού Σώματος, που με ηρωισμό και αυτοθυσία, κάνουν το καθήκον τους, υπερβαίνουν τους εαυτούς τους και σώζουν καθημερινά ανθρώπους, με την βοήθεια του Αγίου Νικολάου, γιατί αυτόν κάθε φορά επικαλούνται. Μνημονεύουμε σήμερα τους συνανθρώπους μας στα ακριτικά νησιά. Όλος ο κόσμος θαυμάζει, πώς τούτος ο λαός, παρόλο που βιώνει τραγική κρίση, εντούτοις συμπαραστέκονται σ’ εκείνους που ζητούν βοήθεια…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε πως «το όνομα «Χριστιανός» σήμερα είναι και πάλι αιτία Μαρτυρίου. Ο θρησκευτικός φανατισμός ξαναφέρνει το Μαρτύριο και αναδεικνύει την θυσιαστική αγάπη των ανθρώπων για τον Χριστό. Ζητούμε από τον Άγιό μας να σταθεί αρωγός σ’ εκείνους που παλεύουν με τα κύματα και αναζητούν την ειρήνη στη ζωή τους…». Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε, ακόμα μια φορά, την ικανοποίηση και συγκίνησή του για την ανταπόκριση του λαού μας στις ανάγκες των καιρών, στηρίζοντας ενεργά και θυσιαστικά το δίκτυο κοινωνικής παρέμβασης και αλληλεγγύης, που όλοι μαζί δημιούργησαν, επενδύοντας στην ενότητα και στην στήριξη των ευπαθών συμπολιτών μας. Μίλησε για την παιδαγωγία μας, την οποία επιτρέπει ο Θεός, για να διορθωθούμε και να καλλιεργήσουμε την πίστη και την ανθρωπιά μας.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ