Αρχική » Χειροτονία πρεσβυτέρου από τη Γκάνα, από τον Αρχιεπίσκοπο

Χειροτονία πρεσβυτέρου από τη Γκάνα, από τον Αρχιεπίσκοπο

από kivotos

“Ο Θεός δεν εγκαταλείπει τους πιστούς ανθρώπους” δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Αχαρνών, όπου τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και την χειροτονία του Γκανέζου Διακόνου Νεκταρίου σε Πρεσβύτερο.

Ο Αρχιεπίσκοπος κατά την χειροτονία του π. Νεκταρίου υπογράμμισε πως “σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες δύο μυστηρίων, της Θείας Ευχαριστίας και της Ιερωσύνης, τα οποία είναι συνδεδεμένα. Χωρίς την ιερωσύνη δε μπορούμε να έχουμε την Θεία Ευχαριστία. Αλλά και ιερωσύνη δε γίνεται μακριά από την Θεία Ευχαριστία. Δεν έτυχες σήμερα σε αυτόν τον χώρο, για να πάρεις κάποιον διορισμό από κάποιον άρχοντα ή Διοικητή, για να αναλάβεις υπηρεσία ή να υπηρετήσεις σε κάποια διεύθυνση, σε κάποιο χώρο που καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων διοικητικά. Το μυστήριο της ιερωσύνης το παίρνεις σε αυτόν τον αγιασμένο χώρο μπροστά στην Αγία Τράπεζα, που είναι το Α και το Ω της ζωής. Από δω ξεκινούν όλα και εδώ τελειώνουν”.

Ο Αρχιεπίσκοπος συμβούλευσε τον π. Νεκτάριο να μη λυγίζει στις δυσκολίες και να παίρνει κουράγιο από την Αγία Τράπεζα. “Οι άνθρωποι που σήμερα θα σε συγχαρούν και θα σε ασπαστούν με συγκίνηση δεν αποκλείεται αύριο να σε λιθοβολήσουν και να σε συκοφαντήσουν” είπε ο Αρχιεπίσκοπος “εσύ όμως, όπως και κάθε κληρικός, να μην λυγίζεις, γιατί για μας το πρώτο και το τελευταίο στη ζωή μας είναι η Αγία Τράπεζα. Από σήμερα εκεί θα γονατίζεις. Εκεί θα προσεύχεσαι. Από εκεί θα παίρνεις κουράγιο”.

Να έχει πρότυπο τον Άγιο Νικόλαο κάλεσε τον π. Νεκτάριο ο Αρχιεπίσκοπος λέγοντάς του: “Χειροτονείσαι τη μέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου. Ο Άγιος να αποτελεί πρότυπο για σένα. Να τον ακολουθήσεις σε δύο δρόμους, στον δρόμο της αγάπης του Θεού και της αγάπης και εξυπηρέτησης του ανθρώπου. Αυτός είναι ο στόχος όλων των ανθρώπων, αλλά ιδιαιτέρως των κληρικών. Να αγαπούν τον θεό και τον άνθρωπο. Οποιονδήποτε άνθρωπο, είτε λευκό είτε μαύρο, να τον διακονούν με όλη τους τη δύναμη”.

Ο Αρχιεπίσκοπος συγκινημένος αναφέρθηκε στην οικογένεια του π. Νεκταρίου λέγοντας: “Είσαι παιδί μιας οικογένειας φτωχής που έχει άλλα 13 παιδιά, αλλά, όμως, είχες την ελπίδα στον Θεό και βλέπεις ότι ο Θεός όταν δει πιστούς ανθρώπους δεν τους εγκαταλείπει. Ο Θεός τον καθένα από μας τον καλεί με το δικό του τρόπο. Άλλοτε μέσα από τη χαρά, άλλοτε μέσα από την αρρώστια ή τα προβλήματα. Εσένα σου άνοιξε αυτόν τον δρόμο και από σήμερα αναλαμβάνεις αυτήν την υποχρέωση. Να αγαπάς περισσότερο τον Θεό και τους ανθρώπους.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως “σκοπός της Εκκλησίας είναι να διακονεί τους ανθρώπους. Να τους προστατεύει. Να τους χαρίζει ζεστασιά και παρηγοριά. Αυτός είναι και ο δικός σου στόχος. Όπου κι αν υπηρετήσεις, είτε εδώ είτε στη Ουγκάντα, όπου σε καλέσει ο Θεός”.

Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως “η πατρίδα μας περνάει δύσκολες ώρες, αλλά δε μας πιάνει πανικός, διότι ξέρουμε ότι ο Θεός είναι αυτός, ο οποίος δίνει την λύση. Θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Ο Θεός είναι αυτός ο οποίος λέει τον τελευταίο λόγο, φτάνει όμως να συνεργάζεται με τους ανθρώπους. Όσο αρνούμαστε να συνεργαστούμε με τον Θεό τόσο θα δοκιμαζόμαστε. Υπάρχει δυνατότητα, ελπίδα, αισιοδοξία. Έτσι, λοιπόν, σήμερα π. Νεκτάριε μας δίνεις την ευκαιρία να καμαρώσουμε και να χαρούμε την παρουσία σου εδώ και να ευχηθούμε όλοι μαζί να σε χαριτώνει ο Θεός ώστε να δίνεις την χάρη Του πλούσια, όπου κι αν βρεθείς, όπου κι αν διακονήσεις.”

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην προσφορά των πιστών, για την στήριξη του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας επισημαίνοντας ότι “τα λεγόμενα, ότι η Εκκλησία έχει θησαυρούς είναι παραμύθια. Εσείς βοηθάτε. Σκεφτείτε, σήμερα, στην Αρχιεπισκοπή μόνο, θα φάνε 53.000 άνθρωποι. Κι αυτό δεν είναι δικό μας έργο. Εμείς απλώς το καθοδηγούμε, το προσέχουμε. Εσείς το στηρίζετε. Ο ένας στέκεται πλάι στον άλλο και προχωρούμε όλοι μαζί”.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ