Αρχική » Τέχνη και Κορωνοϊός Ένα σχόλιο από τον Μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθάγγελο

Τέχνη και Κορωνοϊός Ένα σχόλιο από τον Μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθάγγελο

από christina

 

 

Ο κατ’ οίκον περιορισμός δημιουργεί πολλά καλά και κακά. Ανάμεσα τους και καλλιτεχνική έκφραση. Τέτοια είναι και η δημιουργία του εφημερίου π. Ευσεβίου, και άλλα έργα αδελφών μας στην ένορία Αγίας Μαρίνας στην Ηλιούπολη Αττικής πού είναι η Αρχιερατική περιφέρειά μου.

Μήνυμα με πλαστικά ποτήρια σε πλέγμα αθλητικού χώρου της πόλης.

Τοιχογραφήματα (γκράφιτι) από εντοπίους δημιουργούς, στην κεντρική πλατεία από τον Flip & σπίτι του από τὸν S.F.

Αλλά και αποτύπωση σχεδιαστικά από την Βασιλική Ηλιακοπούλου, εικαστικού, των ιατρικών, ερευνητικών και νοσοκομειακών δεδομένων, της διατρέχουσας νέας καθημερινότητας μας.
Με έμπνευση του εικονογράφου, αρχιμανδρίτη Ευσεβίου Meandzija, έγινε η συνημμένη νέα εικόνα του Εσταυρωμένου Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Σε αυτήν καταγράφηκε η σημερινή κατάσταση της λεγόμενη πανδημίας.
Ικέτες εκατέρωθεν του Σταυρού, όχι οι συνηθισμένοι δύο στην παράσταση της Σταυρώσεως. Την θέση του αγαπημένου μαθητή Ιωάννη, καταλαμβάνει ο νέος Όσιος Νικηφόρος, ο λεπρός. Αυτός πού βίωσε την λοιμώδη ασθένεια και βγήκε νικητής. Μαζί με την Παναγία μας δέονται υπέρ του κόσμου. Στο υπόβαθρο, όχι η Αγία Σιών, η Ιερουσαλήμ, αλλά η Γιουχάν της Κίνας και η Μπέργκαμο της Ιταλίας. Με χαρακτηριστικά της στο βάθος την απεικόνιση του κορωναϊού να αιωρείται στον αέρα και διακρινόμενα ανάμεσα στα κτήρια των δύο πόλεων οι τόποι λατρείας. Μια βουδιστική παγόδα, δεξιά του Σταυρού, και ένα χριστιανικό κωδωνοστάσιο, αριστερά.
Μπράβο, Πατέρες, παιδιά, φίλες και φίλοι. Μπράβο! Μας χαρίζετε ελπίδα και αναστάσιμο χαμόγελο!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ