Aυτό το Πάσχα είναι το μοναδικό στη σύγχρονη ιστορία της χώρας που γιορτάζεται κάτω από ειδικές συνθήκες λόγω της πανδημίας. Ναοί κλειστοί για τους πιστούς, απαγορεύσεις κυκλοφορίας αλλά  και τήρησης εθίμων και παραδόσεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα όπως ήταν φυσικό οι ναοί βρέθηκαν στο επίκεντρο. Η επίσημη Εκκλησία  και το σύνολο των εκκλησιών στον κόσμο έχουν συμφωνήσει με τις κυβερνήσεις  οι χώροι λατρείας  να μείνουν κλειστοί  .Το έχουν διακηρύξει με κάθε τρόπο, προκειμένου η καραντίνα τόσων ημερών να μην πάει στράφι.

Σε όλη αυτή την κατάσταση υπάρχουν ιεράρχες και ιερείς  που διαφωνούν αλλά δεν ξεπερνούν τα όρια.Υπάρχουν όμως και οι ακραίοι  που  παρακινούνται και από πολιτικούς οι οποίοι  τους ζητούν να πάνε να ανάψουν ένα κερί...με το έτσι θέλω επιστρατεύοντας επιχειρήματα που ξεπερνούν τα όρια της φαιδρότητας.

Λένε , για παράδειγμα, οτι  υπάρχει μια  διεθνής συνωμοσία κατά της ορθοδοξίας και της Ελλάδας αλλά δεν μπαίνουν στον κόπο να μας εξηγήσουν πως γίνεται όλοι οι χώροι λατρείας στις χώρες που πλήττονται από την πανδημία να είναι κλειστοί.

Μουσουλμάνοι,καθολικοί, προτεστάντες , ινδουιστές και τόσοι άλλοι   που είναι και δισεκατομμύρια είναι σε καραντίνα. Η παγκόσμια οικονομία καταρρέει...Και αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει για να καταστραφεί η Ελλάδα...

Και μπορεί  κάποιος να συγχωρήσει τους ακραίους που νομίζουν οτι μας ψεκάζουν ,αλλά ιερείς μπορεί να ισχυρίζονται κάτι  τέτοιο;

Ίσως να έχουν δίκιο όταν χαρακτηρίζουν τα μέτρα αυστηρά .Ίσως θα έπρεπε να επανεξεταστεί το όλο θέμα. Δεν έγινε αυτό και με ευθύνη της επίσημης Εκκλησίας, άρα δεν μένει τίποτε άλλο από την εφαρμογή των μέτρων.

Το γεγονός οτι η Πολιτεία  στέλνει αστυνομικούς και  συλλαμβάνει ιερείς ή τιμωρεί με πρόστιμα τους πιστούς είναι μεν κακό αλλά δεν προσφέρεται  ως άλλοθι για " ιερή ανταρσία".

Το γεγονός οτι δεν θα φτάσει το Αγιο Φώς πανού δεν είναι λόγος για γκρίνια. Αλλωστε ποτέ δεν έφτανε.Ούτε σε όλες τις πόλεις και ποτέ στα χωριά.Φως απο το καντήλι ήταν που άναβε με σπίρτα ο ιερέας...Οπως είπε και ο Αρχιεπίσκοπος.Δενχωρίζεται το Αγιος Φως σε κατηγορίες...Το γεγονός οτι κάποιοι δήμο ιήθελαν διανομή κατ΄οίκον ήταν ένα θέμα...Αλλά ας μην αγχώνονται οι δήμαρχοι έχουν τόσο χρόνο μπορστά τους για να φανούν καλοί χριστιανοί... που θα ξεχαστεί η μή διανομή...

Αυτό το Πάσχα ας γίνει μάθημα για όλους. Ας αναλογιστούμε πως έκαναν Πάσχα τα προηγούμενα χρόνια  οι μοναχικοί άνθρωποι, οι άνεργοι, οι άρρωστοι, κλεισμένοι στα σπίτια τους .Απόβλητοι μιας κοινωνίας που έξω έτρωγε μέχρι σκασμού, διασκέδαζε ,μεθοκοπούσε...όχι γιατί αναστήθηκε ο θεός αλλά στο όνομα της παράδοσης που ήθελε τον λαό να ξεφαντώνει μετά από πολυήμερη νηστεία σε διονυσιακά πρότυπα.

Είναι ευκαιρία αυτό το Πάσχα να σκεφτούμε τον διπλανό, να τιμήσουμε τις μέρες αυτές ο καθένας με τον τρόπο του , σιωπηλά , βουβά όπως ταιριάζει στον θρήνο της Παναγίας, και στους αδικημένους  που δεν έχουν φωνή.

Είναι μια ευκαιρία για την Εκκλησία να διδάξει  τους πιστούς την αξία της πραγματικής γιορτής  του Πάσχα με όρους θεολογίας και όχι  προσεγγίσεις  που εξυπηρετούν το εφήμερο, το εύκολο και πολλές φορές το ξενόφερτο...Να απομονώσει   τους ακραίους και να πορευτεί με τις αρχές και αξίες  που την αναδεικνύουν σε σταθερό πυλώνα της κοινωνίας και όχι μέρος της κοσμικής εξουσίας. Το Πάσχα είναι μια σημαντική γιορτή για να την αφήνει στους λίγους...Καλή Ανάσταση