Εβδομήντα πέντε α μετά την αντιφασιστική Νίκη της ΕΣΣΔ επί των Ναζί,η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία,  αποφάσισε να τμήσει και τον Ιωσήφ Στάλιν.

Το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων επί θεμάτων εκκλησιαστικής τέχνης, αρχιτεκτονικής και αναπαλαίωσης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θεωρεί ότι η απεικόνιση με την μορφή ψηφιδωτού των ηγετών του κράτους και του Ιωσήφ Στάλιν έχουν θέση στον κύριο ναό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Όπως ανέφερε στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων ο πρωτοϊερεύς Λεονίντ Καλίνιν, ο Ι.Β.Στάλιν θα απεικονίζεται στην σύνθεση που φέρει τον τίτλο «Η παρέλαση της Νίκης» και η οποία δημιουργήθηκε βασιζόμενη σε φωτογραφίες, ως ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του σοβιετικού στρατού την περίοδο 1941-1945. «Το συμβούλιο θωρεί ότι οι απεικονίσεις αυτές είναι απολύτως συμβατές, ανταποκρίνονται στην ιστορική αλήθεια από την οποία δεν μπορείς να βγάζει αυθαίρετα τις σελίδες της», δήλωσε ο Καλίνιν.

Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας  σχολιάζοντας την απόφαση , πρόσθεσε ότι δεν συμφωνούν με την θέση αυτή όλα τα μέλη του εν λόγω συμβουλίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας «ίσως γιατί οι συγγενείς τους διώχθηκαν άδικα». «Και εμένα δεν μου αρέσει. Αλλά από την ιστορία δεν μπορούμε να βγάλουμε αυτήν την σελίδα και να μην τιμήσουμε την μνήμη ενός ανθρώπου, που συνέβαλε τα μέγιστα στην Νίκη αυτή, δεν μπορούμε. Για αυτό σφίγγοντας την καρδιά μας το κάναμε» δήλωσε στο TASS ο Λ. Καλίνιν.

Σημειώνεται πως ο ναός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας αναγείρεται προς τιμήν της 75ης επετείου της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης (γνωστής και ως «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος»), στο πάρκο «Πατριώτης» που βρίσκεται σε προάστιο της Μόσχας.

Στα ψηφιδωτά εντός του ναού, πέραν του Στάλιν, θα απεικονίζονται ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο υπουργός άμυνας Σ.Σοϊγκού, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Β.Γερασίμοφ, ενώ θα υπάρχει και αναφορά στην προσάρτηση της Κριμέας στη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014.