Αρχική » Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ: Ο εμπορικός πόλεμος των δασμών (φόρων) – Περιπέτειες της Παγκόσμιας Οικονομίας

Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ: Ο εμπορικός πόλεμος των δασμών (φόρων) – Περιπέτειες της Παγκόσμιας Οικονομίας

από ikivotos

Οι Αρχηγοί Κρατών σε πολλά θέματα στηρίζονται στις υποδείξεις των ειδικών συμβούλων τους. Αυτό συμβαίνει σήμερα και με τον Πρόεδρο της ισχυρότερης χώρας του Πλανήτη μας με τους υπερβολικούς δασμούς εισαγόμενων ειδών στις ΗΠΑ. Για να καταλάβουμε τη σύγχυση που έχουν δημιουργήσει οι αποφάσεις του Προέδρου των ΗΠΑ για το Διεθνές Εμπόριο και τη Παγκόσμια Οικονομία,  μπορούμε να διαβάσουμε για το βίο και τη ζωή και τις ιδέες του Ανώτερου Συμβούλου του Καθηγητή Peter Navarro. Όπου ήταν υποψήφιος για εκλογή από το Λαό, έχανε, στο παρελθόν καταδικάστηκε και για φυλάκιση για περιφρόνηση προς το Κογκρέσο όταν τον κάλεσαν ως μάρτυρα για διάφορες υποθέσεις αναταραχών. Προσωπικά πιστεύει εδώ και πολλά χρόνια ότι η μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ και το Πλανήτη μας είναι η Κίνα, που εδώ και χρόνια του απαγορεύει και την είσοδο στη χώρα τους. Κορυφαίοι Αμερικανοί Νομπελίστες και μάλιστα στο χώρο της Οικονομίας και του Εμπορίου, με επιστολή τους στο παρελθόν θεώρησαν ότι το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου κ.Τραμπ, που ετοίμασε ο Καθηγητής Νavarro με τους συνεργάτες του, αν εφαρμοσθεί θα είναι η μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή που θα γνωρίσουν οι ΗΠΑ κι η Παγκόσμια Οικονομία.

Το επιχείρημα του Navarro είναι πειστικό, αλλά παραπλανητικό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, να πληρώνουμε, λέει, για παράδειγμα για την Κίνα 300 σχεδόν δις. παραπάνω από το ποσό που αυτοί εισάγουν από τις ΗΠΑ. Το ίδιο και για τις άλλες χώρες, τα ποσά που πληρώνουν οι ΗΠΑ είναι μεγαλύτερα από τα ποσά που πληρώνουν οι χώρες αυτές για προϊόντα που εισάγουν από τις ΗΠΑ.

Γιατί όμως αυτό είναι παραπλανητικό; Για τον απλούστατο λόγο ότι επειδή τα εργατικά και το κόστος παραγωγής για πολλά προϊόντα στις ΗΠΑ είναι πολύ υψηλά, οι περισσότερες μεγαλύτερες εταιρείες έχουν επενδύσει τεράστια ποσά σε χώρες που τα εργατικά είναι φτηνά, ως επίσης και το κόστος παραγωγής και στη συνέχεια τα εισάγουν στις ΗΠΑ. Αν ο μέσος μισθός του εργάτη στις ΗΠΑ είναι 1500 δολάρια και στις φτωχές χώρες 150 δολάρια, βλέπουμε αμέσως και τη μεγάλη διαφορά στο κόστος παραγωγής. Αν για παράδειγμα ένα προϊόν που παράγεται στην Αμερική κοστίζει 40 δολάρια, στις φτωχές χώρες κοστίζει 20 δολάρια, δηλαδή το μισό ποσό. Έτσι το υφιστάμενο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ των ΗΠΑ και των υπολοίπων χωρών το έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι Αμερικάνοι Επενδυτές, οι Αμερικάνοι Βιομήχανοι, αυτοί δηλαδή που τροφοδοτούν την αγορά της Αμερικής και είναι φορείς του Εμπορίου της Χώρας. Μέχρι τώρα όλα λειτουργούσαν μέσα στη προοπτική του ελεύθερου εμπορίου όπως ρυθμίζονται με το Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου με το διάλογο όλων των Χωρών. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να απομακρύνει τη Χώρα του από το Διεθνές Δίκαιο (αποχώρηση από τη Παγκόσμια Συμφωνία του Παρισιού του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς) και να επιβάλει το δίκαιο του ισχυρότερου (Βλέπε διάλογο Αθηναίων και Μηλίων, που πριν τη καταστροφή τους, κατέσφαξαν τους άνδρες της Μήλου και πούλησαν τα γυναικόπαιδα ως δούλους). Φαίνεται ακόμη μια φορά ότι η θέση του Θουκυδίδη, του πατέρα της σύγχρονης Διπλωματίας επαληθεύεται και στο πρόσωπο του Προέδρου Τραμπ. Απλώς τότε ο Πληθυσμός του Πλανήτη μας δεν ήταν μεγαλύτερος από εκατό εκατομμύρια, σήμερα είμαστε πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια κι η επιβίωση μας εξαρτάται από το βαθμό που είμαστε έτοιμοι να βελτιώνουμε συνέχεια με το νόμο δικαίου τους όρους συμβιώσεως μας.

Ο Εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται απρόβλεπτος, δεν θα θεωρούμε πλέον ανθρώπινη καθημερινή τραγωδία τους πολέμους στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική κι όπου γίνονται εμπόλεμες συγκρούσεις. Θα τρέχουμε όλοι να σωθούμε από τις οικονομικές αναστατώσεις. Σ’ ένα εμπορικό πόλεμο όλοι θα χάσουμε, ουδείς θα κερδίσει.

Τα μεγάλα θύματα θα είναι οι καταναλωτές, δηλαδή ο απλός Λαός που καλείται να πληρώνει τους επιπλέον δασμούς που θα επιβάλλουν οι χώρες στο μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο. Όσο μεγαλύτεροι είναι οι δασμοί (οι επιπλέον φόροι σε εισαγόμενα προϊόντα ) που επιβάλλει μια χώρα, τόσα περισσότερα θα πληρώνει ο Λαός της Χώρας αυτής. Επειδή τα εισοδήματα παραμένουν τα ίδια και οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται σημαίνει ότι θα έχουμε και κοινωνικές αναστατώσεις ζητώντας όλοι αύξηση των μισθών τους.

Τελικά όλοι αυτοί (Αρχηγοί Κρατών και Οικονομολόγοι) που θεωρούν τη προσέγγιση του Καθηγητή Νavarro καταστροφική είναι επειδή ουδείς μπορεί να ζει ερήμην του σταθερού νόμου της Οικονομίας και της Αγοράς που στηρίζεται στην αρχή της «Προσφοράς και της Ζήτησης». Όταν αυξάνεται η τιμή ενός προϊόντος περιορίζεται και η ζήτηση του. Κατά συνέπεια κάνοντας ακριβότερα τα προϊόντα που εισάγει μια χώρα με τους υπερβολικούς δασμούς (επιπλέον φόρους), περιορίζει την αγορά τους, αναγκάζει όμως τους πολίτες της να αγοράζουν τα προϊόντα της τοπικής παραγωγής που πάλι είναι ακριβότερα από τα προϊόντα που εισήγαγαν λόγω της φτηνής τιμής τους. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, χιλιάδες εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, σε εταιρείες εισαγόμενων προϊόντων, λόγω του περιορισμού των πωλήσεων τους , θα γίνουν άνεργοι. Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε φτωχές χώρες θα μείνουν ξαφνικά άνεργοι λόγω των ξαφνικών περικοπών των εισαγωγών των προϊόντων που παράγουν και τα εξάγουν  στις ΗΠΑ. Θα ξεκινήσουν παντού κοινωνικές αναστατώσεις και ανεξέλεγκτες διακινήσεις πληθυσμών για επιβίωση, πρόσφυγες και μετανάστες παντού. Ίσως οι πληθυσμοί των φτωχών χωρών να επωφεληθούν σε κάποιο βαθμό γιατί με τη μεγαλύτερη Προσφορά (διάθεση) προϊόντων που δεν εισάγονται σε μεγάλες ποσότητες όπως πριν στις ΗΠΑ, θα είναι διαθέσιμα σε φτηνές τιμές στις χώρες που παράγονται και έτσι θα έχουν πρόσβαση να τα αγοράσουν οι τοπικές κοινωνίες και να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Σίγουρα θα δημιουργηθεί και ένα μεταβατικό στάδιο, μέχρι να δημιουργηθούν οι τοπικές υποδομές, εργοστάσια και χώροι παραγωγής για αυτάρκεια της εθνικής της αγοράς σε κάθε χώρα, μια ολόκληρη γενιά θα υποφέρει . Το χειρότερο για τη Παγκόσμια οικονομία ίσως ξεπερασθεί, περιμέντοντας τη λήξη της θητείας διακυβέρνησης αυτών που δημιουργούν αυτά τα αχρείαστα προβλήματα της Παγκόσμιας οικονομίας για να ησυχάσουμε. Πρέπει να βλέπουμε τον Εμπορικό Πόλεμο που ξεκίνησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ως συνέχεια του πολέμου που επέλεξαν με τα όπλα οι Ρώσοι και οι Ευρωπαίοι με τους συμμάχους τους που οδήγησαν και την Χαμά να κάνει το ίδιο δίνοντας την αφορμή στο Πρωθυπουργό του Ισραήλ να προσπαθεί να αφανίσει τους Παλαιστίνιους, αλλά και στην Τουρκία να προσπαθεί να  αφανίσει τους Κούρδους και τους εσωτερικούς πολιτικούς αντιπάλους του ο σημερινός Ηγέτης της Τουρκίας.

Σε μια εποχή που απειλείται η παγκόσμια ασφάλεια και η υπόθεση της Ειρηνικής συνύπαρξης των Λαών με το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της κοινωνικής αλληλοστήριξης και της συνεργασίας όλων των Χωρών για την επίτευξη των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και το τερματισμό της Φτώχειας και για την άμεση υλοποίηση της Παγκόσμιας Συμφωνίας του Παρισιού του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή, ο εμπορικός πόλεμος είναι αχρείαστος και καταστροφικός για όλους μας. Ας ελπίσουμε ότι οι Αρχηγοί Κρατών θα ξεκινήσουν Διάλογο για συνεργασία για να επικρατήσει παντού η υπόθεση της Δικαιοσύνης και της Ασφάλειας. Είναι η ώρα για την αναβάθμιση της λειτουργίας και του σεβασμού του θεσμού του Διεθνούς Οργανισμού του ΟΗΕ και των υφιστάμενων δομών λειτουργίας της Παγκόσμιας Οικονομίας και του Διεθνούς Εμπορίου με κριτήριο τη κοινωνική δικαιοσύνη και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ όλων των χωρών του Πλανήτη μας. Μια πρώτη κίνηση όμως για την ενότητα της τραυματισμένης ενότητας κοινής δράσης της Διεθνούς Κοινότητας είναι να καταφέρουμε να κτίσουμε ξανά το θεμέλιο της Εθνικής Ενότητας και Συνεργασίας των Πολιτικών Αρχηγών σε κάθε χώρα. Η απουσία ενότητας στο εσωτερικό της κάθε χώρας οδήγησε και στην απουσία ενότητας σε περιφερειακό και Διεθνές επίπεδο. Αν και οι θρησκείες δεν διαδραματίζουν στον αιώνα μας τόσο μεγάλο ρόλο στη ζωή των ανθρώπων, μπορούν να συμβάλουν ηθικά στην συνεργασία των Πολιτικών όταν δουν και τους Θρησκευτικούς Αρχηγούς να συνεργάζονται μεταξύ τους για τη προστασία της Ανθρωπότητας και του Πλανήτη μας για να προστατευθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και η προστασία των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το αγαθό της ανθρώπινης ζωής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

close