Αρχική » Το εορτολόγιο του Δεκεμβρίου

Το εορτολόγιο του Δεκεμβρίου

από kivotos

1/12

Προφήτου Ναούμ. Μάρτυρος Aνανίου του Πέρσου. Αρχιεπισκόπων Εφέσου Ονησίμου και Σολόχωνος (Σολομώντος). Οσίων Αντωνίου πρίγκηπος, του νέου, του εν Κίω. Ανανίου, Φιλάρετου του «ελεήμονος» και Θεοκλήτου επισκόπου Λακεδαιμονίας του θαυματουργού.

2/12
Προφήτου Αββακούμ. Μαρτύρων Αβίβου διακόνου του νέου, Μάμαντος και Μερόπης της εν Χίω. Οσίων Ανδρέου, Ηρακλαίμονος, Θεοφίλου και Ιωάννου. Κυρίλλου του Φιλεώτου (Δέρκων). Σολομώντος αρχιεπισκόπου Εφέσου, Μωυσέως του ομολογητού και Αθανασίου του Εγκλείστου.

3/12
Προφήτου Σοφονίου. Ιερομαρτύρων Θεοδώρου αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας και Γαβριήλ, πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Μαρτύρων Αγαπίου, Σελεύκου, Μάμαντος, Ίνδη, Δόμνας, Γλυκερίου. Μωυσέως του οικονόμου, Θεοδώρου του εν Αλεξανδρεία. Νεομάρτυρος Αγγελή, ιατρού εξ Άργους, του εν Χίω αθλήσαντος. Οσίων Θεοδούλου, Θεοδούλου Κυπρίου του «σαλού», και Ιωάννου επισκόπου Κολωνίας, του ησυχαστού.

 

4/12
Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας. Ιωάννου του Δαμασκηνού. Ιερομάρτυρος Σεραφείμ επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου. Μαρτύρων Ιουλιανής, Χριστοδούλης και Χριστοδούλου. Ιωάννου επισκόπου Πολυβότου, του θαυματουργού. Κασσιανού του εν Κύπρω. Μνήμη των αγίων 12 Προφητών.
Γεννημένη στην Ανατολή, την εποχή του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα του Πυροβολικού.
Νεαρή ήταν πολύ όμορφη για αυτό και ο πατέράς της, ο οποίος ήταν ειδωλολάτρης, την είχε κλείσει σε έναν πύργο.
Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, κάποια στιγμή ο πατέρας της αποφάσισε να χτιστεί δίπλα από τον πύργο ένα λουτρό. Η Αγία Βαρβάρα είπε στους τεχνίτες να ανοίξουν τρία παράθυρα στο κτίριο της στο όνομα της Αγ. Τριάδος. Τότε ο πατέράς της κατάλαβε ότι ήταν χριστιανή και την παρέδωσε στον διοικητή της περιοχής. Το τέλος της ήταν τραγικό. Αφού την κακοποίησαν και την διαπόμπευσαν, αποκεφαλίστηκε από τον ίδιο της τον πατέρα.

 

5/12

Μαρτύρων Αβερκίου, Αναστασίου  και Διογένους. Των εν Άθω («Κελλιωτών») οσιομαρτύρων. Οσίων Σάββα του ηγιασμένου, Φιλόθεου και Νεκταρίου, των εν Άθω. Νόννου και Γράτου επισκόπου Εφέσου. Μάρτυρος Διογένους.

 

6/12
Νικολάου αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού, Αέρος επισκόπου Ιεροσολύμων. Μάρτυρος Νίσερ. Νεομάρτυρος Νικολάου του Καραμάνου, του εν Σμύρνη. Οσίων Αντωνίου και Νείλου, του εν Κύπρω.

 

7/12
Μαρτύρων Αθηνοδώρου, Ακεψιμά, Ισιδώρου και Λέοντος. Γαϊανού και Γαΐου. Δομετίου, Νεοφύτου, Μαρτίνου, Νικολάου και Πρίσκου. Οσίων Αμβροσίου επισκόπου Μεδιολάνων. Αμμούν του εν Νητρία. Γρηγορίου, Ιγνατίου, Ιωάννου του Ρώσου, Παύλου υποτακτικού, «του εν Παρηγοριά» και Γερασίμου ασκητού, του εξ Ευβοίας.

 

8/12
Προεόρτια της Συλλήψεως της αγίας Άννης. Αποστόλων Σωσθένους επισκόπου γενομένου Κολοφώνος, Απολλώ επισκόπου Καισαρείας και Επαφροδίτου επισκόπου Αδριακής, Καίσαρος επισκόπου Δυρραχίου, Κηφά, Ονησιφόρου επισκόπου Κορώνης (εν Μεσσηνία) και Τυχικού. Οσίων Παταπίου του εν Λουτρακίω Δαμιανού και Σωφρονίου επισκόπου εν Κύπρω. Παρθενίου του εν Χίω.

Ο όσιος Πατάπιος καταγόταν από τις Θήβες της Αιγύπτου. Νεαρός, αποφάσισε να μοιράσει την περιουσία του και να γίνει μοναχός. Για πολλά χρόνια ασκήτεψε στην έρημο. Μετέβη στην Κωνσταντινούπολη όπου έκανε πολλές φιλανθρωπίες. Ο όσιος Πατάπιος, εκ γενετής τυφλός, προσεύχονταν διαρκώς και μάλιστα, λέγεται πως έκανε και θαύματα, βοηθώντας έτσι όλους όσοι είχαν πραγματικά ανάγκη.

 

9/12
Ο Ευαγγελισμός της Συλλήψεως της αγίας Άννης, μητρός της Θεοτόκου. Προφήτιδος Άννης της του Σαμουήλ μητρός. Μαρτύρων Βάσσης, Εασίου, Ισαάκ, Ναρσή του Πέρσου και Σωσιθέου. Οσίου Στεφάνου του νεολαμπούς.

 

10/12
Μαρτύρων Μηνά του Καλλικελάδου του Αθηναίου, Ερμογένους επισκόπου Αλεξανδρείας και Ευγράφου. Γεμέλλου του πολυάθλου Θεοτέκνου πρεσβυτέρου. Ευγενίου και Μαρίνου, των εν Καισαρεία. Μαριαννού, οσίου Θωμά του Δεφουρκινού.

 

11/12
Των Αγίων και Δικαίων Προπατόρων του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Μαρτύρων Αειθαλά και Ακεψεή. Τερεντίου, Βικεντίου, Αιμιλιανού και Βεβαίας. Βαρσαβά και Μείρακος. Οσίων Δανιήλ του εν Βοσπόρω και Λουκά πρεσβυτέρου του Ευτροπιώτου, των Στυλιτών. Λεοντίου του εν Αχαία. Νόμων των εν Κύπρω, των θαυματουργών. Πέτρου ασκητού και Ακεψιμά. Νίκωνος του Ξηρού και Νικηφόρου αυτοκράτορος, του Φωκά.

 

12/12
Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος  του θαυματουργού. Μάρτυρος Αλεξάνδρου αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων. Μαρτύρων Αιθερίου και Συνετού του αναγνώστου. Οσίων Αμμωναθά και Ανθού. Ευφημιανής και Φαίβης. Ιωάννου, επισκόπου Ζιχνών.

Ο Άγιος Σπυρίδων, κατάγονταν από την Κύπρο και έζησε την εποχή του Μ. Κωνσταντίνου. Ήταν βοσκός και έχασε νωρίς τη σύζυγό του. Ο θάνατός της του στοίχισε πολύ για αυτό και αποφάσισε να αφιερώσει την υπόλοιπη ζωή του στην χριστιανική πίστη.
Ο Άγιος, έγινε γνωστός για την ηθική του αλλά και τα θαύματα που λέγεται πως έκανε. Μάλιστα, μετά τον θάνατο του επισκόπου Τριμυθούντος της Κύπρου, του ζητήθηκε να αναλάβει τον επισκοπικό θρόνο. Υπήρξε θεματοφύλακας της Ορθοδοξίας. Σύμφωνα με τον βίο του, κατά τη διάρκεια της επισκοπίας του δύο κλέφτες εισέβαλαν στο μαντρί της επισκοπής με σκοπό να κλέψουν το κοπάδι. Όμως, κάτω από άγνωστες συνθήκες βρέθηκαν αλυσοδεμένοι. Την επομένη, ο Άγιος Σπυρίδων τους ελευθέρωσε, χαρίζοντάς τους ένα κριάρι. Ο άγιος απεβίωσε εν ειρήνη.

 

13/12
Μαρτύρων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Ευγενίου, Μαρδαρίου και Ορέστου. Λουκίας της παρθένου. Ιερομάρτυρος Γαβριήλ, αρχιεπισκόπου Βελιγραδίου, Πεκίου και πάσης Σερβίας, του εν Προύσση μαρτυρήσαντος. Οσίων Άρεως του σοφού και Αρσενίου του εν τω Λάτρω.

Οι Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ευγένιος, Μαρδάριος και Ορέστης, μαρτύρησαν κατά την περίοδο των διωγμών του Διοκλητιανού και Μαξιμιανού. Ο Ευστράτιος βασανίστηκε από τον Λύσιο και υποχρεώθηκε να φορέσει σιδερένια παπούτσια με καρφιά, το σκότωσαν τοποθετώντας τον σε καμίνι. Ο Αυξέντιος αποκεφαλίστηκε και ο Μαρδάριος κρεμάστηκε ανάποδα. Στον Ευγένιο του έκοψαν τη γλώσσα και τα χέρια. Ο Ορέστης πέθανε αφού τοποθετήθηκε σε πυρακτωμένο κρεβάτι.

 

14/12
Μαρτύρων Απολλωνίου του κληρικού, Αρριανού του ηγεμόνος και των συν αυτοίς μαρτύρων. Θύρσου, Καλλινίκου, Λευκίου, Φιλήμονος του Αυλητού και Υπατίου.

 

15/12
Ιερομάρτυρος Ελευθερίου επισκόπου Αυλώνος (Ιλλυρικού) και Ανθίας της μητρός αυτού. Μαρτύρων Βάκχου του Νέου, Ελευθερίου του Θαλαμηπόλου, Κορέμωνος του επάρχου. Οσιομάρτυρος Σωσάννης, Διακονίσσης, της εν Ελευθερουπόλει. Οσίων Παύλου του Νέου, του εν τω Λάτρω και Στεφάνου Αρχιεπισκόπου, του Ρώσου.

 

16/12
Προφήτου Αγγαίου. Θεοφανούς της βασιλίσσης, συζύγου Λέοντος του Σοφωτάτου Βασιλέως, της θαυματουργού. Μόδεστου Πατριάρχου Ιεροσολύμων. Μαρτύρων Ιλαρίου, Πρόμου (Πρόβου) και Μαρίνου του Συγκλητικού. Μέμνωνος αρχιεπισκόπου Εφέσου, Νικολάου Β`, πατριάρχου Κων /πόλεως, του Χρυσοβέργη και Συμεώνος αρχιεπισκόπου Αντιοχείας.

 

17/12
Δανιήλ του Προφήτου. Των αγίων Τριών Παίδων Ανανίου, Αζαρίου και Μισαήλ. Διονυσίου αρχιεπισκόπου Αιγίνης του θαυματουργού, του εκ της νήσου Ζακύνθου. Οσιομαρτύρων Πατερμουθίου, Κόπριος και Αλεξάνδρου. Μαρτύρων Ιάκχου του Τριγληνού και Νικήτα του νέου. Οσίου Ομολογητού Δουνάλε (Στεφάνου).

 

18/12
Ιερομαρτύρων Ερμύλου, Μοδέστου αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων  και Φωκά. Μαρτύρων Αλφειού του Αναγνώστου, Ευβιότου, Ζακχαίου διακόνου. Κάστορος. Καστούλου του Διαιταρίου, Κλαυδίου, Μαρκελλίνου και Μάρκου, Τραγκυλίνου και Μαρκίας. Νικοστράτου, Ζωής Σεβαστιανού του Συγκλητικού. Σοφίας της θαυματουργού και Τιβουρτίου. Οσίων Φλώρου Επισκόπου Αμινσού και Μιχαήλ του Συγκέλλου και Ομολογητού.

 

19/12
Μαρτύρων Βονιφατίου, Άρεως, Ευτυχίου, Θεσσαλονίκης, Ηλία, Πρόβου. Πολυεύκτου του Καισαρέως, Τιμοθέου και Τρύφωνος. Οσίων Αγλαΐας της Ρωμαίας και Γρηγεντίου επισκόπου Αιθιοπίας.

 

20/12
Προεόρτια της εορτής των γενεθλίων του Σωτήρος Ημών Ιησού Χριστού. Ιερομάρτυρος και αποστολικού Πατρός Ιγνατίου του Θεοφόρου, Οσίου Φιλογονίου  του από δικολόγου γενομένου Πατριάρχου Αντιοχείας. Νεομάρτυρος εκ Θάσου Ιωάννου.

 

21/12
Μαρτύρων Ιουλιανής και των συν αυτή 500 εν Νικομήδεια, Θεμιστοκλέους. Οσίου Πέτρου Μητροπολίτου Πάσης Ρωσίας, του Θαυματουργού.

 

22/12
Οσίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας της εν Θεσσαλονίκη. Μαρτύρων Θεοδότης και Χρυσογόνου «του θεοσεβεστάτου διδασκάλου» και Ζωίλου.

 

23/12
Των εν Κρήτη Αγίων Δέκα Μαρτύρων Αγαθόποδος, Βασιλίδου, Γελασίου, Ευαρέστου, Ευνικιανού, Ευπόρου, Ζωτικού, Θεοδούλου, Ποντίου (Πομπηίου) και Σατορνίνου. Σχίνωνος και Χρυσογόνου «επάρχου πόλεως Θεσσαλονίκης». Νεομάρτυρος Νικολάου του Καρπενησιώτου. Οσίων Παύλου Αρχιεπισκόπου Νεοκαισαρείας, Ναούμ Φωτιστού και Ιεροκήρυκος Βουλγαρίας, του θαυματουργού και Νήφωνος επισκόπου Κωνσταντιανής. Μνήμη των εγκαινίων της αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ήτοι τον πολυυμνήτου ναού της του Θεού Σοφίας.

 

24/12
Ευγενίας οσιομάρτυρος και των γονέων αυτής Φιλίππου επάρχου παλαιάς Ρώμης και Βασίλλας και των τέκνων αυτών, Πρώτα και Υακίνθου. Μαρτύρων Αχαϊκού, Θεοκλείου, Καστούλου και Σόσσιου. Οσίων Αντιόχου «του της Πανδέκτης». Αφροδισίου, Βιτιμίωνος και Νικολάου του από στρατιωτών.

 

25/12
Η κατά σάρκα Γέννησις τον Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

 

26/12
Η Σύναξις της υπεραγίας Θεοτόκου και η εις Αίγυπτον φυγή αυτής. Ιερομαρτύρων Ευθυμίου επισκόπου Σάρδεων του ομολογητού και Κωνσταντίου του Ρώσου, του εν Κωνσταντινούπολη. Οσίων Ευαρέστου, του εν τη μονή Στουδίου και Κωνσταντίνου πρεσβυτέρου, του εξ Ιουδαίων. – Κυριακή μετά τη Χρίστου Γέννησιν. Μνήμη των Αγίων και Δικαίων Ιωσήφ του μνήστορος, Δαβίδ του Προφητάνακτος και Ιακώβου του Αδελφοθέου.  

 

27/12

Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου. Μάρτυρος Μαυρικίου και των συν αυτώ 70 Μαρτύρων. Οσίων Θεοδώρου του Γραπτού, Θεοδώρου Α` Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως και Λουκά του Τριγληνού.

 

28/12
Των Αγίων Δισμυρίων Μαρτύρων, των εν Νικομήδεια Καέντων και των συν αυτοίς, Δημοσθένους, Δημοκλέους και Δημοκρίτου. Μαρτύρων Γλυκερίου Πρεσβυτέρου, Γοργονίου, Δόμνης, Δωροθέου του Πρεποσίτου, Ζήνωνος του στρατηγού, Θεοφίλου Διακόνου, Ίνδη, Μαρδονίου, Μυγδονίου, Πέτρου, Πλουτοδώρου, Σεκούνδου. Οσίων Βαβύλα, Σίμωνος του Μυροβλύτου, Κτίτορος της εν Άθω Ιεράς Μονής «Σιμωνόπετρας» και Στεφάνου, του Θαυματουργού.

 

29/12
Μνήμη των Αγίων 14.000 Νηπίων, των υπό Ηρώδου αναιρεθέντων. Πάντων των χριστιανών και αδελφών ημών, των εν λιμώ και δίψη και μαχαίρα και κρύει τελειωθέντων. Γεωργίου Επισκόπου Νικομήδειας, του ποιητού Ασματικών Κανόνων και Τροπαρίων. Οσίων Αθηνοδώρου, Βαβύλα και Βενιαμίν. Θαδδαίου του Ομολογητού και Μαρκέλλου.

 

30/12
Οσιομάρτυρος Ανυσίας της εν Θεσσαλονίκη. Μαρτύρων Φιλεταίρου Λέοντος του αρχιμανδρίτου, Γεδεών «Καρακαλλινού» του νέου, του εν Τυρνάβω, Θεοδώρας της από Καισαρίδος.

 

31/12
Απόδοσις εορτής των Χριστουγέννων. Ιερομάρτυρος Ζωτικού του ορφανοτρόφου. Οσίας Μελάνης της Ρωμαίας. Μαρτύρων Βουσίριδος, Γαυδεντίου, Νέμης Ολυμπιοδώρας. Οσίων Γαΐου, Γελασίου, Γεωργίου του εν Κύπρω, «του μαχαιρωμένου».

Ο Άγιος Ζωτικός του Ορφανοτρόφου καταγόταν από τη Ρώμη. Έλαβε από την ευγενή οικογένειά του σημαντική παιδεία. Διακρίθηκε για τη φιλανθρωπία του και τον ενάρετο βίο του. Γι’ αυτό και είχε την εκτίμηση του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Μάλιστα, ο Μ. Κωνσταντίνος όταν ανέδειξε την Κωνσταντινούπολη σε πρωτεύουσα του κράτους, προσκάλεσε τον Ζωτικό.
Ο Άγιος πλησίαζε τους λεπρούς χωρίς να αισθάνεται κανέναν φόβο, προσφερόντάς τους τη βοήθειά του. Ωστόσο, τα πάντα άλλαξαν μετά το θάνατο του Μεγάλου Κωνσταντίνου, από τον γιο του Κωνστάντιο. Ο Άγιος πέθανε ταλαιπωρημένος και βασανισμένος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ