Αρχική » Ο φονιάς του Όρεγκον μάλλον στόχευε χριστιανούς

Ο φονιάς του Όρεγκον μάλλον στόχευε χριστιανούς

από kivotos

Chris Harper Mercer. Αυτό είναι το όνομα του 26χρονου που δολοφόνησε εν ψυχρώ 10 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 7 χθες Πέμπτη 1 Οκτωβρίου στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο Mercer εισέβαλε με βαρύ οπλισμό στο τοπικό κολλέγιο Umpqua στην πόλη Roseburg της πολιτείας του Όρεγκον (στα δυτικά των ΗΠΑ) και εκτέλεσε τα θύματα του (φοιτητές και καθηγητές). Αναφορές αυτοπτών μαρτύρων λένε ότι ρωτούσε πριν πυροβολήσει το θρήσκευμα καθενός και φαίνεται ότι στόχευε χριστιανούς.

O Mercer (ο οποίος τελικά σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών που έσπευσαν στο κολέγιο), σύμφωνα με γνωστούς του, περιγράφεται ως ένας «χαμηλών τόνων νέων, ντροπαλός χωρίς κάτι το ιδιαίτερο». Ο ίδιος, σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης περιέγραφε τον εαυτό του ως «κατά των οργανωμένων θρησκειών», «με πνευματικές αναζητήσεις αλλά όχι θρήσκο», «συντηρητικό και οπαδό των Ρεπουμπλικάνων».

Ακόμη στο προφίλ του δήλωνε ετεροφυλόφιλος, μη καπνιστής, σε απόλυτη αποχή από το αλκοόλ, μακριά από ναρκωτικά και με ενδιαφέροντα «μουσική, ίντερνετ, ταινίες, διάβασμα, αθλητικά».

Τα στοιχεία αυτά σε πρώτη ανάγνωση δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν κάποια ιδιαιτερότητα. Άλλα στοιχεία -τα οποία ελέγχονται- από την ιντερνετική του δραστηριότητα δείχνουν ότι έδειχνε ενδιαφέρον για όπλα, μαζικές δολοφονίες σε ακαδημαϊκούς χώρους (όπως τελικά αυτή που πραγματοποίησε), τον IRA, θεωρίες συνωμοσίας και διάφορα μυστικιστικά έντυπα και αντιλήψεις.

Το ζήτημα βέβαια είναι ότι στις ΗΠΑ μια τέτοια προσωπικότητα –με όποιες επιρροές- μπορεί με μεγάλη ευκολία να έχει πρόσβαση σε σχεδόν κάθε είδους όπλα, και να μετατραπεί άμεσα σε δημόσιο κίνδυνο. Και εδώ και αρκετά χρόνια αυτό το σκηνικό, δηλαδή «ταραγμένος ψυχικά που εκτελεί μαζικά και χωρίς προφανή λόγο» έχει γίνει ρουτίνα. Και ακριβώς έτσι χαρακτήρισε το φαινόμενο ιδιαίτερα οργισμένος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος κάλεσε το Κογκρέσο να πάρει επιτέλους κάποια μέτρα για τον περιορισμό της οπλοκατοχής στη χώρα. Κάτι όμως που δεν αναμένεται να συμβεί ,καθώς η συντηρητική πλειονότητα του Κογκρέσου θεωρεί την ελεύθερη οπλοκατοχή ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της ιδεολογίας της, ενώ ισχυρότατο είναι και το λόμπι των οργανώσεων υπέρ των όπλων…

Τα σχετικά στατιστικά πάντως είναι τραγικά και δείχνουν μια χώρα που -παρά τον πλούτο και την ισχύ της- βρίσκεται σε αδυναμία να προσφέρει ένα κοινωνικό περιβάλλον σταθερότητας και αλληλοϋποστήριξης ώστε να περιορίζει την ανεξέλεγκτη επιθετικότητα και κραυγαλέα απομόνωση που οδηγεί σε τέτοιες ενέργειες. Έτσι, σύμφωνα με καταγραφές το περιστατικό αυτό ήταν το 294ο (μαζικών πυροβολισμών με ή χωρίς θύματα) που καταγράφηκε μέσα στο 1015.

Ακόμη, το 2013 σημειώθηκαν στις ΗΠΑ 11.208 δολοφονίες από πυροβόλα όπλα, ενώ γενικότερα, αν προστεθούν τα ατυχήματα και οι αυτοκτονίες, κάθε χρόνο στη χώρα πεθαίνουν από πυροβολισμό περίπου 33.000 άτομα και τραυματίζονται άλλοι 73.000.

Τέλος από το 2012 έως σήμερα, έχουν σημειωθεί στις ΗΠΑ 993 μαζικές επιθέσεις (με πάνω από 4 θύματα η καθεμία) με όπλα. Το 2012 θεωρείται ως έτος αναφοράς, καθώς τότε όλος ο κόσμος είχε συγκλονιστεί από την εισβολή ενός 20χρονου στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook στο Κονέκτικατ, που κατέληξε σε 26 φόνους μέσα σε 5 λεπτά, με 20 θύματα παιδιά.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ