Αρχική » Ο γέροντας Ησαΐας και ο υποτακτικός του

Ο γέροντας Ησαΐας και ο υποτακτικός του

από kivotos

Του Γιώργου Θεοχάρη

 

Ενας από παλαιότερους Αγιορείτες πατέρες, ο γέροντας Ησαΐας -που εγκαταβιώνει στο κελί της Γεννήσεως της Θεοτόκου στην περιοχή Τουρλωτή-, ανοίγει την καρδιά του στην «Αγιορείτικη Κιβωτό», εξηγώντας: «Ζούμε εδώ με την Χάρη Του Θεού με ησυχία προπαντός και προσπαθούμε, όσο το δυνατόν, μακριά από φασαρίες και μέριμνες, να καλλιεργήσουμε την ψυχή μας. Προσπαθούμε στις αρετές και στην καταπολέμηση, όσο το δυνατόν, των παθών και των αδυναμιών μας. Δεν είναι πάντα δυνατόν, γι’ αυτό ζητάμε το έλεος του Θεού καθημερινά, με την ευχή και μέσα από τις ακολουθίες που έχουμε σαν πρόγραμμα στο κελί να τελούμε».

 

«Τουρλωτή», το κελί της μετανοίας του

Το κελί βρίσκεται σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία, στην περιοχή της Μορφονούς, 10 χλμ. πριν από τη Μεγ. Λαύρα και λίγο πριν από το αγίασμα του Αγ. Αθανασίου.

Ακριβή στοιχεία για την ιστορία του κελιού σώζονται στα χειρόγραφα που φυλλάσσονται στη βιβλιοθήκη της Μεγ. Λαύρας. Υπάρχουν, όμως, 2-3 στοιχεία απ’ όπου μπορούμε να συμπεράνουμε την παλαιότητα του κελιού.

1. Το κελί φέρει προσωνύμιο «Τρουλωτή» ή «Τουρλωτή» και αυτό από το ότι είναι το πρώτο κελί που η εκκλησία του κτίσθηκε με τρούλο. Ανατρέχοντας στην Ιστορία, βλέπουμε ότι το 15ο αι. ξεκίνησαν τα κελιά να κτίζονται με τρούλο.

2. Στο κελί βρέθηκε βουρδουναριό (στάβλος), που σημαίνει ότι υπήρχαν ζώα, πάνω από ένα-δύο. Επίσης, το οίκημα της εκκλησίας έχει και ένα δωμάτιο, προφανώς για κάποιον που θα έμενε όχι μόνιμα. Από αυτό μπορούμε να υποθέσουμε ότι το κελί ήταν κάθισμα της Μονής των Αμαλφινών, που βρισκόταν σε απόσταση 3 χλμ. και αυτήν τη στιγμή σώζεται μόνο ο πύργος.

3. Στην περιοχή του κελιού σώζονται ελαιόδεντρα υπεραιωνόβια, δείγμα που ενισχύει την άποψη ότι είχε τη χρήση καθίσματος και όχι κελιού. Επίσης, στο κελί υπάρχει ελαιοτριβείο και μυλόπετρα, που σημαίνει ότι κάποιες εργασίες μεταποιήσεως των προϊόντων που παρήγαγαν γίνονταν στο κελί.

Πλέον, στην ευρύτερη περιοχή του κελιού κατασκευάστηκαν και άλλοι χώροι, όπως ξενώνες, αποθήκες κ.ά. Ανακαινίστηκε εκ βάθρων το βουρδουναριό, που πλέον χρησιμοποιήται ως κύριο κτίριο του κελιού. Επίσης, στην περιοχή καλλιεργούνται πολλά δέντρα οπωροφόρα και υπάρχει κήπος για τις ανάγκες του κελιού.

Εδώ και 30 χρόνια στο κελί εγκαταβιώνει ο γ. Ησαΐας, έχοντας ως υποτακτικό τον π. Κουκουζέλη. Ο γ. Ησαΐας ήταν γνωστός για την κατασκευή σφραγίδων για πρόσφορα, αλλά πλέον αδυνατεί να συνεχίσει το εργόχειρο, λόγω γήρατος. Ο π. Κουκουζέλης, εκτός απ’ την ψαλτική, έχει ως εργόχειρο και την κατασκευή ψηφιδωτών εικόνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ