Αρχική » Ο ιερέας που φροντίζει αδέσποτες γάτες

Ο ιερέας που φροντίζει αδέσποτες γάτες

από christina

Της Σοφίας Χριστίνας Χρήστου

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε υπάρχει η επιτακτική ανάγκη της ελπίδας και της ανθρωπιάς. Ο ιερέας Στυλιανός Μπιζάς, εφημέριος στην Παναγία Εκατονταπυλιανή της Πάρου, κάνει το κάλο σε όποιο πλάσμα του Θεού έχει ανάγκη, αθόρυβα και διακριτικά, καθώς δείχνει καθημερινά την αγάπη του όχι μόνο στους ενορίτες του που έχουν ανάγκη, αλλά φροντίζει κι ένα σημαντικό αριθμό αδέσποτων γατιών της περιοχής του.

Ο π. Στυλιανός, που είναι ιδιαίτερος αγαπητός στην Πάρο, ξεκίνησε την περίθαλψη και φροντίδα των αδέσποτων γατιών το 2011. «Πριν έξι χρόνια ξεκίνησα, χωρίς να το επιδιώξω, δεν είχα πολλές σχέσεις με τις γάτες. H μητέρα μου είχε βρει μια αδέσποτη γάτα, η οποία γέννησε, εν συνεχεία τα γατάκια της μεγάλωσαν, έκαναν κι αυτά άλλα κ.ο.κ. Έτσι βρεθήκαμε με 23 γάτες γύρω από το σπίτι και δύο σκυλιά», εξηγεί στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» ο νεαρός ιερέας.

Όπως αναφέρει ο κληρικός: «Με τη βοήθεια κτηνιάτρου προχωρήσαμε αναγκαστικά σε στείρωση, αν και αρχικά ήμουν αντίθετος προς αυτό αλλά διαβάζοντας ενημερώθηκα καλύτερα ότι αυτό έπρεπε να γίνει. Δεν ήθελα να το ζήσω, ούτε να κάνω, αυτά που έκαναν οι παππούδες μας, οι οποίοι μόλις γεννούσε ένα ζώο ή το έθαβαν ζωντανό ή το πέταγαν στα σκουπίδια. Εμείς, ευτυχώς, στο σπίτι μας δεν είχαμε τέτοια περιστατικά».

 «Όλα είναι θέμα Παιδείας! Από εκεί ξεκινάνε όλα», λέει για όσους εγκαταλείπουν, κακομεταχειρίζονται ή βασανίζουν τα ζώα και τους χαρακτηρίζει «ανεύθυνους».

Στην ερώτηση αν θα πρέπει να τιμωρηθούν εκείνοι που πράττουν κατ’ αυτόν τον τρόπο, με απόλυτη ειλικρίνεια ο ιερέας εμφανίζεται κατηγορηματικός: «Φυσικά και θα έπρεπε, αλλά εδώ δεν τιμωρούνται άλλοι κι άλλοι, που έχουν κάνει μεγαλύτερα εγκλήματα».

Tην ώρα που τα περιστατικά εγκατάλειψης ζώων αυξάνονται ανησυχητικά ανά τη χώρα, ο ευαίσθητος κληρικός τονίζει πως «πρέπει να γνωρίζεις ότι κάθε ζώο είναι δέσμευση ζωής. Πρέπει να το σκεφτείς πολύ καλά πριν το αποκτήσεις».

«Ας μην ξεχνάμε ότι ο Χριστός μάς δίδαξε τον σεβασμό απέναντι σε όλα τα πλάσματα του Θεού», προσθέτει ο ίδιος.

Για να υποχωρήσουν παρόμοια φαινόμενα, σε συνεννόηση με τα φιλοζωικά σωματεία της Πάρου, σύμφωνα με τον ιερέα, έχουν ξεκινήσει να δίνουν τις βάσεις στα παιδιά από το σχολείο και το κατηχητικό με μαθήματα-σεμινάρια φιλοζωίας, δηλαδή για το πώς πρέπει να φέρονται στα ζώα, κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα χρήματα που διέθετε και διαθέτει για τα ζώα είναι από το υστέρημά του και εν συνεχεία από το υστέρημα και άλλων συμπολιτών του.

 «Οι πράξεις βοηθούν, παρά τα λόγια. “Κάνε κάτι και ας μη το μάθει κανείς”. Πρώτα πρέπει να αγαπήσουν τον άνθρωπο και μετά κάθε δημιούργημα του Θεού». Όπως σημειώνει, «ένα ρητό λέει ότι όσο περισσότερο γνωρίζω τους ανθρώπους τόσο περισσότερο αγαπώ τα ζώα».

Το πρόγραμμα του δραστήριου ιερέα είναι ιδιαίτερα φορτωμένο καθημερινά,  οπότε δεν έχει την ευκαιρία να ασχοληθεί και με άλλα ζώα.

«Πάντα έχουν προτεραιότητα τα εκκλησιαστικά μου καθήκοντα.  Το πρωί, πριν πάω στην Εκκλησία της Παναγίας Εκατονταπυλιανής όπου ιερουργώ, με περιμένουν καρτερικά απ’ έξω, να τα ταΐσω. Τους βάζω νερό, ό,τι χρειάζονται. Απλές στιγμές, που μπορούν όμως να σου γεμίσουν τη διάθεση».

Πέρα από την αγάπη και τη φροντίδα που έχει για τα ζώα, ο ιερέας έχει την ευθύνη της νεολαίας και των κατηχητικών του Ι. Π. Παναγίας  Εκατονταπυλιανής, συνολικά για 120 παιδιά. Επίσης, για δεύτερη χρονιά, φιλοξένησαν σε Πάρο και Αντίπαρο παιδιά από την «Κιβωτό του Κόσμου», που ηγείται ο ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου, προσφέροντάς τους έτσι ένα γαλήνιο και ξένοιαστο ταξίδι αγάπης.

«Όπου μπορούμε, βοηθάμε. Είμαστε ένας μικρός τόπος, με μεγάλη καρδιά», καταλήγει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ