Αρχική » Θεολογικό εργαστήριο με τον θεολόγο Δημήτρη Μαυρόπουλο

Θεολογικό εργαστήριο με τον θεολόγο Δημήτρη Μαυρόπουλο

από kivotos

Συνεχίζονται και για την νέα περίοδο (Νοέμβριος 2015 – Μάϊος 2016), τα μαθήματα του θεολογικού εργαστηρίου του Δημήτρη Μαυρόπουλου, στον Χώρο βιβλίου και πολιτισμού Εν Πλω, υπό την αιγίδα της Πολιτιστικής εταιρείας «Αίνος».

Φέτος, το θεολογικό εργαστήριο θα είναι αφιερωμένο στον Αββά Ισαάκ τον Σύρο. Η οδός Θεογνωσίας στην ορθόδοξη παράδοση έχει χαρακτήρα ασκητικό. Αυτό σημαίνει ότι οι αρετές οδηγούν στην αλήθεια της κατά Χριστόν ζωής, και όχι το αντίστροφο. Δεν υπάρχουν αυτόνομες αρετές αλλά διαρκείς ασκήσεις (πνευματικές, νοητικές και σωματικές) που προετοιμάζουν τους πιστούς να επιτύχουν το στόχο της σχέσης με τον Χριστό. Η σπουδή των όρων αυτών των ασκήσεων και η γνώση του περιεχομένου τους προφυλάσσουν από παγίδες, λάθη και αστοχίες στην πνευματική πορεία των πιστών.

Η ερμηνεία και η ανάπτυξη αυτών των όρων θα βασιστεί στη θεολογία του Αββά Ισαάκ του Σύρου, με αναφορά και σε άλλους νηπτικούς Πατέρες της Εκκλησίας μας. Ως παράδειγμα αναφέρονται όροι που θα ερμηνευτούν κατά την διάρκεια των μαθημάτων: αμαρτία, μετάνοια, ησυχία, προσευχή, αγάπη, ταπεινοφροσύνη, πάθος κ.λπ.

 

Πληροφορίες

Κύκλος 25 μαθημάτων

Ημέρα έναρξης : Τρίτη 3 Νοεμβρίου και κάθε Τρίτη , 7:00-8:30 μ.μ.

Κόστος συμμετοχής: 10€ ανά μάθημα

Δηλώσεις συμμετοχής : Τηλ. 211 1198900-1 και [email protected]

 

  Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Μαυρόπουλο

Γεννήθηκε στην Καισαριανή το 1944 από μικρασιάτες γονείς. Τελείωσε τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδαξε ως θεολόγος στη Μέση Εκπαίδευση από το 1969 μέχρι το 1989. Υπήρξε μέλος της ομάδας που εξέδιδε το περιοδικό “Σύνορο” (1964-1967). Από το 1982 μέχρι το 1989 υπήρξε βασικός συνεργάτης στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “Σήμερα είναι Κυριακή”. Το 1978 ξεκίνησε την έκδοση των “Απάντων” του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, ιδρύοντας τον εκδοτικό οίκο “Δόμος”. Το 1986 ίδρυσε σεμινάριο με τον τίτλο “Θεολογικό εργαστήριο”, στο οποίο παραδίδει μαθήματα θεολογίας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Είναι πατέρας τριών παιδιών. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ