Ο Θεοφιλέστατος εψηφισμένος Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος (κατά κόσμον, Σεραφείμ Βασιλόπουλος) γεννήθηκε το 1981 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Είναι κάτοχος πτυχίου Θεολογίας από τη Θεολογική Σχολή του Αποστόλου Ανδρέου στο Σύδνεϋ και κάτοχος MASTER OF ARTS in Pastoral Care/Theology από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ.

Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 22 Απριλίου (Κυριακή των Μυροφόρων) του 2007, στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου Μελβούρνης, από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, και διορίστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στο Kingsford του Σύδνεϋ. 

Χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος την 9η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κυρό Στυλιανό, και διορίστηκε αμέσως και διηκόνησε ως Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος στο Thomastown της Μελβούρνης.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 2009 έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου, και στις 2 Φεβρουαρίου του 2010 χειροθετήθηκε σε Πνευματικό από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κυρό Στυλιανό.

Το 2019 διορίστηκε Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος της νεοσύστατης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νορθ Κόουτ Βικτώριας από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο.

Από το 2019 είναι συν-πρόεδρος του Ελληνικού Ορθοδόξου Κολλεγίου του Αγίου Ιωάννου Μελβούρνης.

Το 2020 διορίστηκε πρόεδρος του Κέντρου Φροντίδας τρίτης ηλικίας «Βασιλειάδα» Μελβούρνης.

Το 2021 εκλέχθηκε εκτελεστικό μέλος του Victorian Council of Churches.

Στις 30 Αυγούστου 2021, προτάσει του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κερασούντος.

Διαβάστε ακόμη:

Η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας για τις εκλογές των Νέων Επισκόπων - Κιβωτός της Ορθοδοξίας (ikivotos.gr)

Ο Νέος Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός - Κιβωτός της Ορθοδοξίας (ikivotos.gr)

Ο Νέος Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Πρόχορος - Κιβωτός της Ορθοδοξίας (ikivotos.gr)

Ο Νέος Επίσκοπος Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος - Κιβωτός της Ορθοδοξίας (ikivotos.gr)