Αρχική » Ψυχολογική στήριξη από το Θεοχαρίδειο

Ψυχολογική στήριξη από το Θεοχαρίδειο

από kivotos

Της Σοφίας Χρήστου

Ένα Κέντρο Κοινωνικής Συμπαράστασης Νέων λειτουργεί εδώ και 14 χρόνια στα Χανιά ως συμβουλευτικός φορέας ανθρώπων που, λόγω ποικίλων δυσχερειών, χρειάζονται ψυχοκοινωνική στήριξη.

Πρόκειται για το Θεοχαρίδειο Ίδρυμα, που βρίσκεται στην οδό Αρχοντάκη 4, στην πόλη των Χανίων, και λειτουργεί από το 2002 με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου. Σε αυτό μπορούν να απευθυνθούν άτομα που έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με δυσάρεστες καταστάσεις, τις οποίες αδυνατούν να διαχειριστούν.

«Το Κέντρο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Όχι μόνο σε εφήβους, από 15 χρόνων και άνω, αλλά και σε άτομα με βαριά εξάρτηση από ουσίες. Παρέχουμε ψυχολογική στήριξη», δηλώνει η κ. Ελένη Αποστολίδου, ψυχολόγος του Κέντρου, και προσθέτει: «Σκοπός μας είναι η ενίσχυση του ανθρώπου, ώστε να µπορέσει να αντεπεξέλθει αποτελεσµατικά στις προκλήσεις της καθηµερινότητάς του, να υλοποιήσει τα όνειρα και τις προσδοκίες του και να καταστεί ένα υγιές και δηµιουργικό κύτταρο της σύγχρονης κοινωνίας».

Μέχρι στιγμής έχουν ζητήσει βοήθεια περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, διαφόρων ηλικιών, ενώ ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται. «Δυστυχώς, παρατηρείται αύξηση των περιστατικών και σίγουρα έχει παίξει ρόλο και η οικονομική κρίση στη χώρα μας. Οι περισσότεροι που ζητούν συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη από εμάς αντιμετωπίζουν κυρίως οικονομικά προβλήματα, ψυχολογικές καταστάσεις, όπως άγχος, κατάθλιψη και έντονοι φόβοι, δυσκολία στην ανεύρεση εργασίας, αλλά και στις διαπροσωπικές σχέσεις, ή είναι εθισμένοι στο αλκοόλ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων είναι γυναίκες», αναφέρει στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» η κ. Αποστολίδου.

Οι δράσεις του Θεοχαρίδειου Ιδρύματος αφορούν κατά κύριο λόγο ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες σε ατομικό επίπεδο. Κατά καιρούς διοργανώνονται και ομάδες ψυχοθεραπείας με ανθρώπους που έχουν παρόμοια ζητήματα να επιλύσουν, αναφέρει η κ. Αποστολίδου.

Η αντιμετώπιση των προσώπων που καταφεύγουν στο Θεοχαρίδειο γίνεται με ενδιαφέρον και διακριτικότητα. Η κάθε περίπτωση παρακολουθείται για όσο χρόνο χρειάζεται, ανάλογα με την ιδιαιτερότητά της, και λαμβάνεται μέριμνα ώστε να βρίσκεται διέξοδος και λύση στη δυσκολία που αντιμετωπίζει.

«Προσπαθούμε να στηρίζουμε όσο μπορούμε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι δύσκολο πολλές φορές, γιατί ουσιαστικά το πρόβλημά τους είναι ότι δεν έχουν δουλειά ή δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Και παρά τις παροτρύνσεις μας να επικεντρωθούν στις θετικές πλευρές της ζωής, π.χ. στην οικογένειά τους, στους φίλους, στις μικρές, καθημερινές χαρές κ.λπ., νιώθουν ότι αυτό είναι μια μικρή παρηγοριά. Όμως θα πρέπει να παραμερίσουν τα όποια προβλήματα, να σκέφτονται πιο καθαρά. Και αυτό θα τους βοηθήσει να παίρνουν δύναμη μέχρι να βρουν αυτό που θέλουν», λέει η ψυχολόγος.

Το Θεοχαρίδειο Ίδρυμα στεγάζεται σε οίκημα, το οποίο κληροδότησε στην Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου ο Κωνσταντίνος Θεοχαρίδης και το οποίο ανακαινίστηκε με την ευγενή χορηγία δωρήτριας από τα Χανιά, που ζει στην Ελβετία.

 

Nυχτερινή Γραμμή SOS

Με μότο «Υπάρχει κάποιος να σε ακούσει» λειτουργεί στο Κέντρο Κοινωνικής Συμπαράστασης Νέων – Θεοχαρίδειο νυχτερινή γραμμή, που παρέχει υποστήριξη και συμπαράσταση μέσω τηλεφώνου σε όσους βιώνουν μοναξιά και απομόνωση, απογοήτευση, άγχος ή στενοχώρια, σε όσους προβληματίζονται για τις σχέσεις τους, σε όσους βρίσκονται μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και σε όσους απλώς θέλουν να συζητήσουν αυτό που τους απασχολεί.

Η τηλεφωνική γραμμή συμπαράστασης 28210-45046 λειτουργεί από τις 8 το βράδυ έως τις 2 τα ξημερώματα. «Εκπαιδευμένοι εθελοντές ακούνε τα προβλήματα εκείνου που καλεί και, όταν χρειάζεται, προσφέρουν πληροφορίες και συμβουλές. Πάντοτε υπό την εποπτεία ειδικού συμβούλου-ψυχοθεραπευτή», λέει χαρακτηριστικά η ψυχολόγος Ελ. Αποστολίδου.

Μεγάλος αριθμός ανθρώπων που πάσχουν από μοναξιά βρίσκουν «καταφύγιο» στην τηλεφωνική γραμμή συμπαράστασης. «Είναι άτομα που δεν έχουν ένα ισχυρό υποστηρικτικό πλαίσιο ή υπάρχει απουσία του πλαισίου και αισθάνονται την ανάγκη να μιλήσουν κάπου. Πρόκειται για μοναχικούς ανθρώπους, οι οποίοι συνήθως είναι κάποιας ηλικίας…», προσθέτει.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Αποστολίδου, δεν έχουν λείψει και περιστατικά δύσκολα. Άτομα απελπισμένα τηλεφώνησαν και ήθελαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους και οι ειδικοί του Κέντρου συνέβαλαν στην αποτροπή της απόπειράς τους. «Είναι σπάνια, αλλά έχουν συμβεί. Αυτό που κάναμε ήταν να κερδίσουμε χρόνο και την εμπιστοσύνη τους, για να μας δώσουν κάποιο τηλέφωνο οικείου τους κ.λπ.».

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Κέντρο δέχεται σε ετήσια βάση πάνω από 2.000 τηλεφωνήματα από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, ακόμα όμως και από το εξωτερικό.

 

Ανάγκη για εθελοντές, βοήθεια και με e-mail

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Θεοχαρίδειο Κέντρο Κοινωνικής Συμπαράστασης υποστηρίζεται οικονομικά από την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, ενώ όλες οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι δωρεάν.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η Ελ. Αποστολίδου, η νυχτερινή τηλεφωνική γραμμή έχει έλλειψη εθελοντών. «Έχουμε ανάγκη αυτή τη στιγμή από νέους εθελοντές. Σίγουρα προτιμάμε ανθρώπους που να έχουν σχέση με τον χώρο της ψυχικής υγείας, αλλά αυτό δεν είναι προαπαιτούμενο. Αν ανήκουν στον χώρο αυτόν (πτυχιούχοι Ψυχολογίας, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ.), περνάνε μόνο από προσωπική συνέντευξη και ενημερώνονται για τον ρόλο τους. Αν δεν ανήκουν, τους εκπαιδεύουμε. Βέβαια, υπάρχει πάντα εποπτεία», τονίζει η κ. Αποστολίδου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης προσφέρουν τα στελέχη του Κέντρου και μέσω Διαδικτύου (φόρουμ με μέλη αλληλοβοήθειας και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην ιστοσελίδα www.help-net.gr). «Ηλεκτρονικά μηνύματα λαμβάνουμε από όλο τον κόσμο. Από Ευρώπη μέχρι Αμερική», καταλήγει η ίδια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ