Του Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Βαμβακίδη, Γενικού Αρχ. Επιτρόπου της Ι. Μ. Ζιχνών και Νευροκοπίου

 

Είναι γνωστό πως με τον νέο νόμο 4354/2015 καθορίστηκαν εκ νέου οι διατάξεις που αφορούν τη μισθοδοσία όλων των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών του κράτους. Με τον νόμο αυτό, έγιναν σημαντικές αλλαγές στις μισθολογικές ρυθμίσεις και εξελίξεις των ως άνω αναφερομένων. Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι ο ως άνω νόμος ισχύει και για τη μισθοδοσία των κληρικών. Ενώ, όμως, ο ως άνω νόμος βρίσκεται σε ισχύ, πολλοί συνάδελφοι κληρικοί αγνοούν αυτή την εξέλιξη, όπως συμβαίνει, άλλωστε, και για κάθε μισθολογική εξέλιξη που τους αφορά άμεσα. Ενώ ο κάθε δημόσιος υπάλληλος και λειτουργός του κράτους ενημερώνεται άμεσα από τα αρμόδια όργανα της υπηρεσίας όπου εργάζεται ή από τον συνδικαλιστικό φορέα του τομέα εργασίας του για τη μισθοδοσία του, δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό σε όλους τους κληρικούς.

Ο λόγος που πολλοί κληρικοί έχουν παντελή άγνοια για τη μισθοδοσία τους είναι αφενός μεν η μη σωστή και έγκυρη πληροφόρησή τους εκ μέρους της υπηρεσίας τους - Ιερά Μητρόπολη που διακονούν, αφετέρου δε η πλήρης αδιαφορία τους για το πανελλήνιο όργανό τους, τον ΙΣΚΕ, που εκπροσωπεί το σύνολο των κληρικών, βάσει του καταστατικού του και της εγκρίσεώς του από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Όσοι ενδιαφέρονται και είναι ενταγμένοι στον ΙΣΚΕ έχουν άμεση ενημέρωση για τις μισθολογικές εξελίξεις, τις ασφαλιστικές παροχές κ.λπ. τόσο από τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις όσο και από τα δελτία Τύπου που αναρτώνται επί των συγκεκριμένων θεμάτων.

Νομίζω πως κάθε κληρικός έχει κάθε δικαίωμα, ως νόμιμος Έλληνας πολίτης, να ενημερώνεται από την Πολιτεία και να ενδιαφέρεται για όλα τα θέματα που τον αφορούν και άλλο τόσο έχει αναφαίρετο δικαίωμα να ενημερώνεται και μέσα από τον χώρο διακονίας του για τη μισθολογική του εξέλιξη.

Επιγραμματικά η θα περιοριστούμε να ενημερώσουμε τους αγαπητούς εν Χριστώ αδελφούς μας πως με τον ως άνω νόμο έχει αποσυνδεθεί το βαθμολογικό από το μισθολογικό καθεστώς του υπαλλήλου-κληρικού. Συγκεκριμένα, επί του άρθρου 8 και με τις διατάξεις της παρ. 1, προβλέπεται ότι το προσωπικό που υπάγεται στις διατάξεις του νέου νόμου εξελίσσεται, ανεξάρτητα από το βαθμό που κάθε φορά κατέχει, στα μισθολογικά κλιμάκια όπως αυτά ορίζονται στο επόμενο άρθρο. Με τις διατάξεις της παρ. 2 ορίζεται ότι οι υπάλληλοι-κληρικοί που ανήκουν στην ίδια κατηγορία και έχουν το ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο δικαιούνται τον βασικό μισθό που αντιστοιχεί σε αυτό, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίον ανήκει η θέση τους.

Όπως έγινε γνωστό, από τον συγκεκριμένο νόμο καθορίστηκαν και τα νέα μισθολογικά κλιμάκια τα οποία είναι δεκαεννέα για τους υπαλλήλους-κληρικούς των κατηγοριών Τ.Ε. και Π.Ε. και δεκατρία για τους υπαλλήλους των κατηγοριών Υ.Ε. και Δ.Ε. Οι κληρικοί των κατηγοριών Τ.Ε. και Π.Ε. εξελίσσονται σε αυτά με εισαγωγικό κλιμάκιο 1 και καταληκτικό το 19, ενώ των κατηγοριών Υ.Ε. και Δ.Ε. με εισαγωγικό 1 και καταληκτικό 13.

Όσα αναφέρθηκαν είναι κάποια βασικά στοιχεία που άλλαξαν και αφορούν τη μισθοδοσία και των εφημερίων. Ίσως σε επόμενη στήλη να έχουμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε έτι περισσότερο τους αγαπητούς εν Χριστώ αδελφούς μας. Ίσως κάποιοι εκφράσουν τη διαφωνία τους και την εκφράζουν - άλλωστε, είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν την άποψη πως οι κληρικοί δεν πρέπει να ενδιαφέρονται γι’ αυτά, αλλά μόνο για τα πνευματικά. Αυτό νομίζω πως δεν ευσταθεί, διότι σε κάθε περίπτωση ανθρώπινης ανάγκης και στιγμής μας πρέπει να αναζητούμε διευθέτηση των θεμάτων μας με άλλον τρόπο και όχι με αυτόν που μας υπαγορεύουν οι νόμοι του κράτους και που, ως νόμιμοι πολίτες, απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή αυτών. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η γνώση περί των απολαβών μας δεν μας αποπροσανατολίζει από τα πνευματικά μας. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Δεν συγχέονται και δεν συγκρίνονται αυτά τα δύο μεταξύ τους. Άλλο η ποιμαντική μας διακονία, που αποβλέπει στη σωτηρία τη δική μας και των πιστών μας, και άλλο τα βιοποριστικά μας προβλήματα, που μας απασχολούν και χρήζουν άμεσης λύσης.