Αρχική » Στις 9 Οκτωβρίου η πλήρωση των κενών θέσεων Μητροπολιτών

Στις 9 Οκτωβρίου η πλήρωση των κενών θέσεων Μητροπολιτών

από kivotos

Την Τρίτη 6 Οκτωβρίου συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και η συνεδρίαση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 9 του μήνα, όπου και θα γίνει η πλήρωση των κενών θέσεων Μητροπολιτών (Κεφαλληνίας και Τρίκκης). Αναλυτικά το πρόγραμμα της συνεδρίασης έχει ως εξής:

 

Το πρωί της Τρίτης, 6 Οκτωβρίου, από ώρας 6:30 – έως 8:30 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της  Ιερᾶς Μονής Πετράκη, υπό του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου. Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες της Συνεδριάσεως με εναρκτήρια  Ιερά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό.  

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της  Ιερᾶς Συνόδου της  Ιεραρχίας, θα προσφωνήσει τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους και θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας και θα γίνει η εκλογή των μελών της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των Εκθέσεων Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για το εκκλησιαστικό έτος 2014-2015 από τους Σεβασμιωτάτους Προέδρους αυτών και θα διεξαχθεί συζήτηση.

Μετά το διάλειμμα θα συγκροτηθούν οι Συνοδικές Επιτροπές για τα έτη 2016-2019 (άρθρο 10 του Νόμου 590/1977) και θα πραγματοποιηθεί η συμπλήρωση του Καταλόγου των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Την επομένη, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, ώρα 9:00,  θα  γίνει η  ανάγνωσις και Επικύρωσις των Πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας. Ακολούθως θα παρουσιασθούν οι Εισηγήσεις α) του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου με θέμα: «Το Μεταναστευτικόν Πρόβλημα: ποιμαντική και κοινωνική αντιμετώπισις αυτού» και β) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου με θέμα: «Το Δημογραφικόν Πρόβλημα». Μετά το διάλειμμα θα διεξαχθεί συζήτηση επί των δύο  Εισηγήσεων.

Την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα  αναγνωσθούν και θα επικυρωθούν τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας. Κατόπιν θα παρουσιασθούν οι εισηγήσεις των α) Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών με θέμα: «Η συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδος εις την ενότητα του ελληνικού λαού σήμερον» και β) Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου με θέμα: «Η θεολογική κρίσις σήμερον και αι επιπτώσεις αυτής εις την καθημερινότητα της εκκλησιαστικής ζωής». Μετά από κάθε εισήγηση θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτής.

Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου θα  γίνει κατ’ αρχάς η  ανάγνωση και επικύρωση των Πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας και στη συνέχεια  η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων, στην ψήφιση Κανονισμών και θα ασχοληθεί με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ