Αρχική » ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο τρόπος διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα Λύκεια

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο τρόπος διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα Λύκεια

από christina

Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίνει, κατά πλειοψηφία, αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στα Λύκεια της χώρας.

Η απόφαση αυτή έρχεται σχεδόν ένα μήνα μετά από εκείνη που είχε εκδώσει το Ανώτατο Δικαστήριο, κρίνοντας αντισυνταγματική την από 7.9.2016 απόφαση του πρώην υπουργού Παιδείας, με την οποία επήλθε αλλαγή στο χαρακτήρα και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό των δικαστών, «σύμφωνα με την συνταγματική αρχή της ισότητας και τις διατάξεις των άρθρων 9 και 14 της ΕΣΔΑ, το κράτος δεν μπορεί, ρυθμίζοντας το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών, να στερήσει από τους μαθητές που ασπάζονται ορισμένη θρησκεία, το δικαίωμα, το οποίο αναγνωρίζει σε μαθητές που ανήκουν σε άλλες θρησκείες, να διδάσκονται αποκλειστικά τα δόγματα της πίστεώς των (όχι δε και δόγματα άλλων θρησκειών)».

Το πρόγραμμα σπουδών για το μάθημα των θρησκευτικών στα Λύκεια «έχει ποιοτική και ποσοτική ανεπάρκεια ως προς την διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προκαλώντας σύγχυση στη θρησκευτική συνείδηση των Ορθοδόξων Χριστιανών μαθητών – στους οποίους αποκλειστικά μπορεί να απευθύνονται τα άρθρα 13 και 16 του Συντάγματος – το μάθημα των θρησκευτικών μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνειδήσεως».

Όπως επισημαίνεται, με το πρόγραμμα σπουδών στα Λύκεια «δεν επιχειρείται ούτε καν η ‘’θρησκειολογικού’’ τύπου μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών για τα δόγματα, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας ή άλλων χριστιανικών ομολογιών ή άλλων θρησκειών, αλλά η επεξεργασία εννοιών, οι οποίες ανάγονται σε διάφορες εκτιμήσεις ή διδακτικά αντικείμενα, εξετάζοντας απλώς από θρησκευτικής σκοπιάς, όχι όμως αποκλειστικώς από Ορθόδοξη Χριστιανική οπτική γωνία».

Οι δικαστές αναφέρουν ότι τόσο από την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, όσο και από το πρόγραμμα σπουδών, «οι μαθητές καθοδηγούνται προς ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και ζωής που είναι αποσυνδεδεμένο από τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και είναι προς ένα σύστημα αξιών που νοθεύει τη διδασκαλία αυτή».

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και 4 γονείς, τα παιδιά των οποίων φοιτούσαν στο Λύκειο.

Γαβρόγλου: ’’Δεν θα αλλάξει η διδασκαλία των Θρησκευτικών λόγω της απόφασης του ΣτΕ’’

”Δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στη διδασκαλία των Θρησκευτικών από την απόφαση του ΣτΕ, καθώς αυτή αφορά παλαιότερη υπουργική απόφαση, του Νίκου Φίλη”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ