Αρχική » Άφθονη… αγάπη από ομογενείς

Άφθονη… αγάπη από ομογενείς

από kivotos

Πολύπλευρη είναι η παρέμβαση υπέρ των αδυνάτων στην Ελλάδα από τον Διεθνή Ανθρωπιστικό Οργανισμό International Orthodox Christian Charities (IOCC) τα τελευταία χρόνια της κρίσης, σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αποστολή». Η ανάπτυξη ανθρωπιστικών δράσεων η οποία θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια έχει την άμεση στήριξη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου αλλά και πολλών Ελληνοαμερικανών, όπως ο Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, ο οποίος εδώ και 17 χρόνια διαχειρίζεται όλες τις πτυχές των δράσεων σε όλο τον κόσμο.

Από το 2012 ο ΙΟCC έχει διαθέσει συνολικά στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της κρίσης 22 εκατομμύρια δολάρια, σε νοσοκομειακό υλικό, πετρέλαιο θέρμανσης, φρέσκα και συσκευασμένα τρόφιμα και δράσεις αγροτικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Στόχος του IOCC είναι να προσφέρει ουσιαστική στήριξη στους πιο ευάλωτους ανθρώπους στην Ελλάδα με τρόπο που να διασφαλίζει την αξιοπρέπειά τους:

1. Παροχή βοήθειας σε είδη τροφίμων σε όσους έχουν ανάγκη σίτισης.

2. Βοήθημα πετρελαίου θέρμανσης σε κοινωνικά ιδρύματα στις φτωχότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

3. Διάθεση υγειονομικού υλικού σε άπορους και ανασφάλιστους ασθενείς με την ενίσχυση δημόσιων νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων και πολυϊατρείων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

4. Άμεση και έμμεση στήριξη της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

5. Σχολικά είδη σε μαθητές από πολύτεκνες οικογένειες με ελάχιστο εισόδημα.

6. Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες και πρόσφυγες σε νησιά του Αιγαίου.

Έτσι, λοιπόν, σε συνεργασία με την «Αποστολή», ο IOCC βοηθά περισσότερους από 5.250 απόρους κάθε μήνα για έναν χρόνο, προσφέροντας 500 τόνους φρέσκων και συσκευασμένων τροφίμων (η ποσότητα αυτή αποτελεί μέρος των τροφίμων που διανέμει η «Αποστολή»). Για τις διανομές των συσκευασμένων τροφίμων αξιοποιείται το δίκτυο των ενοριών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Κατά μέσο όρο, 1.720 οικογένειες λαμβάνουν κάθε μήνα 24 τόνους συσκευασμένα τρόφιμα, δηλαδή 90 τόνους ετησίως. Σε συνεργασία με ελληνική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ στην Αθήνα, προσφέρονται προπληρωμένες κάρτες προμήθειας φρέσκων τροφίμων σε 1.481 οικογένειες (6.370 άτομα), που τους εξασφαλίζουν φρέσκα φρούτα, λαχανικά, αυγά, νωπό κοτόπουλο και γαλακτοκομικά προϊόντα ελληνικής παραγωγής.

Σε συνεργασία με την «Αποστολή», ο IOCC βοηθά περισσότερους από 5.250 απόρους κάθε μήνα για έναν χρόνο, προσφέροντας 500 τόνους φρέσκων και συσκευασμένων τροφίμων

Ο IOCC έχει διανείμει νοσοκομειακό υλικό αξίας 14,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημόσια νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου και σε πολυϊατρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε όλη την Ελλάδα. Από τον χειμώνα του 2012 μέχρι σήμερα ο IOCC έχει προσφέρει 251.351 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης σε 35 κοινωνικά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας. Η προσφορά πετρελαίου θα συνεχιστεί και φέτος το χειμώνα σε 32 ιδρύματα.

Ο IOCC έχει διανείμει νοσοκομειακό υλικό αξίας 14,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημόσια νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου και σε πολυϊατρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε όλη την Ελλάδα

Αναπτυξιακή βοήθεια

Κατά τη διάρκεια της κρίσης ο αγροτικός τομέας υπήρξε ένας από τους λίγους τομείς στην Ελλάδα που είχε αύξηση ως προς τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας που δημιούργησε. Και, παρά την αδυναμία δανειοδοτήσεων, η γεωργία μπορεί και θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας. Ήδη είναι πολλοί εκείνοι που επιστρέφουν στην επαρχία για να ασχοληθούν με τη γεωργία. Με πρωτοβουλία του ΙΟCC, 24 αγροτικοί συνεταιρισμοί (περίπου 850 οικογένειες) λαμβάνουν εξοπλισμό που θα βελτιώσει τις διαδικασίες παραγωγής, τυποποίησης και προώθησης των προϊόντων τους. Η «Αποστολή» αγοράζει τον ζητούμενο εξοπλισμό και τον δωρίζει στους συνεταιρισμούς.

Οι ωφελούμενοι συνεταιρισμοί διαθέτουν ως ανταποδοτική ευεργεσία σε κοινωνικά ιδρύματα της περιοχής τους το 10% της αξίας του δωριζόμενου εξοπλισμού σε χρήμα ή σε είδος, αυξάνοντας, έτσι, την απόδοση της βοήθειας.

Οικονομική ανάκαμψη

Η «Αποστολή», σε συνεργασία με τον IOCC, έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος φορέας προσφοράς επισιτιστικής βοήθειας στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς στην Ελλάδα. Ο IOCC χρηματοδοτεί την προσφορά φρέσκων τροφίμων που παράγονται στην Ελλάδα και, έτσι, αυξάνει το εισόδημα σε τουλάχιστον 500 οικογένειες που ασχολούνται επαγγελματικά με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία. Επίσης, με το αμιγώς αγροτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε, ο IOCC προσφέρει εργαλεία για την καλύτερη απόδοση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, που παραδοσιακά είναι ανώτερης ποιότητας, και προσφέρει εργασία και εισόδημα σε χιλιάδες ανθρώπους.

 

Στο πλευρό και προσφύγων – μεταναστών

Αξιολογώντας συνεχώς τις επείγουσες ανάγκες και λαμβάνοντας υπόψη ότι αυξάνεται δραματικά η εισροή προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα, η «Αποστολή» και ο IOCC υλοποιούν ανθρωπιστικές δράσεις στη Χίο, τη Σάμο και την Κω. Οι πιο επιτακτικές ανάγκες που διαπιστώθηκαν αφορούν την παροχή τροφίμων, νερού και ειδών προσωπικής υγιεινής για ενηλίκους και βρέφη και τη βελτίωση των συνθηκών στέγασης και υγιεινής στα κέντρα ταυτοποίησης και σε υπαίθριους χώρους των νησιών. Συγκεκριμένα, η «Αποστολή» από τον Ιούνιο έως σήμερα επισκεύασε τα ηλεκτρολογικά, τις τουαλέτες και εγκατέστησε ντουζιέρες στα κέντρα υποδοχής Χίου, ενώ διανέμει πακέτα υγιεινής, υπνόσακους και είδη απολύμανσης στους διαμένοντες σε αυτά. Τον Οκτώβριο η «Αποστολή» και ο ΙΟCC κάλυψαν άμεσα το κενό που δημιούργησε η διακοπή των κρατικών κονδυλίων για τη σίτιση των εισερχομένων μεταναστών, χρηματοδοτώντας για μία εβδομάδα στη Χίο και για 17 ημέρες στη Σάμο την πλήρη σίτιση των διαμενόντων στα κέντρα ταυτοποίησης. Από τώρα και για τους επόμενους μήνες η «Αποστολή» θα προσφέρει στη Χίο, τη Σάμο και την Κω πακέτα τροφίμων επείγουσας βοήθειας, πακέτα υγιεινής βρεφών, σκηνές και υπνόσακους. Στη Σάμο, επιπλέον, θα εγκαταστήσει φορητές τουαλέτες και ντουσιέρες στο λιμάνι και θα επισκευάσει το κέντρο ταυτοποίησης.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ