Αρχική » Γράφει στην «ΚτΟ» ο Καισαριανής Δανιήλ: Η Αττική υποκλίνεται στη χάρη της Παναγίας της Κανάλας

Γράφει στην «ΚτΟ» ο Καισαριανής Δανιήλ: Η Αττική υποκλίνεται στη χάρη της Παναγίας της Κανάλας

από christina

Του Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ

Η ιστορική και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κανάλας από τη νήσο Κύθνο, αφίχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος της Ιεράς Μητροπόλεως Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού. Πλήθος ευλαβών προσκυνητών με συγκίνηση και δέος και προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, υποδέχτηκαν την Εικόνα της Παναγίας. Η Ιερά Εικόνα αφίχθηκε συνοδεία στρατιωτικού αγήματος της ΑΣΔΕΝ ενώ της πομπής προηγείτο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος. Επίσης η φιλαρμονική της Ελληνικής Αστυνομίας έδωσε ιδιαίτερη αίγλη και ξεχωριστό μουσικό τόνο στην υποδοχή.

Το ιερό σέβασμα τοποθετήθηκε στο κέντρο του Ναού και τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου και συγχοροστατούντος του Μητροπολίτου κ. Δανιήλ. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι των τοπικών πολιτιστικών φορέων και των Δημοτικών αρχών. Από την ημέρα της προσελεύσεώς της πολλοί πιστοί από πολλές περιοχές της Αττικής προσέρχονται να λάβουν την χάρη της και την σπάνια για την Αττική ευλογία της. Από πολλές ενορίες και εκτός Αττικής, προσέρχονται ομάδες προσκυνητών, συνοδευόμενοι από  κληρικούς για να δουν από κοντά και να λάβουν την ευλογία του μοναδικού σε αξία και ομορφιά κειμηλίου της Ορθοδοξίας μας και της Εκκλησίας μας.

 

Η ιστορία της ευρέσεως και της τιμής της Ιεράς Εικόνος

Αξίζει να σημειώσουμε συνοπτικά τα ιστορικά στοιχεία της ανευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Κανάλας. Ο θρύλος αναφέρει, ότι μία έναστρη νύχτα κάποιοι ψαράδες ψάρευαν με βάρκα στον όρμο της Κανάλας. Θαύμαζαν την ψαριά τους, σταυροκοπιόντουσαν και αναρωτιόνταν αν ήταν θαύμα, καθώς έβγαζαν συνέχεια όλο και περισσότερα ψάρια. Εκεί που τραβούσαν τα παραγάδια και σιγά-σιγά η βάρκα έφτανε προς τα βράχια, ένας από τους ψαράδες αντίκρισε φως κοντά στην ακτή. Φοβήθηκαν και βιάστηκαν να βγάλουν τα παραγάδια και να φύγουν, όμως εκείνα κάπου σκάλωσαν και ήταν αδύνατο να μετακινηθούν. Ζήτησαν λοιπόν τη βοήθεια της Παναγιάς. Το φως που έβλεπαν έγινε τότε ανέσπερο και έλαμψε δυνατά. Τα παραγάδια λευτερώθηκαν, αλλά εκείνοι δεν έφευγαν, σαν κάτι να τους ωθούσε προς το φως. Πλησίασαν και το είδαν να βγαίνει μέσα από τον βυθό σαν πύρινη φλόγα και πλάι του ένα πλατύ ξύλο. Ανέσυραν το ξύλο και η Παναγιά, γλυκιά, παρουσιάστηκε ζωγραφισμένη εκεί πάνω του. Γύρισαν στο χωριό, τη Δρυοπίδα, και διηγήθηκαν το γεγονός. Το νησί αναστατώθηκε και όλοι έτρεξαν ν’ ανάψουν ένα κερί στο εικόνισμα. Πήραν απόφαση να κτίσουν εκκλησιά κάπου εκεί κοντά, που βρέθηκε η εικόνα. Η Παναγία όμως παρουσιάστηκε στον ύπνο των ψαράδων και ζήτησε να κτιστεί σε άλλο μέρος ο ναός της, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα και οικοδομήθηκε το 1869. Η θαυματουργός εικόνα είναι έργο σπανίας τέχνης, εμβληματική και μεγάλων διαστάσεων (1,00×0,80 μ.).

Μπορεί κανείς να αναφέρει αναρίθμητες μαρτυρίες πιστών που έχουν επισκεφθεί και προσκυνήσει την Χάρη της στην Κύθνο και να ακούσει από τους ντόπιους πολλά γνωστά αλλά και άγνωστα θαύματα που έχουν γίνει και γίνονται καθημερινά.

 

ΙΖ΄ Δημήτρια 2019

Το μοναδικό γεγονός της φιλοξενίας της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Κανάλας στον ως άνω Ναό, εντάσσεται στους εορτασμούς των ΙΖ΄ Δημητρίων 2019 που με επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση των πολυπληθών πιστών διοργανώνει η ενορία για δέκατη έβδομη χρονιά. Υπό τις ευλογίες του Σεβ. Καισαριανής Δανιήλ και την άριστη καθοδήγηση του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού π. Χριστοδούλου Κοτσίφη κατά την διάρκεια των Δημητρίων 2019 τελούνται καθημερινά θεία Λειτουργία και Παρακλήσεις ενώ έχει προγραμματισθεί Ιερά Αγρυπνία (8.30-12.00) το εσπέρας της 27ης προς 28ης Οκτωβρίου τελεσθησομένης υπό του Ιεροκήρυκος της Ι.Μ. Καισαριανής κ. Καλλινίκου Νικολάου. Επίσης πραγματοποιούνται επίκαιρες πνευματικές Ομιλίες κατά το εσπέρας μετά τον εσπερινό από κληρικούς, με θέματα που ενδιαφέρουν τους πιστούς της Εκκλησίας μας.

Σημειώνουμε ότι ο Ιερός Ναός θα πανηγυρίσει την 26 Οκτωβρίου, εορτή του προστάτου Αγίου του Αγίου Δημητρίου, Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ενώ η αποχώρηση της Ιεράς Εικόνος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, δίδοντας μικρή παράταση στην φιλοξενία λόγῳ προσέλευσης μεγάλου αριθμού πιστών καθημερινά. Αναφέρουμε ενημερωτικά ότι ο Ιερός Ναός παραμένει ανοικτός καθημερινά από 7.00 το πρωί έως και 9.00 το βράδυ.

 

Συγκοινωνίες που εξυπηρετούν τους πιστούς είναι:

Με λεωφορείο: Από Ακαδημίας Λεωφ. 732 στάση 12η, Λεωφ. 203 στάση Λ. Καρέα, Λεωφ. 204 Σακέτα στάση Δημαρχείο. Τρόλεϋ 11, στάση Μανώλη.

Από Μετρό στην στάση «Ευαγγελισμός» και «Πανεπιστήμιο» και εν συνεχεία με τα λεωφ. 732, 203, 204. Από «Δάφνη» Λεωφ. 212 στάση Μανώλη.

Ο Ιερός Ναός βρίσκεται στην οδό Αγίου Δημητρίου 36 στη Ν. Ελβετία Βύρωνα. Τηλ.: 210 7660943. Fax: 210 7660351. Web:www.in-agiosdimitrios.com.

email:[email protected]. π. Χριστόδουλος Κοτσίφης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού: τηλ.: 6956 29 0005.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ