Αρχική » Πλέκουν… αλληλεγγύη για τα προσφυγόπουλα

Πλέκουν… αλληλεγγύη για τα προσφυγόπουλα

από kivotos

Της Σοφίας Χρήστου

 

Την ομάδα «Πλέκουμε Αλληλεγγύη» δημιούργησε στα μέσα Οκτωβρίου μια παρέα γυναικών από τη Θεσσαλονίκη, ως απάντηση στην ανάγκη να προσφέρουν έμπρακτα ζεστασιά στα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας.

«Ο σκοπός δημιουργίας της “Πλέκουμε Αλληλεγγύη” είναι να προσφέρουμε ζεστασιά και αγάπη. Απευθυνόμαστε σε γυναίκες που ξέρουν να πλέκουν», σημειώνει η εκπρόσωπος της ομάδας, Αγγελική Αλεξίου. «Συγκεντρώνουμε υλικά για πλέξιμο, πλέκουμε κουβερτάκια, σκουφάκια και γαντάκια για τα παιδιά των προσφύγων, που φεύγοντας από την Ειδομένη έχουν να αντιμετωπίσουν δύσκολες συνθήκες σε μια αφιλόξενη Ευρώπη. Δεν θέλουμε να βλέπουμε παιδάκια να κρυώνουν, δεν θέλουμε να μένουμε στην απραξία», προσθέτει.

Αυτό που κινητοποίησε την ομάδα από τη Θεσσαλονίκη ήταν η χαρά των παιδιών, στον καταυλισμό της Ειδομένης, όταν τους παρέδωσαν τα πρώτα σκουφιά και κασκόλ που έπλεξαν.

«Όλο αυτό ξεκίνησε από τον πόνο της ψυχής μας να βλέπουμε παιδάκια να πνίγονται, άλλα να τουρτουρίζουν κ.λπ. Δεν είμαστε εκεί, αλλά μπορούμε να κάνουμε κάτι με το νήμα και με το νήμα της αγάπης μας, διότι σε όλο αυτό βάζουμε την αγάπη μας. Ας έχουν κάτι μαζί τους στο δύσκολο ταξίδι από ανθρώπους που τους έδωσαν αγάπη», λέει και συνεχίζει: «Και ένα παιδάκι να κάνεις να γελάσει είναι σημαντικό. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να φτιάξουμε σελίδα στο Facebook».

Έτσι λοιπόν, με αγάπη, μεράκι και ευαισθησία αγοράζουν νήματα σε χρώματα ζωηρά, για να χαίρονται οι μικροί πρόσφυγες.

Όλο αυτό ξεκίνησε από τον πόνο της ψυχής μας να βλέπουμε παιδάκια να πνίγονται, άλλα να τουρτουρίζουν κ.λπ. Δεν είμαστε εκεί, αλλά μπορούμε να κάνουμε κάτι με το νήμα και με το νήμα της αγάπης μας, διότι σε όλο αυτό βάζουμε την αγάπη μας

«Πολλές από εμάς δεν ξέραμε να πλέκουμε. Καθόμασταν μπροστά στο youtube και προσπαθούσαμε να μάθουμε. Όμως, αν δεις τι όμορφα πράγματα βγαίνουν… Αυτό είναι το συγκινητικό, πόση αγάπη και μεράκι βάζουν. Βάζουν λουλουδάκια, χρώματα, ό,τι μπορείς να φανταστείς», αναφέρει.

Όσες δεν γνωρίζουν να πλέκουν παρακολουθούν βίντεο από το Ίντερνετ για να τα καταφέρουν, σύμφωνα με την ίδια, ή δίνουν νήματα σε εκείνες που ξέρουν. «Υπάρχουν γυναίκες που θέλουν να πλέξουν, αλλά δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν νήματα, οπότε κάποιος μπορεί να βοηθήσει και με αυτόν τον τρόπο, συγκεντρώνοντας νήματα».

Μέσα σε μισό μήνα περίπου, η ομάδα έχει ξεπεράσει τα 1.500 μέλη, τα οποία αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.

«Η αλήθεια είναι βέβαια πως δεν περιμέναμε τέτοια ανταπόκριση από τον κόσμο. Είναι γεωμετρική η αύξηση. Πολύ γρήγορα επεκτάθηκε σε πολλές περιοχές, σε Βόλο, Μυτιλήνη, Τρίπολη, Άργος, Πάτρα, Σέρρες κ.α., αλλά και στο εξωτερικό. Συγκλονιστικό!», σημειώνει.

Η κ. Αλεξίου καλεί όποιον μπορεί να πλέξει για τα προσφυγόπουλα να το κάνει, «όχι μόνο γιατί είναι χρήσιμο, αλλά και γιατί είναι συμβολικό, κάτι που φτιάχνεις εσύ με τα χέρια σου για τον άλλον, μια πράξη αλληλεγγύης». Και καταλήγει: «Η κατάσταση στη Μυτιλήνη είναι δραματική. Δεν πρέπει να μείνουμε θεατές».

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη σελίδα «Πλέκουμε Αλληλεγγύη» στο Facebook, όπου θα βρείτε και τα σημεία συγκέντρωσης πλεκτών και νημάτων.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ